Chirurgia asimetriilor la nivelul sanilor
Simetria absoluta la nivelul sanilor este extrem de rara la femei. Adesea exista diferente intre cei doi sani, diferente de care pacienta este constienta sau nu. Daca diferentele sunt minime, de obicei pacienta nu stie de ele si este de datoria chirurgului ca la consultatiile preliminare unei presupuse interventii, sa le evidentieze. Uneori diferentele intre cei doi sani sunt influentate si de deformari mai mari sau mai mici la nivelul cutiei toracice, jumatate din aceasta fiind mai “infundata” decat cealalta jumatate.

Exista numeroase cazuri in care diferentele sunt evidente la nivelul complexului areolo-mamelonar, areolele fiind dispuse la inaltimi diferite, prea lateralizate sau prea medializate. Asimetriile pot apare si la nivelul santului inframamar, unul fiind dispus mai sus si celalalt mai jos. In cazul sanilor foarte mici, acest sant practic nu exista si trebuie creat de chirurg in timpul interventiei de marire de sani. Alteori exista o asa mare diferenta intre sani incat par ca ar apartine la doua persoane total diferite.

Unele dintre aceste diferente pot fi lesne corectate altele nu! Chirurgul dvs va va face un inventar minutios al eventualelor asimetrii si va va expune variantele posibile de corectie daca e cazul.

Rezolvarea tuturor acestor diferente este dificila si implica primordial experienta chirurgului.

In cazul sanilor de marimi diferite se pot monta proteze siliconice cu volum diferit dar diferenta de volum dintre cei doi sani ramane o apreciere arbitrara care este cu atat mai exacta cu cat experienta chirurgului este mai mare. La fel si in cazul sanilor egali ca volum dar cu deficit unilateral al cutiei toracice. Daca se vor introduce implanturi egale atunci rezultatul poate fi dezastruos. In aceasta situatie, diferenta de volum dintre cele doua proteze este si mai greu de apreciat decat in cazul sanilor asimetrici ca volum dar cu cutia toracica normala.

In cazul deficitelor de la nivelul santului inframamar, corectiile sunt mai usor de facut, iar rezultatele sunt satisfacatoare poate si din cauza faptului ca acest element este foarte putin vizibil.

Cel mai greu de corectat insa raman diferentele de pozitionare ale sanilor si ale complexelor areolomamelonare. Daca un san este mai sus si unul mai jos este obligatoriu sa se incerce un echilibru vizual jongland cu inaltimile la care sunt montate implanturile. Daca implanturile sunt montate la acelasi nivel, diferenta de inaltime dintre sani va fi si mai evidenta iar nemultumirea pacientei va fi foarte mare. Solutia de atenuarea a diferentelor este de a pozitiona implanturile la diferite inaltimi astfel incat aspectul per ansamblu sa fie cat mai armonios.

In cazul diferentelor de marime si forma a mameloanelor, acest lucru poate fi corectat usor printr-o incizie periareolara. Desi imediat dupa operatie areolele arata exact la fel, procesul de vindecare poate influenta dimensiunile lor pentru ca tesuturile au o “memorie” datorita careia tind sa se reface in forma initiala chiar si dupa o corectie chirurgicala.

In cazul asimetriilor mamare este nevoie adesea de mai multe operatii de retus pentru a obtine un rezultat cat mai aproape de cel dorit.


Intrebari frecvente

Cand trebuie sa apelam la chirurgia asimetriilor la nivelul sanilor?
Pacientele care stiu ca sanii lor prezinta simetrii importante si care creaza complexe psihice:
diferente mari de volum intre sani
diferente mari de aspect ale sanilor
pozitionarea asimetrica a complexelor areolomamelonare
diferente mari de diametru a areolelor mamare
sindromul Poland
alte malformatii ale cutiei toracice care deformeaza implicit si aspectul sanilor

Ce garantii am ca rezultatul chirurgiei asimetriilor la nivelul sanilor va fi bun?
Datorita numeroaselor tipuri de asimetrii si a diversitatii foarte mari in evolutia procesului de vindecare, nu pot fi date garantii in ceea ce priveste rezultatul. De obicei, in cazul corectiilor mari este nevoie de minim doua etape chirurgicale, etape de care pacienta trebuie sa fie informata. Pacienta trebuie sa aiba disponibilitatea mai multor interventii posibile de corectie.

Care sunt asimetriile sanilor corectabile?

asimetriile de volum, fie prin mamoplastie de reducere a sanului mai mare la o dimensiune cat mai apropiata de cea a sanului contralateral, fie prin introducerea unui implant la nivelul sanului mai mic.
asimetriile de dimensiuni ale areolelor
mare parte a asimetriilor de pozitionare ale santurilor inframamare

Care sunt asimetriile sanilor necorectabile?

asimetriile evidente de cutie toracica
asimetriile de pozitionare ale sanilor

Care sunt contraindicatiile chirurgiei asimetriilor la nivelul sanilor?
Contraindicatiile acestor interventii sunt:

bolile grave de sange
diabetul zaharat
bolile grave infectioase
maladiile autoimune
bolile grave dermatologice
tendinta la formare de cheloid
bolile consumptive

Care este perioada la care se poate reinterveni chirurgical pentru corectis asimetriilor la nivelul sanilor?
Reinterventia chirurgicala este posibila la 2-3 luni de la precedenta. In cazul in care se doreste retusul cicatriceal atunci este corect sa se astepte maturarea cicatricii ( 6-8 luni) si abia dupa aceea se poate reinterveni.


Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
Suna Acum
Directie