Chirurgia reconstructiva a tendoanelor mainii


Tendoanele sunt acele structuri nobile care fac legatura dintre muschi si oase cu ajutorul carora contractia musculara se transforma in miscarea segmentelor anatomice. Mana este segmentul anatomic cu cele mai multe tendoane, ele fiind direct implicate in miscarea degetelor.(vezi schema 1)

Traumatismele la nivelul tendoanelor pot aparea in urmatoarele circumstante:

taieri accidentale (sticla, geam, cutit, sabie, etc.) accidente rutiere sau casnice
accidente de munca prin folosirea utilajelor electrice taietoare (flex, abricht, circular etc)
contuzii forte sau zdrobiri importante, etc.

Repararea tendoanelor mainii se face functie de complexitatea traumatismului si de gradul de poluare al plagilor, in urgenta imediata (in primele ore de la accident), in urgenta amanata (in primele 24-72 de ore de la traumatism) sau urgenta intarziata (in primele 2 saptamani).
In cazul in care s-au scurs mai mult de 3 luni de la traumatism, se iau deja in calcul metodele de reconstructie tendinoasa. Acestea presupun adesea metode de alungire sau remodelare denumitetenoplastii sau eliberarea tendoanelor din cicatrici postraumatice, metoda care se numeste tenoliza, sau chiar grefe tendinoase, cel mai adesea fiind utilizat tendonul palmar lung, un tendon de la fata volara a antebratului care poate fi sacrificat fara implicatii patologice notabile.

In cazul repararii imediate, metodele de reparare difera in functie de localizarea traumatismului. Tendoanele flexoare (cele de pe fata palmara a mainii) care sunt tendoane de forta necesita o tehnica aparte de sutura care sa reziste miscarilor degetelor si miscarii de apucare si ridicare a obiectelor cu mase diferite.

In cazul leziunii tendoanelor extensoare (cele de pe fata dorsala a mainii) uneori acestea se pot vindeca si fara sutura, doar prin imobilizare pe atela gipsata timp de 3 saptamani.

Rezultatele depind in mare masura de tipul leziunii, gravitatea acesteia si de timpul scurs de la aparitia acesteia.

Chirurgie estetica

Chirurgie plastica
Chirurgia reconstructiva a tendoanelor mainii
Chirurgia reconstructiva a nervilor periferici
Excizia tumorilor de piele
Sindromul de Tunel Cubital (nevrita de Cubital)
Sindromul de Canal Guyon
Sindromul de Canal Carpian
Boala Dupuytren
Corectia cicatricelor
Testimoniale

Servicii medicale de inalta clasa. Profesionalism si amabilitate din partea medicului Adina. si din partea intregului personal din cllinica S.L., 81 ani, 26.09.2014
Nu rata articolele
Cum si ce afectiuni putem trata prin laser terapie
» mai mult...
Cum abordam tratarea transpiratiei abundente
» mai mult...
Info tratamente spa: masajul scalpului
» mai mult...

» vezi toate articolele
Newsletter

Fii la curent cu ultimele noutati!
Suna Acum
Directie