Abdominoplastia partiala

Un abdomen suplu este important atat din punct de vedere al sanatatii cat si estetic. O dieta sanatoasa sau un program de exercitii fizice pentru abdomen sunt uneori insuficiente pentru a elimina acumularile de grasime si "pielea cazuta" din zona abdominala; atunci putem apela la abdominoplastie.

Abdominoplastia este o interventie chirurgicala de indepartare a excesului de piele si grasime de pe abdomen; uneori implica si procedee de tonifiere a muschilor abdominali.

Abdominoplastia poate sa fie totala sau partiala. In cursul abdominoplastiei partiale sunt remodelate si mobilizate doar tesuturile abdominale mai jos de ombilic, acesta ramanand pe loc. Se poate asocia eventual cu lipoaspiatie la nivelul abdomenului superior si/sau flancuri.

Daca exista insa o laxitate exagerata si la nivelul tegumentelor abdomenului superior (deasupra de ombilic) este nevoie de o corectie totala la nivelul abdomenului- abdominoplastie totala.

In acest caz vor trebui mobilizate si tesuturile de mai sus de ombilic, iar acesta trebuie repozitionat. Este o operatie de mai mare anvergura la care adesea se asociaza lipoaspiratia flacurilor, lipectomia sau corectia diastazisului musculaturii abdominale (musculature se tonifica prin sutura)

Intrebari frecvente
Este abdominoplastia indicata si pentru mine?

Abdominoplastia este indicata femeilor si barbatilor cu o conditie fizica buna dar care au la nivel abdominal pielea cazuta, cu sau fara pliu abdominal marit de volum. Cei mai buni candidati pentru abdominoplastie indeplinesc urmatoarele conditii:

Exces de piele flasca, cazuta, la nivel abdominal
Un abdomen care protruzioneaza si este disproportional cu restul corpului
Musculatura abdominala flasca datorita sarcinilor multiple sau a varstei inaintate
Exces de grasimi concentrate sub pielea abdomenului
Daca intentionati sa ramaneti insarcinate sau sa urmati o dieta de slabire, trebuie sa informati chirugul dvs despre aceste planuri. Cicatricile abdominale obtinute in urma unor interventii chirurgicale in antecedente pot limita rezultatele abdominoplastiei.
In ce consta consultatia pentru abdominoplastie?

In timpul consultatiei, chirurgul dvs va evalua starea de sanatate fizica si emotionala. Trebuie sa fiti pregatiti sa oferiti informatii corecte si complete despre:

Interventii chirurgicale in antecedente
Boli trecute sau prezente
Medicatie administrata in prezent inclusiv remedii naturiste sau suplimente alimentare

Chirurgul dvs. va evalua:

Calitatea pielii abdominale
Localizarea cicatricelor existente
Cantitatea de tesut gras in exces
Statusul musculaturii abdominale

Chirurgul dvs v-ar putea sugera si alte tratamente pentru a obtine rezultatele dorite. De exemplu, unii pacienti ar putea beneficia de pe urma lipoaspiratiei, ca unica procedura la nivel abdominal.
In ce consta interventia chirurgicala pentru abdominoplastie?

In general o incizie orizontala este plasata chiar deasupra ariei pubiene. Lungimea inciziei, care se intinde intre cele doua oase ale bazinului, depinde de cantitatea de piele care trebuie indepartata. Cu alte cuvinte, cu cat este mai multa piele de indepartat, cu atat incizia va fi mai lunga. La femei incizia trebuie situata sub linia costumului de baie cand este posibil. Pielea care contine vergeturi poate fi indepartata de asemenea. La persoanele cu o cantitate mare de piele cazuta o incizie secundara poate fi facuta in jurul ombilicului si se va practica astfel abdominoplastia totala. In acest fel pielea in exces de deasupra ombilicului este separata de tesuturile profunde, mobilizata spre zona pubiana si apoi excizata.
Ce alte metode de abdominoplastie mai exista?

Abdominoplastia traditionala nu este metoda cea mai buna in unele cazuri selectionate. Abdominoplastia partiala sau "mini" abdominoplastia se adreseaza jumatatii inferioare a abdomenului si nu necesita incizie in jurul ombilicului. Deci aceasta tehnica nu va corecta si pielea cazuta de deasupra ombilicului.

Lipoaspiratia, ca metoda unica, poate fi benefica daca exista o buna elasticitate a pielei si un tonus muscular favorabil.
Ce riscuri implica abdominoplastia?

In fiecare an mii de persoane beneficiaza de aceasta interventie fara a experimenta complicatii majore. In timpul consultatiei, chirurgul dvs va va oferi informatii atat asupra riscurilor cat si asupra beneficiilor acestei interventii.
In ce constau pregatirile preoperatorii pentru abdominoplastie?
Odata stabilita ziua interventiei chirurgicale veti primi informatii cu privire atat la perioada preoperatorie cat si postoperatorie:

Trebuie sa evitati medicamentele care ar putea complica actul chirurgical sau recuperarea
Evitati fumatul pentru o perioada de cel putin doua saptamani, inainte si dupa operatie
Investigatii clinice si paraclinice pentru a evalua starea de sanatate.
Abdominoplastia se desfasoara intr-o sala de operatie, sub anestezie generala sau anestezie locala cu sedare intravenoasa. Vi se va administra medicatie adecvata pentru a se obtine confortul dorit pe toata durata interventiei.
Cum va fi perioada postoperatorie in cazul abdominoplastieei?

Dupa terminarea interventiei veti fi transportat intr-un salon de recuperare. Cel mai adesea in cursul operatiei vi se vor monta tuburi de dren pentru a preveni acumularea de lichide. Orice forma de disconfort este prevenita de medicatie specifica. Zona operata va fi pansata cu pansamente elastice.Imediat ce este posibil, vi se recomanda mobilizarea cat mai precoce.

Desi fiecare organism se vindeca diferit, se pot trasa totusi niste linii generale:

Prima saptamana:

Se indeparteaza tuburile de dren
Se indeparteaza materialul de sutura (uneori la 10-12 zile)
Echimozele si edemul ating maximul in acesta perioada

Dupa 7-8 saptamani:

Se poate renunta la garmentul elastic
Este crescut gradual efortul fizic
Echimozele si edemul vor diminua gradat si apar primele rezultate definitive.
Trebuiesc incepute masajele terapeutice, cel mai indicat tip de masaj fiind cel endermologic.

Dupa 3-4 luni:

Apar rezultatele finale ale interventiei
Senzatiile de amorteala si incorsetare dispar treptat, linia de incizie incepe sa se estompeze
In lunile care urmeaza acestei interventii este important sa acordati pielii ingrijire suplimentara care consta in evitarea expunerii la soare si evitarea hainelor de culoare inchisa in zilele insorite. Caldura absorbita de culoarea inchisa a hainelor poate produce arsuri la nivelul pielii si complica recuperarea.

Imediat dupa operatie veti observa o diferenta notabila in ceea ce priveste forma corpului dvs. Multi pacienti gasesc in aceasta schimbare o sursa de crestere a increderii in fortele proprii.

Abdominoplastia are rezultate de lunga durata cu exceptia cazurilor in care exista o crestere pronuntata in greutate. Cu timpul gravitatea si procesul imbatranirii poate cauza o pierdere a elasticitatii pielii. In acest caz chirurgul dvs va sugera tratamente aditionale pentru a restaura conturul abdominal, cat mai natural.

Sunt necesare mai multe consulturi postoperatorii pentru a permite medicului dvs sa evalueze rezultatele pe o perioada mai lunga de timp.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
Suna Acum
Directie