Chirurgia sanilor



Este procedura chirurgicala prin care sunt ridicati sanii ptozati (care “au cazut”). Cauzele ptozarii sanilor sunt diverse, cele mai importante fiind:
genetic
sarcini multiple
perioada lunga de alaptare
scaderea brusca si masiva de masa corporala, etc.

Sanii cazuti pot fi de consistenta normala sau lipsiti de volum, procedurile de refacere a conturului normal al sanului fiind diferite in fiecare dintre aceste doua cazuri.

Ptoza sanilor are 3 grade de gravitate, clasificare facuta in functie de pozitia complexului areolamamelonar in raport cu santul inframamar (submamar). Aceasta clasificarea este foarte importanta si reprezinta un instrument important in alcatuirea planului operator de catre chirurg. Tehnica difera functie de gradul ptozei; cu cat ptoza este mai grava cu atat numarul de cicatrici rezultante va fi mai mare.

Daca sanul este lipsit de volum si ptoza este relativ mica, corectia sanului se poate face doar prin introducerea unui implat siliconic, care prin umplerea volumului va estetiza glanda mamara si o "va aseza" intr-o pozitie satisfacatoare. In acest caz singura cicatrice care rezulta este cea din santul inframamar.

Daca ptoza este mai mare si sanul este lipsit de volum, atunci, odata cu introducerea implantului trebuie excizata si pielea care este in surplus, incizia si respectiv cicatricea care va rezulta fiind periareolara(in jurul areolei). In cazurile de ptoza grava cicatricea periareolara este insotita de o alta cicatrice verticala si uneori de inca una care va fi pozitionata in santul inframamar (cicatrice in "T" inversat).

Intrebari frecvente
Care sunt indicatiile lifting-ului sanilor (mastopexie)?

Operatia de lifting se adreseaza urmatoarelor tipuri de paciente:

pacientele care inteleg ca vor ramane cu cicatrice definitive si le accepta ca atare.
paciente care prezinta un grad mai mare sau mai mic de ptoza, cu sau fara deficit de volum, si pentru care acest defect dobandit are implicatii in plan psihic
daca sunteti tanara dezvoltarea sanilor trebuie sa fie completa trebuie sa fiti matura emotional si sa intelegeti perfect motivatiile pentru care doriti aceasta operatie
asteptarile dvs trebuie sa fie reale, stiut fiind ca aceasta operatie aduce imbunatatiri dar nu perfectiunea

Care sunt etapele de vindecare ale cicatricelor in cazul lifting-ului sanilor (mastopexie)?

Cicatricele se vindeca in mai multe faze. Pana la aproximativ 6 luni ele sunt intr-un proces continuu de remaniere, cicatricele fiind rosii si mai mari. Dupa aceasta perioada apare maturarea acestora, cicatricele se albesc pentru ca in final sa se vindece prin formarea unei linii fine albe.
Procesul de cicatrizare nu depinde doar de tehnica chirurgicala, care este foarte corecta, sau de tipul materialului de sutura, care este de cea mai buna calitate pentru toti pacientii nostri. Un factor foarte important este si felul in care fiecare dintre noi ne vindecam. Asupra acestui factor, in conditiile in care acesta reprezinta un impediment , nu prea putem interveni.

Uneori este nevoie de un retus al cicatricelor postoperatorii, retus care se face cu anestezie locala, dupa cel putin 6 luni de la interventia primara.
Care sunt complicatiile operatiei de lifting sanilor (mastopexie)?

Complicatiile metodei pot fi imediate postoperatorii:

sangerari masive
hematoame
necroze tegumentare
infectii
desfacerea transelor de sutura, etc.

Spitalizarea pentru 24 de ore in clinica noastra, utilizarea drenajului vacuumat pentru 48 de ore, consulturile la 48 de ore pana la scoaterea materialului de sutura, toate acestea vor preveni in cea mai mare parte complicatiile de mai sus. De aceea este obligatoriu sa veniti ori de cate ori medicul dvs v-o cere!

Alte complicatii pot apare la distanta si anume:

cicatrizare deficitara
malpozitionarea complexului areolo mamelonar
contractura capsulara in cazul utilizarii implanturilor mamare
malpozitionarea implanturilor mamare in raport cu glanda mamara
asimetrii mamare, etc.

Care sunt contraindicatiile acestei operatii?

Contraindicatiile acestei tehnici sunt :

bolile grave de sange
diabetul zaharat
bolile grave infectioase
maladiile autoimune
bolile grave dermatologice
tendinta la formare de cheloid

Cum pot sa-mi dau seama daca in cazul meu este nevoie de lifting de sani cu implant sau fara?

Chirurgul dvs va va cere sa veniti la mai multe consultatii preoperatorii inainte de a stabili data operatiei. Acest lucru are rolul de va informa cat mai complet despre operatia la care urmeaza sa va supuneti. In cursul acestor consultatii veti fi masurata si vi se va propune una sau mai multe metode de rezolvare a problemei dvs, iar dvs ramane sa decideti exact ce doriti. Vi se vor arata poze ale unor paciente similare cu dvs, care au fost fazele de vindecare si cum arata rezultatul final. Astfel dvs veti sti cu precizie la ce sa va asteptati.

Ca o regula general valabila care v-ar putea orienta putin asupra situatie personale, daca sanul dvs este lipsit de volum in totalitate iar surplusul de piele este mare cu areola si mamelonul cazute mult, atunci cu siguranta veti avea nevoie de lifting cu implant. Daca sanul dvs este ptozat mai mult sau mai putin, dar volumul acestuia este semnificativ atunci liftingul nu va necesita obligatoriu si montarea unui implant pentru ca se poate ascensiona chirurgical volumul deja existent.
La cat timp de la lifting-ului sanilor (mastopexie) pot sa revin la viata normala?

Vindecarea transelor de sutura se va face la 10-12 zile, interval la care vor fi extrase si firele de sutura. Este binevenita folosirea unei bustiere pentru sustinere, pentru cel putin 2 luni dupa operatie. Cicatricele postoperatorii trebuiesc ingrijite zilnic prin aplicarea unor creme sau plasturi speciali. Daca cicatricea posoperatorie este doar periareolara atunci este hie binevenita expunerea la UV imediat postoperator, hiperpigmentarea acestora facandu-le in final si mai putin vizibile! Daca cicatricile sunt multiple atunci este contraindicatia de expunere la UV pentru cel putin 6 luni este absoluta.

Dupa 2 luni se poate renunta la purtarea non stop a bustierei care ulterior va fi inlocuita pe timpul zilei de sutienul normal. Toate miscarile bratelor se vor relua gradat, gradul de intensitate al activitatilor fizice va creste treptat de la o saptamana la alta postoperator, astfel incat dupa 2 luni jumatate- 3 luni, toate reintra in normal.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
In zilele in care va simtiti odihnit expresiile fetei dvs indica acest lucru. Liniile de la nivelul fruntii pot arata suparare sau ingrijorare, ridurile dintre sprancene arata de obicei furia. Sprancenele "cazute" lateral indica o fata obosita sau trista.

Daca considerati ca liniile de la nivelul fruntii nu ilustreaza intocmai starea sufleteasca, lifting-ul fruntii ar putea fi solutia pentru aceasta problema.

Prin aceasta procedura sunt corectate pozitia cazuta a sprancenelor, ridurile orizontale frontale si indeparteaza expresiile de ingrijorare si manie ce rezulta din aceste linii.

Intrebari frecvente
Este lifting-ul de frunte indicat in cazul meu?

Lifting-ul de frunte este indicat atat la femei cat si la barbati, cu varste cuprinse intre 40 si 60 ani. Poate aduce beneficii si la persoanele mai tinere care au mostenit pozitia cazuta a sprancenelor. Cei mai buni candidati trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

Sprancenele cazute sau pozitionate jos care confera un aspect obosit sau trist
Ridurile orizontale profunde la nivelul fruntii
Riduri adanci intre sprancene si uneori la nivelul regiunii superioare a nasului.

Aceasta tehnica trebuie practicata cu multa atentie in cazul in care aveti una dintre urmatoarele afectiuni:
Tensiune arteriala crescuta
Probleme de coagulare sanguina
Tendinta la cicatrici cheloide

In ce consta consultatia preoperatorie pentru lifting-ul de frunte?

In cursul acestei intalniri veti fi evaluat din punct de vedere psihologic si emotional dar si fizic, si veti explica chirurgului dvs ceea ce doriti sa obtineti. Vi se vor cere informatii complete privind:

Interventii chirurgicale in antecedente
Boli trecute sau prezente
Tipuri de tratamente de care ati beneficiat in trecut
Medicatie pe care o urmati in prezent inclusiv remedii naturiste si suplimenti nutritionali.
Doctorul dvs va evalua structura osoasa a fetei si caracteristicile tesuturilor moi. Grosimea, textura si elasticitatea pielii; si tonusul musculaturii frontale si a regiunii periorbitale vor fi de asemenea atent evaluate. Uneori pacientii care prezinta un exces de piele la nivelul pleoapelor superioare nu-si dau seama ca de fapt ptoza sprancenelor este cauza acestui neajuns. Chirurgul dvs va va indica si alte proceduri care, practicate in acelasi timp operator, pot da rezultate net superioare:
Lifting-ul facial care indeparteaza excesul de piele de la nivelul treimii medii si inferioare a fetei si de la nivelul gatului.
Chirurgia pleoapelor prin care se indeparteaza excesul de piele atat de la nivelul pleoapelor superioare cat si de la nivelul celor inferioare.
In ce consta lifting-ul de frunte propriu-zis?

Tehnica aleasa depinde de trasaturile dvs, de rezultatele dorite, precum si de preferintele chirurgului. Vi se va indica, dintre numeroasele variante tehnice, pe aceea pe care medicul dvs o considera cea mai potrivita. Metoda cea mai uzitata e incizia coronaliana si consta in plasarea unei incizii la nivelul scalpului, de la o ureche la cealalta, ascunsa fiind in zona paroasa a capului. Uneori aceasta incizie poate fi plasata chiar la nivelul liniei paroase a fruntii. Prin aceasta incizie chirurgul va modifica sau va indeparta fragmente musculare frontale si va indeparta excesul de piele.

O alta metoda este cea endoscopica si consta in folosirea unui tub cu lumina la capat, de care este atasata o camera video. Endoscopul este inserat prin mici incizii sub pielea fruntii si permite chirurgului sa lucreze pe structurile interne. In unele cazuri se pot folosi combinatii ale tehnicii endoscopice cu alte tehnici.

O alta tehnica care foloseste incizii limitate poate fi practicata fara endoscop. Aceasta tehnica foloseste doua incizii mici la nivelul tamplelor prin care se lifteaza sprancenele cazute, si alte doua incizii la nivelul pleoapelor superioare pentru a trata ridurile dintre sprancene.

Daca doriti sa corectati doar liniile dintre sprancene sau de la nivelul regiunii superioare a nasului acest lucru se poate obtine folosind doar inciziile de la nivelul pleoapelor superioare, aceleasi ca si in cazul blefaroplastiei.
Care sunt riscurile lifting-ului de frunte?

In fiecare an mii de femei si barbati beneficiaza de aceasta procedura fara a experimenta complicatii majore. Chirurgul dvs va va informa atat asupra riscurilor cat si asupra beneficiilor lifting-ului de frunte. Este bine sa urmati cu strictete toate sfaturile acestuia si sa-l consultati ori de cate ori aveti nelamuriri. Nu uitati sa respectati cu strictete indicatiile medicului dvs, atat inainte cat si dupa operatie, pentru a minimiza riscurile.
Cum ma pregatesc pentru operatia de lifting de frunte?

Odata stabilita data interventiei, medicul dvs va va oferi toate informatiile utile atat pentru perioada preoperatorie cat si postoperator. Cateva dintre acestea sunt:

Evitarea administrarii de medicamente care ar putea interfera cu perioada de vindecare sau recuperare imediata.
Oprirea fumatului cel putin doua saptamani inainte si dupa operatie.
Este indicat sa alegeti o coafura in asa fel incat parul sa acopere traiectele de incizie pana la vindecarea lor completa.

Care sunt ingrijirile postoperatorii pentru lifting de frunte?

Interventia se desfasoara intr-o sala de operatie, sub anestezie generala sau anestezie locala cu sedare intravenoasa. Chirurgul dvs, anestezistul, precum si tot personalul auxiliar se va ingriji ca pe toata perioada interventiei sa beneficiati de confort maxim. Zona operata va fi acoperita de pansamente; uneori sunt plasate in timpul operatiei tuburi de dren la nivelul zonei operate pentru a minimaliza colectia lichidiana. Disconfortul aparut postoperator este tinut sub control cu medicatie specifica. Desi fiecare se vindeca diferit totusi se pot trasa cateva linii generale:

In prima zi:

In acest stadiu incipient ar trebui sa stati la pat cu capul asezat intr-o pozitie mai ridicata decat restul corpului, mai sus decat nivelul cordului.
In prima saptamana:

Se indeparteaza tuburile de dren
Puteti relua activitati de intensitate redusa.​

Dupa doua saptamani:

Majoritatea echimozelor (vanatailor) vor disparea
Este indepartat materialul de sutura
Puteti incepe utilizarea fardurilor pentru a acoperi liniile cicatriciale sau discromiile pielii.
Puteti relua majoritatea activitatilor cotidiene inclusiv exercitii fizice usoare.

Dupa trei saptamani:

Toate activitatile cotidiene pot fi reluate, la fel si antrenamentele fizice dorite.
Edemul continua sa scada
Zonele cu sensibilitate redusa incep sa se vindece.

Trebuie evitata expunerea la soare pe toata perioada vindecarii iar zonele operate trebuie protejate cu creme blocante UV pe perioade nedeterminate.
Ce trebuie sa stiu despre rezultatele lifting-ului de frunte?

Cea mai mare parte a pacientilor au fost extrem de multumiti cu noua infatisare. Desi procesul vindecarii dureaza mai multe luni, rezultatul final este pe masura asteptarilor. Un numar de factori ca de exemplu ereditatea si stilul de viata joaca un rol important in durabilitatea rezultatelor. Procesul inaintarii in varsta va continua si dupa operatie. Consulturile pe care chirurgul dvs le solicita, la diferite intervale de timp, sunt importante in monitorizarea procesului vindecarii. Este bine sa respectati aceste programari, chiar daca totul vi se pare ca este in regula, pentru a beneficia de evaluarea rezultatelor pe o perioada mai lunga de timp.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
Daca va doriti ca sanii dvs sa fie mai mari, mai plini de volum sau cu o forma mai tinereasca, aceasta operatie este probabil cea mai buna solutie.

Denumita si mamoplastie de augmentare, marirea sanilor este o procedura de chirurgie estetica care utilizeaza implanturile mamare pentru a reda forma naturala a sanilor.

Intrebari frecvente
Este marirea sanilor cu implanturi siliconice (augmentare mamara) indicata in cazul meu?

Femeile care apeleaza la acest tip de chirurgie doresc sa-si "corecteze" deficitele din aceasta parte a corpului si prin aceasta sa-si imbunatateasca imaginea de sine. Unele persoane doresc doar sa echilibreze dimensiunile sanilor, altele sa-si restaureze volumul natural al acestora, dupa sarcina sau pierdere in greutate. Daca aveti una dintre problemele de mai jos inseamna ca sunteti o buna candidata pentru marirea sanilor:

Sani prea mici
Scadere in greutate cu modificarea dimensiunilor si a formei sanilor
Dupa nastere, pierderea fermitatii sanilor
Imbracamintea care imbraca bine jumatatea inferioara a corpului si care de obicei este prea larga pe bust
Diferente de marime intre cei doi sani

Trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii pentru a beneficia de aceasta interventie:

Daca sunteti tanara cresterea sanilor trebuie sa fie completa
Trebuie sa fiti matura emotional si sa intelegeti perfect motivatiile pentru care doriti aceasta operatie
Asteptarile dvs trebuie sa fie reale, stiut fiind ca aceasta operatie aduce imbunatatiri dar nu perfectiunea

In ce consta consultatia pentru marirea sanilor cu implanturi siliconice (augmentare mamara)?

Acesta este primul pas pe care viitoarea pacienta trebuie sa-l faca. In timpul acestei intalniri chirurgul dvs va evalua starea de sanatate atat fizica, psihica cat si emotionala. Trebuie sa fiti pregatita sa raspundeti la intrebari despre:

Interventii chirurgicale in antecedente
Boli trecute sau prezente
Medicatie pe care o urmati inclusiv remedii naturiste sau suplimenti alimentari
Rezultatele unei mamografii in cazul in care ati facut una
Istoric de cancer de san in familia dvs.

Chirurgul dvs va va explica in ce consta aceasta procedura si felul in care factorii externi dar si interni pot modifica forma sanilor. De asemenea sanii vor fi examinati si probabil fotografiati pentru evidentele medicale ale clinicii respective. Se vor lua in considerare marimea sanilor, forma lor, calitatea pielii, localizarea areolei si a mamelonului. In cazul in care nu aveti o mamografie recenta, este bine sa faceti una preoperator. Chirurgul dvs v-ar putea sugera si alte proceduri aditionale pentru a imbunatati rezultatele obtinute. De exemplu, daca sanii sunt foarte cazuti este bine ca augmentarea mamara sa fie facuta in combinatie cu o procedura de lifting de san.
Cum se desfasoara interventia chirurgicala de marire a sanilor cu implanturi siliconice (augmentare mamara)?

Tehnica chirurgicala utilizata de chirurgul dvs depinde de rezultatele pe care le doriti. Incizia poate fi localizata in trei locuri diferite: in santul submamar, periareolar, la nivelul axilei. "Buzunarul" in care este introdusa proteza poate fi facut in spatele muschiului pectoral, in contact cu grilajul costal, sau in spatele glandei mamare, respectiv peste muschiul pectoral.
Care sunt riscurile maririi sanilor cu implanturi siliconice (augmentare mamara)?

Exista doua tipuri de implanturi mamare: cu ser fiziologic si cu gel siliconic. Implanturile cu ser fiziologic sunt de domeniul trecutului deja. Implanturile siliconice moderne contin silicon cohesive, care nu curge si nu-si modifica forma. Implanturile cu gel siliconic sunt foarte naturale la atingere si de aceea sunt preferate celor saline.

In fiecare an mii de femei beneficiaza de pe urma acestei interventii fara a experimenta complicatii majore. Chirurgul dvs va va pune la dispozitie toate informatiile cu privire la riscurile si beneficiile acestei proceduri. Este indicat sa respectati toate indicatiile date de medicul dvs atat in ceea ce priveste perioada preoperatorie cat si postoperator, pentru a minimiza riscurile.
Cum pot sa aflu ce marime de implant mi se potriveste pentru marirea sanilor cu implanturi siliconice (augmentare mamara)?

Consultatia finala cu medicul dvs trebuie sa cuprinda o serie de masuratori in urma carora vi se va indica o marime maxima si una minima care vi s-ar potrivi. De asemenea vi se recomanda si forma implantului, in functie si de preferintele dvs. In clinica noastra pacienta are la dispozitie o serie de size-ere externe, adica proteze care, introduse intr-un sutien special poate da pacientei o imagine relativa dar destul de apropiata de realitate, a viitorului san. In ce constau pregatirile pentru operatia de marire a sanilor cu implanturi siliconice (augmentare mamara)?

Odata stabilita ziua operatiei veti primi instructiuni cu privire la:
anumite medicamente care ar trebui evitate
oprirea fumatului
teste si investigatii preoperatorii

Operatia se desfasoara intr-o sala de operatie cu anestezie generala sau anestezie locala cu sedare intravenoasa. Imediat dupa operatie veti fi monitorizata intr-o sala speciala de recuperare, sanii vor fi pansati cu pansamente sau sutien special.
Cum ma voi simti dupa operatia de marire a sanilor cu implanturi siliconice (augmentare mamara)?

Intr-o zi-doua postoperator, veti fi capabila sa va ridicati din pat si sa efectuati activitati mai putin solicitante. Disconfortul pe care il veti simti se traduce in senzatie de constrictie toracica si febra musculara puternica. Desi fiecare se vindeca diferit, se pot trasa totusi niste linii generale dupa cum urmeaza:

In prima saptamana:

Veti avea primul dus postoperator
Va veti putea relua activitatile cotidiene
Puteti relua viata sexuala, atat timp cat sanii sunt putin solicitati

Dupa 7-8 saptamani:

Cea mai mare parte a edemului va disparea si incepe sa se contureze rezultatul final
Puteti intrerupe folosirea non-stop a bustierei
Puteti relua exercitiile fizice mai intense precum si miscarile ample ale bratelor

Dupa 8 saptamani:

reveniti complet la toate tipurile de activitati pe care le desfasurati inainte de operatie un singur lucru nu trebuie omis, si anume masajul usor, circular, care v-a fost indicat de catre medicul dvs incepand cu saptamana a3a, trebuie sa continue pana la 6 luni postoperator.

Ce trebuie sa stiu despre rezultatele maririi sanilor cu implanturi siliconice (augmentare mamara)?

De obicei pacientele prezinta un grad inalt de satisfactie. Puteti renunta la sutienele dublate cu bureti, sau alte metode de marire artificiala a bustului. Cele mai multe femei considera ca noua silueta le creste mult increderea in sine. Rezultatele sunt foarte bune pentru multi ani, totusi nu uitati ca efectul gravitatiei, al fluctuatiei de masa corporala, precum si al inaintarii in varsta apare si la sanii operati. Dupa perioada de vindecare trebuie sa reveniti pentru mai multe consulturi cu chirurgul dvs, astfel pot fi cuantificate rezultatele pe termen lung.
Cum pot sa stiu daca implanturile mamare pe care le voi avea sunt de cea mai buna calitate?

Chirurgul dvs va va prezenta o serie de proteze cu care acesta lucreaza. Protezele originale prezinta serie si numar si sunt marcate fiecare in parte cu emblema firmei producatoare. In clinica Care Zone Medical specialistii folosesc cele mai bune branduri si anume Mentor, Inamed, Sebbin, Eurosilicon. Pacienta va primi la externare un card pe care sunt trecute seriile celor doua proteze utilizate, acest card reprezentand totodata garantia producatorului.
Dupa cat timp trebuie sa-mi schimb implanturile in cazul maririi sanilor cu implanturi siliconice (augmentare mamara)?

Marea majoritate a producatorilor autorizati garanteaza aceste proteze “pe viata”. Ce nu poate garanta insa nimeni este mentinerea formei sanilor in timp. Forma sanilor este influentata de foarte multi factori cei mai importanti fiind: sarcini multiple, marimea sanilor, gradul de elasticitate al pielii, tipul de activitate zilnica, etc. De obicei, in conditii normale, forma sanilor se pastreaza un numar mare de ani, 10-15, apoi probabil ca va fi nevoie de o interventie de lifting la nivelul sanilor, ocazie cu care mare parte dintre paciente opteaza si pentru schimbarea protezelor.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
Reducerea mamara este o interventie care imbunatateste foarte mult calitatea vietii la femeile cu sani voluminosi. Urmand aceasta procedura veti obtine nu numai reducerea volumului dar si imbunatatirea formei. De asemenea, disconfortul fizic, psihic si emotional dispare, se obtine o libertate a miscarii fizice precum si o libertate in a alege o mare varietate de haine. Dintre toate interventiile chirurgicale reducerea mamara se bucura de cel mai inalt grad de satisfactie in randul pacientilor.

Reducerea mamara care se mai numeste si mamoplastie de reducere (reductie) este o procedura de indepartare a tesuturilor mamare in exces, aducand sanul la dimensiuni proportionale cu restul corpului; si areolele pot fi reduse si repozitionate.

Intrebari frecvente
Este micsorarea sanilor indicata in cazul meu?

Aceasta interventie poate fi practicata la orice varsta dar recomandarea chirurgului este de a astepta pana cand sanul s-a oprit in dezvoltare. Nasterea si alaptarea pot afecta marimea si forma sanului. Daca ati planificat sa aveti un copil in viitor ar fi bine sa discutati acest aspect cu doctorul dvs.

Sunteti o candidata buna pentru aceasta interventie daca aveti una din urmatoarele probleme:

Dureri de spate, umeri si ceafa cauzate de greutatea sanilor.
Sani grei ptozati (cazuti) cu areolele si mameloanele asezate la un nivel foarte scazut.
Sanii sunt foarte voluminosi, disproportionali cu restul corpului.
Iritatii ale pielii in santul submamar.
Urme adanci lasate de sutien la nivelul umerilor.
Restrictii ale activitatilor fizice datorate marimii si greutatii sanilor.
Complex psihic creat datorita marimii crescute a sanilor.
Diferente de volum intre cei doi sani.

Ce trebuie sa stiu despre riscurile micsorarii sanilor?

In fiecare an mii de femei apeleaza la aceasta procedura, cu complicatii minime. Una dintre cele mai importante parti ale consultatiei o reprezinta discutia despre posibile complicatii. Este indicat sa urmati cu strictete sfaturile doctorului dvs, atat inainte cat si dupa operatie.
Care sunt indicatiile preoperatorii pentru micsorarea sanilor?

Odata stabilita ziua interveniei, chirurgul dvs va va instrui atat in ceea ce priveste pre-ziua operatiei cat si zilele urmatoare:

Evitarea medicamentelor care pot complica procesul vindecarii.
Sunt indicate cateva teste de sange, preoperator, precum si o mamografie, daca istoricul dvs familial contine cancer de san.

Reducerea mamara se face intr-o sala de operatie, sub anestezie generala. Vi se va administra medicatie specifica pentru a va mentine in stare confortabila pe toata durata procedurii.
Cum ma voi simti imediat dupa operatia de micsorare a sanilor?

Dupa ce operatia s-a incheiat veti fi dusa intr-o sala de recuperare. In unele cazuri vi se vor monta tuburi de drenaj aspirativ, situate sub sani, pentru a preveni acumularea de lichide. Sanii vor fi pansati cu un pansament elastic. Chiar din ziua operatiei veti fi incurajate sa faceti cateva miscari usoare. Disconfortul pe care il veti simti in zilele urmatoare va fi tinut sub control de medicatia adecvata.

Desi fiecare organism in parte se vindeca diferit totusi pot fi trasate cateva linii generale:

In prima saptamana:

Va veti relua miscarea, uneori chiar va puteti intoarce la servici.
Vor fi indepartate tuburile de drenaj.

Dupa 7-8 saptamani:

Echimozele (vanatai), edemele si disconfortul periodic dispare.
Puteti intrerupe utilizarea non-stop a conformatorului.
Sensibilitatea normala a areolelor si mameloanelor se imbunatateste gradual.
Va reluati activitatile normale zilnice precum si cateva exercitii fizice de intensitate medie.

Dupa 3-4 luni:

Sanii dvs vor capata o forma cat mai naturala, cicatricile vor incepe sa se atenueze.
Veti observa disparitia durerilor la nivelul gatului, spatelui si al umerilor.

Ce trebuie sa stiu despre rezultatele interventiei de micsorare a sanilor?

Forma corpului va fi bine proportionata, imbracamintea va va cuprinde mai bine, veti putea face activitati fizice cu mai multa usurinta. Desi liniile de incizie vor fi permanent vizibile, acestea se vor atenua cu timpul si sunt usor de acoperit cu imbracamintea. Reducerea mamara de obicei imbunatateste dramatic forma corpului si s-ar putea sa aveti nevoie de ceva timp pentru a va obisnui cu noua aparenta. Este de asteptat ca noua marime a sanilor sa se mentina pe o perioada lunga de timp, daca va veti mentine greutatea la un nivel constant.

Daca cu timpul, datorita efectului gravitatiei si a inaintarii in varsta, sanii dvs isi vor pierde fermitatea puteti apela la o procedura de corectie chirurgicala estetica si anume un lifting al sanilor, care va va intineri conturul.

Dupa perioada de vindecare va trebui sa reveniti pentru un consult la o luna, la trei si la sase luni, sau ori de cate ori chirurgul dvs v-o cere. Este important sa respectati aceste programari pentru ca doctorul dvs sa poata evalua rezultatele pe termen lung.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
Sanii pot fi modelati si pe baza tesutul gras care este destul de abundent la acest nivel in cazul pacientelor corpolente. Unii specialisti realizeaza reductia mamara prin lipoaspiratia grasimii glandulare si a celei dispuse periglandular. Aceasta metoda este incununata de succes doar in cazurile selectionate in care sanul este alcatuit predominant din tesut gras.

Liposculptura se adreseaza de asemenea si pacientelor mai slabe, la care dupa operatia de marire a sanilor cu implanturi siliconice, se pot simti marginile implantului. Prin introducerea de grasime la aceste nivele se rezolva astfel acest neajuns.

In ultimul timp s-au facut eforturi pe plan international de a pune la punct o metoda de marire a sanilor prin transfer autolog de grasime (microlipofiling). S-au recoltat cantitati mari de grasime din alte zone si au fost introduse folosind canule mici la nivelul sanilor bilateral. Operatia este extrem de minutioasa, dureaza 6-7 ore iar rezultatele sunt inconstante. De obicei procedura trebuie repetata pentru a obtine rezultate satisfacatoare. Nu exista multi adepti ai acestei interventii pentru ca este foarte scumpa iar rezultatele nu se ridica la nivelul asteptarilor.

O alta indicatie a liposculpturii mamare o reprezinta modelarea sanilor in reconstructia dupa ablatia oncologica. Tehnica de transfer autolog poate fi foarte utila in obtinerea unor tesuturi cu consistenta marita pentru a acoperi cat mai natural posibil implantul mamar.

Intrebari frecvente
Care sunt indicatiile liposculpturii sanilor?

Aceste tipuri de interventii se aplica pacientelor la care exista exces de tesut gras si care poate fi recoltat, transferat si grefat la nivelul sanilor. Reductia mamara prin lipospiratie este indicata in cazul in care se doreste o micsorare moderata a glandei mamare, cand exista un turgor adecvat al pielii de la acest nivel, cand nu sunt acceptate cicatricile permanente pe care le presupune o interventie clasica de ridicare a sanilor (mastopexie).
Care sunt contraindicatiile liposculpturii sanilor?

Contraindicatiile metodei sunt reprezentate de bolile grave de sange si dermatologice, bolile consumptive, laxitate tegumentara exagerat de mare, complianta scazuta a pacientei.
Care sunt riscurile liposculpturii sanilor?

Lipoaspiratia glandei mamare, desi pare usor barbara, este totusi lipsita de riscuri pentru ca se pare ca nu exista dovezi conform carora sunt distrusi canaliculi galactofori. In cursul acestei interventii este suctionata grasimea dintre ductele galactofore, acestea ramanand intacte. Riscurile sunt cele comune oricarei operatii: sangerari exagerate, hematoame, infectii, lipsa temporara a sensibilitatii in anumite teritorii operate.
Cat dureaza liposculptura sanilor?

Operatia poate dura de la cateva minute pana la 6-7 ore in functie de volumul de munca si de tehnica aleasa. Remodelarea conturului mamar prin microlipofilling este o interventie care poate sa dureze 15 minute.
La ce interval de timp pot reface liposcultura sanilor?

Exista aproape in toate localizarile, si la toti pacientii, un grad mai mare sau mai mic de resorbtie a grasimii transplantate; de cele mai multe ori pacientii sunt informati ca se va face o hipercorectie (adica se va introduce putin mai mult decat ar trebui) a zonelor luate in calcul, tocmai pentru ca aproximativ 30-50% din grasime se va resorbi. Chiar si in aceste cazuri insa este nevoie de o alta interventie care poate fi facuta la 5-6 luni distanta, uneori chiar mai repede.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
Acest tip de corectie se asociaza cel mai frecvent cu corectiile de la nivelul areolelor mamare in cadrulreconstructiilor de san post neoplasm mamar. Exista mai multe tehnici de corectie a mamelonului folosind tesuturile inconjuratoare. Atunci cand ablatia este unilaterala se poate folosi un fragment din mamelonul sanului sanatos care se transplanteaza pe sanul reconstruit.

Rezultatele sunt bune in orice situatie dar pentru simetrie, este totusi de preferat transplantul unui fragment din mamelonul contralateral atunci cand este posibil.
In cazul de reductie mamara masiva prin amputatie, reconstructia mamelonului se va face folosind una din tehnicile de reconstructie utilizand lambouri locale.

Un alt tip de patologie la nivelul mamelonului care poate fi corectata chirurgical este reprezentata deinvaginarea lor. Este o deformare a mamelonului care in loc sa proemine in exterior asa cum este firesc ele sunt “ingropate” in areole. Corectia acestui lucru poate apare spontan in cursul unei interventii de marire a sanilor cu implanturi daca se doreste acest lucru.

De obicei este o problema congenitala, insa poate fi legata de cicatrici in urma alaptarii la san, infectii ale ductelor mamare sau operatii de san in antecedente. Infundarea mamelonului poate cauza probleme functionale cum ar fi iritatie, inrosire si disconfort, sau poate impiedica alaptarea la san. Corectarea chirurgicala este aleasa de cele mai multe ori din motive cosmetice.

Problema mameloanelor invaginate apare la aproape 2% din femei. Este anatomic legat de gradul de contractie a ductelor mamare, care trag mamelonul in jos, precum si de cantitatea de tesut ramas la baza sau gatul mamelonului. Exista mai multe grade de retractie:

Gradul I: mamelonul poate fi tras afara destul de usor si mentinut in aceasta pozitie;
Gradul II: mamelonul poate fi tras afara mai greu; are tendinta sa se retraga destul de usor;
Gradul III: este dificil sau imposibil de a trage afara mamelomul.

Tratamentul a implicat mai multe proceduri de-a lungul anilor, datand inca din 1888. Procedurile sunt clasificate in doua mari grupe: unele pastreaza ductele mamare, altele le intersecteaza.

Mai mult de 20 de proceduri chirurgicale au fost descrise, metodele variind de la ingrosarea gatului sau bazei mamelonului, adaugare de tesut la baza mamelonului, incizii pentru eliberarea contracturilor cicatriceale, pana la incizii interne cu suturare pentru a sustine mamelonul.

Intrebari frecvente
Care sunt riscurile corectiilor la nivelul mamelonului?

Riscurile sunt reprezentate de necroza tesutului transplantat, caz in care trebuie gasita o alta metoda de reconstructie. Un alt risc este acela de asimetrie marcata in cazul in care reconstructia este unilaterala si se face prin tehnica lambourilor de vecinatate.
Care este perioada de vindecare in cazul corectiilor la nivelul mamelonului?

De obicei in maxim 2 saptamani vindecarea este completa daca nu apar complicatii. La 12-14 zile se va extrage materialul de sutura si pacienta poata sa spele zona cu apa calda si sapun. Cicatricea va evolua pana la maturare care survine de obicei la 6 luni de la operatie. Care sunt contraindicatiile in cazul corectiilor la nivelul mamelonului?

Contraindicatiile operatiei sunt reprezentate de bolile grave de sange sau de piele, patologii asociate ale sanilor insuficient investigate, pacientii necooperanti si cu asteptari ireale, tulburari ale procesului de cicatrizare.
Cat dureaza operatia de corectie la nivelul mamelonului?

Operatia dureaza de regula intre 30 si 60 de minute in functie de tehnica aleasa. Tehnica lambourilor de vecinatate este mai rapida. Tehnica grefarii este mai laborioasa si presupune initial recoltarea grefei din zona inghinala.
Trebuie sa stau internata in clinica in cazul corectiilor la nivelul mamelonului?

De obicei nu este nevoie de spitalizare. Daca exista patologii asociate este bine ca postoperator, sa ramaneti in clinica 24 de ore sub supraveghere medicala.
Sunt corectiilor la nivelul mamelonului operatii dureroase?

Nu este o operatia dureroasa. Se efectueaza sub anestezie locala sau intravenoasa. Pentru un confort sporit al pacientei se poate alege si anestezia generala. Postoperator, la locul reconstructiei, poate apare un discomfort usor de contracarat cu medicatia antialgica obisnuita.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
Areola mamara reprezinta o componeta foarte importanta a sanului, din punct de vedere estetic. Functional areola nu are importanta prea mare! Orice interventie la nivelul sanilor presupune intocmirea unui plan operator care va lua in calcul obligatoriu pozitia si dimensiunea areolei. Interventiile care vizeaza acest segment sunt:

marirea de sani cu implanturi prin abord periareolar
micsorarea sanilor (orice tehnica)
reconstructia sanilor dupa ablatii oncologice

In primul caz unii specialisti prefera abordul periareolar din motive estetice sustinand ca incizia la limita dintre cele doua nuante de piele este putin vizibila. Acest lucru este valabil doar in cazul tenurilor foarte albe, la care de fapt, oricare ar fi localizarea cicatricii, aceasta este foarte putin vizibila. In cazul tenurilor mai inchise la care si areola este mai inchisa la culoare, cicatricea devine foarte vizibila datorita contrastului dintre culori, liniuta alba a cicatricii interpunandu-se intre “bejul” pielii si “maroul” areolei. Acest neajuns se poate corecta cu ajutorul micropigmentarii (tatuajul medical). De obicei este incizata jumatatea inferioara a areolei sau jumatatea ei externa.

Parerea specialistilor din clinica Care Zone Medical este ca nu este nevoie de acest tip de abord in cazul operatiilor clasice de marire de sani pentru ca localizarea cicatricii in santul inframamar are mult mai multe beneficii estetice si functionale decat cea periareolara.

In cazul in care exista diferente mari de dimensiuni intre cele doua areole, exista posibilitatea corectiei acestora prin excizia surplusului si sutura periareolara. Initiat, imediat dupa operatie exista o "incretire" inestetica a pielii din jurul areolei. Acest lucru se rezolva de la sine in primele 3 luni postoperator.

In cazul operatiilor de micsorare a sanilor areola este corectata in dimensiuni obligatoriu. Aceste operatii se realizeaza fie doar printr-o incizie periareolara fie aceste incizii sunt mai largi lasand si o cicatrice verticala si, uneori, inca una in santul inframamar.

Modul in care aceste cicatrici se vindeca depinde de:

tipul de cicatrizare al pacientului
tipul de fire folosit
tipul de sutura utilizat
localizarea inciziilor
acuratetea tehnicii
experienta chirugului
respectarea regulilor de ingrijire postoperatorie.

Singura directie in care nu putem face nimic este felul in care fiecare pacient cicatrizeaza. De aceea este foarte important ca aceste lucruri sa fie aduse la cunostinta dvs si sa va asumati acest risc. De obicei pana la varsta matura, oricare dintre noi am avut cel putin un incident soldat cu o cicatrice undeva pe corp, iar in cazul in care exista o cicatrizare patologica acest lucru va este deja cunoscut. Nu-l ascunde-ti chirurgului dvs!
In cazul reconstructiei dupa ablatia sanului, cele mai utilizate metode de reconstructie ale areolelor sunt fie grefa de piele hiperpigmentata, fie, mai simplu, tatuarea zonei.

Pentru prima metoda se recolteaza piele din zona inghinala unde de obicei este mai inchisa la culoare si se grefeaza la nivelul neoareolei. Tehnica se numeste transplant de piele.

In acelasi timp operator se reconstruieste si mamelonul printr-una dintre tehnicile de corectii la nivelul mamelonului.

Corectiile areolei prin tatuaj se practica atat total cat si partial prin tatuaj medical.

Intrebari frecvente
Care sunt contraindicatiile corectiilor la nivelul areolei mamare?

Contraindicatiile operatiei sunt reprezentate de bolile grave de sange sau de piele, patologii asociate ale sanilor insuficient investigate, pacientii necooperanti si cu asteptari ireale, tulburari ale procesului de cicatrizare.
La cat timp dupa ablatia sanilor se poate face reconstructia areolei mamare?

Operatia de reconstructie a complexului areolomamelonar se poate face fie in acelasi moment operator daca este vorba de o amputatie mamara de micsorare sau se face la cateva luni dupa ablatia oncologica si reconstructia sanului.
Care sunt riscurile corectiilor la nivelul areolei mamare?

In cazul reconstructiei cu grefa de piele exista riscul ca aceasta sa se necrozeze si sa fie nevoie de o alta metoda de reconstructie.

Exista riscul de asemenea ca pe zona grefata sa creasca par pentru ca de obicei pielea hiperpigmentata care se recolteaza are par. Daca tesuturile au suferit iradiere antineoplazica atunci acest risc este mult crescut.

In cazul reconstructiei prin micropigmentare exista riscul ca pigmentul sa nu prinda uniform sau sa fie o nuanta mai inchisa sau mai deschisa. Toate aceste neajunsuri se rezolva la o sedinta de corectie. Rezultatele corectiilor la nivelul areolei mamare sunt definitive?

Rezultatele reconstructiei cu grefa de piele sunt definitive. In cazul tatuajului, in functie de pigmentii alesi rezultatele pot dura mai multi ani sau pot fi definitive. In cazul pigmetilor definitivi exista riscul ca in timp sa apara o modificare nedorite a nuantei. Acest lucru nu poate fi corectat.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
Simetria absoluta la nivelul sanilor este extrem de rara la femei. Adesea exista diferente intre cei doi sani, diferente de care pacienta este constienta sau nu. Daca diferentele sunt minime, de obicei pacienta nu stie de ele si este de datoria chirurgului ca la consultatiile preliminare unei presupuse interventii, sa le evidentieze. Uneori diferentele intre cei doi sani sunt influentate si de deformari mai mari sau mai mici la nivelul cutiei toracice, jumatate din aceasta fiind mai “infundata” decat cealalta jumatate.

Exista numeroase cazuri in care diferentele sunt evidente la nivelul complexului areolo-mamelonar, areolele fiind dispuse la inaltimi diferite, prea lateralizate sau prea medializate. Asimetriile pot apare si la nivelul santului inframamar, unul fiind dispus mai sus si celalalt mai jos. In cazul sanilor foarte mici, acest sant practic nu exista si trebuie creat de chirurg in timpul interventiei de marire de sani. Alteori exista o asa mare diferenta intre sani incat par ca ar apartine la doua persoane total diferite.

Unele dintre aceste diferente pot fi lesne corectate altele nu! Chirurgul dvs va va face un inventar minutios al eventualelor asimetrii si va va expune variantele posibile de corectie daca e cazul.

Rezolvarea tuturor acestor diferente este dificila si implica primordial experienta chirurgului.

In cazul sanilor de marimi diferite se pot monta proteze siliconice cu volum diferit dar diferenta de volum dintre cei doi sani ramane o apreciere arbitrara care este cu atat mai exacta cu cat experienta chirurgului este mai mare. La fel si in cazul sanilor egali ca volum dar cu deficit unilateral al cutiei toracice. Daca se vor introduce implanturi egale atunci rezultatul poate fi dezastruos. In aceasta situatie, diferenta de volum dintre cele doua proteze este si mai greu de apreciat decat in cazul sanilor asimetrici ca volum dar cu cutia toracica normala.

In cazul deficitelor de la nivelul santului inframamar, corectiile sunt mai usor de facut, iar rezultatele sunt satisfacatoare poate si din cauza faptului ca acest element este foarte putin vizibil.

Cel mai greu de corectat insa raman diferentele de pozitionare ale sanilor si ale complexelor areolomamelonare. Daca un san este mai sus si unul mai jos este obligatoriu sa se incerce un echilibru vizual jongland cu inaltimile la care sunt montate implanturile. Daca implanturile sunt montate la acelasi nivel, diferenta de inaltime dintre sani va fi si mai evidenta iar nemultumirea pacientei va fi foarte mare. Solutia de atenuarea a diferentelor este de a pozitiona implanturile la diferite inaltimi astfel incat aspectul per ansamblu sa fie cat mai armonios.

In cazul diferentelor de marime si forma a mameloanelor, acest lucru poate fi corectat usor printr-o incizie periareolara. Desi imediat dupa operatie areolele arata exact la fel, procesul de vindecare poate influenta dimensiunile lor pentru ca tesuturile au o “memorie” datorita careia tind sa se reface in forma initiala chiar si dupa o corectie chirurgicala.

In cazul asimetriilor mamare este nevoie adesea de mai multe operatii de retus pentru a obtine un rezultat cat mai aproape de cel dorit.

Intrebari frecvente
Cand trebuie sa apelam la chirurgia asimetriilor la nivelul sanilor?

Pacientele care stiu ca sanii lor prezinta simetrii importante si care creaza complexe psihice:
diferente mari de volum intre sani
diferente mari de aspect ale sanilor
pozitionarea asimetrica a complexelor areolomamelonare
diferente mari de diametru a areolelor mamare
sindromul Poland
alte malformatii ale cutiei toracice care deformeaza implicit si aspectul sanilor

Ce garantii am ca rezultatul chirurgiei asimetriilor la nivelul sanilor va fi bun?
Datorita numeroaselor tipuri de asimetrii si a diversitatii foarte mari in evolutia procesului de vindecare, nu pot fi date garantii in ceea ce priveste rezultatul. De obicei, in cazul corectiilor mari este nevoie de minim doua etape chirurgicale, etape de care pacienta trebuie sa fie informata. Pacienta trebuie sa aiba disponibilitatea mai multor interventii posibile de corectie.
Care sunt asimetriile sanilor corectabile?

asimetriile de volum, fie prin mamoplastie de reducere a sanului mai mare la o dimensiune cat mai apropiata de cea a sanului contralateral, fie prin introducerea unui implant la nivelul sanului mai mic.
asimetriile de dimensiuni ale areolelor
mare parte a asimetriilor de pozitionare ale santurilor inframamare

Care sunt asimetriile sanilor necorectabile?

asimetriile evidente de cutie toracica
asimetriile de pozitionare ale sanilor

Care sunt contraindicatiile chirurgiei asimetriilor la nivelul sanilor?

Contraindicatiile acestor interventii sunt:

bolile grave de sange
diabetul zaharat
bolile grave infectioase
maladiile autoimune
bolile grave dermatologice
tendinta la formare de cheloid
bolile consumptive

Care este perioada la care se poate reinterveni chirurgical pentru corectis asimetriilor la nivelul sanilor?

Reinterventia chirurgicala este posibila la 2-3 luni de la precedenta. In cazul in care se doreste retusul cicatriceal atunci este corect sa se astepte maturarea cicatricii ( 6-8 luni) si abia dupa aceea se poate reinterveni.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
Ginecomastia este o afectiune specifica barbatilor si consta in dezvoltarea in exces a glandelor mamare. Dezvoltarea sanilor la barbati poate fi pusa pe seama cresterii propriu-zise a volumului glandei mamare sau pe seama dezvoltarii in exces a tesutului gras de la acest nivel. Poate fi unilaterala sau bilaterala, simetrica sau cu diferente de aspect si/sau dimensiuni.

O cauza poate fi cresterea hormonilor feminini in organismul barbatului, in detrimentul celor masculini sau poate fi o dereglare endocrino- metabolica. Administrarea unor medicamente poate produce ginecomastie temporara. Exista situatii in care forme de cancer cu localizari diferite pot fi insotite de ginecomastie.

De aceea preoperator, este nevoie de o serie de investigatii cu caracter general dar si specifice tesutului glandular pentru ca dezvoltarea sanilor in exces la barbati poate ascunde o patologie grava.

Daca ginecomastia survine in adolescenta de obicei are cauza hormonala si este tranzitorie.

Interventia de corectie consta in excizia glandei mamare partial sau in totalitate cu sau fara lipectomia tesutului gras adiacen. Operatia se face prin abord periareolar si anume in jumatatile inferioare ale areolelor mamare sau jumatatile laterale ale acestora.

Cicatricea rezultanta va fi foarte putin vizibila. In cazul excesului de tesut glandular, o parte din acesta este trimis spre examinare histopatologica.

Daca dupa excizia glandei exista un surplus de tegument relativ mare si cu un turgor (tonus) redus atunci trebuie asociata o tehnica de reductie mamara adecvata. Uneori glanda mamara este atat de dezvoltata incat ablatia acesteia devine dificila in conditiile in care se doreste pastrarea areolei naturale.

Cel mai adesea insa este suficienta doar lipoaspiratia glandelor mamare pentru a rezolva acest neajuns.

Intrebari frecvente
Cat dureaza operatia pentru corectia ginecomastiei?

Operatia se desfasoara sub anestezie generala si dureaza in medie o ora. Pregatirile preoperatorii trebuie sa cuprinda un set complet de analize sanguine dar si o mamografie bilaterala daca se suspecteaza tesut glandular in exces.
Care sunt complicatiile corectiei ginecomastiei?

Complicatiile imediate sunt comune tuturor interventiilor chirurgicale si constau in sangerare exagerata, hematoame, dehiscenta plagilor, infectii, seroame. La distanta pot apare asimetrii ale sanilor sau cicatrici patologice.
In ce constau ingrijirile postoperatorii in cazul corectiei ginecomastiei?

Imediat dupa operatie in cazul ginecomastiilor mari, este posibil sa se monteze drenuri care se vor mentine cel putin 48 de ore. In orice situatie bandajul este elastic si compresiv si se va inlocui la cateva zile cu un conformator special compresiv care se va purta o luna. Materialul de sutura se suprima la 7-10 zile de la operatie.
Care sunt contraindicatiile corectiei ginecomastiei?

Contraindicatiile operatiei sunt reprezentate de bolile grave de sange sau de piele, patologii asociate insuficient investigate, pacientii necooperanti si cu asteptari ireale, tulburari ale procesului de cicatrizare.
Ginecomastia poate recidiva?

Daca excizia glandei mamare nu este totala exista riscul sa recidiveze. Care sunt patologiile asociate pe care ginecomastia le poate “ascunde”?

Tesutul mamar in exces poate ascunde patologii mai grave, tumorale. De aceea sunt necesare investigatiile complete preoperatorii pentru a oferi pacientului tratamentul adecvat. Cele mai importante patologii asociate sunt:

neoplasmul testicular, hepatic, pulmonar, al glandei pituitare sau suprarenale
ciroza hepatica
hipertiroidismul
abuzul de bauturi alcoolice, de droguri
anumite medicamente ca: cimetidina (antiulceroase), fenitoina (antiepileptice), prednisonul, unele antidepresive, antiandrogenice, chimioterapicele, digitala, etc.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
Suna Acum
Directie