Chirurgia siluetei

Un corp tonifiat si bine proportionat este considerat un simbol de sanatate si vitalitate. Depozitele de grasime localizate oriunde pe corp, care nu raspund la dieta si exercitii fizice sunt rezolvate cu succes prin lipoaspiratie. Lipoaspiratia modeleaza anumite regiuni ale corpului prin indepartarea grasimii in exces, imbunatatind conturul si proportiile. Lipoaspiratia nu este o metoda de slabire!

Intrebari frecvente

Ce este lipoaspiratia?

Lipoaspiratia care se mai numeste lipoplastie sau lipectomie suctionata sau liposuctie, reprezinta indepartarea chirurgicala a depozitelor localizate de grasime. Exista trei variante tehnice:

 • Lipoaspiratia traditionala definita ca fiind simpla indepartare prin aspiratie a depozitelor de grasime

 • Tehnica prin intumescenta sau tehnica "super wet" care consta in infuzia de solutie salina cu adaos de adrenalina, anestezic local si bicarbonat de sodiu inainte de a incepe aspirarea propriu-zisa de grasime

 • Lipoplastia asistata ultrasonic, tehnica in care energia ultrasonica este folosita pentru a lichefia grasimea care apoi se aspira


 • Lipoaspiratia poate fi utilizata pentru a indeparta depozite de grasime de la nivelul:

 • obraz, barbie, gat

 • membre superioare

 • torace anterior si posterior

 • abdomen si talie

 • solduri si fese

 • coapse

 • regiunea interna a genunchilor

 • gambe si glezna


 • In unele cazuri lipoaspiratia poate fi asociata cu alte interventii de chirurgie estetica ca de exemplu: lifting facial, reducere mamara, abdominoplastie.

  Lipoaspiratia nu este un tratament pentru obezitate si nici un tratament eficient pentru celulita. Este tratamentul ideal pentru a obtine o remodelare a unor zone care sunt disproportionale in comparatie cu restul corpului.

  Candidatii ideali pentru acest tip de interventie sunt persoanele adulte, de orice varsta, cu masa corporala cuprinsa intr-un interval de plus/minus 30% din valoarea ideala, cu pielea ferma si elastica si cu un bun tonus muscular. Acestia trebuie sa mai indeplineasca urmatoarele conditii:
 • Persoane cu o buna stare de sanatate, fara afectiuni care ar putea interfera cu vindecarea

 • Nefumatori

 • Buna capacitate de intelegere si care privesc cu obiectivitate rezultatele posibile


 • Consideratii speciale pot obtine persoanele cu afectiuni de tipul diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, bolilor cardiace sau lipoaspiratiei in antecedente.

  Cum decurge sedinta de evaluare pentru lipoaspiratie?

  Consultatia cu chirurgul dvs este primul pas in aflarea detaliilor care va intereseaza despre aceasta tehnica. Sunt incluse discutii despre:

 • dorintele dvs si ceea ce se poate obtine real prin aplicarea acestei tehnici:

 • optiunile de tehnica

 • riscurile si complicatiile procedurii

 • planul de tratament indicat de medicul dvs.


 • Consultatia cuprinde de asemenea si evaluarea starii dvs de sanatate, atat fizica cat si emotionala.

  Este lipoaspiratia o procedura individualizata?

  Lipoaspiratia este o procedura inalt individualizata. Succesul acestei interventii depinde de o buna evaluare a pacientului si de completa constientizare a rezultatelor posibile. Tonusul pielii, elasticitatea acesteia precum si densitatea tesutului gras si distributia acestuia sunt factori care dicteaza tehnica aleasa si de care depind rezultatul final.
  Este o procedura chirurgicala. Necesita practicarea unor incizii minuscule in apropierea zonelor de tratat, prin care se introduc canule de marimi variabile. Uneori incizia este atat de mica incat nu necesita fire de sutura. Grasimea este mobilizata prin folosirea unui vacuum. Pentru zone mici se pot folosi seringi vacumizate. Tot serigi se folosesc atunci cand se doreste transferarea grasimii suctionate in alte zone ale corpului, pentru a creste volumul zonei acceptoare (de exemplu la nivelul buzelor) prin microlipofiling. Se pot folosi si pentru tratamentul ridurilor profunde.

  Zona aspirata se panseaza intr-un conformator special pentru a ajuta pielea sa se "plieze" pe noul continut. Uneori sunt necesare interventii secundare pentru a indeparta pielea in exces.

  Dupa intervalul de vindecare de aproximativ 14 zile, sunt utile sedinte saptamanale de endermologie, pentru a nivela si mai mult zona lipoaspirata si pentru a se vindeca cat mai suplu.

  Cum ma pregatesc pentru operatia de lipoaspiratie?

  Veti primi instructiuni specifice care includ:

 • consideratii prechirurgicale, teste de diagnostic si medicatie necesara

 • instructiuni cu privire la ziua interventiei

 • informatii despre anestezia aleasa

 • informatii despre ingrijirile postoperatorii


 • Riscurile posibile sunt contur neregulat, plierea pielii sau pielea cazuta, leziuni ale nervilor sau ale pielii, pigmentare neregulata, infectii ale zonei tratate, "dopuri" de grasime sau de sange, pierderi crescute de lichide sau acumulari de lichide la locul interventiei. Pentru metoda ultrasonica se mai adauga riscul arderii tesuturilor. De asemenea se mai adauga riscul anesteziei.

  Care sunt ingrijirile postoperatorii pentru lipoaspiratie?

  Un bandaj elastic, compresiv trebuie purtat 2 luni. Acesta are rolul de a controla edemul care se dezvolta postoperator si de a comprima pielea pe noul continut. Veti primi instructiuni:

 • cum sa aveti grija de zona operata

 • medicatie impotriva durerii si a unei potentiale infectii

 • data urmatorului consult


 • In general activitatile de intensitate normala se reiau cat de curand posibil. Acest lucru previne aparitia emboliilor si a altor complicatii.
  Plaga operatorie se vindeca intre 5 si 10 zile. Procesul de vindecare continua mai multe saptamani. Va trebui sa va verificati greutatea pe tot parcursul vindecarii, pentru ca daca veti castiga in greutate rezultatul lipoaspiratiei poate fi compromis.

  Edemul local poate disparea in cateva luni. Pe masura ce acesta dispare se evidentiaza noul contur al corpului.

  Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
  Prin liposculptura se intelege modelarea corporala prin lipoaspiratie si/sau lipofiling astfel incat sunt scoase in evidenta anumite zone ale corpului. De exemplu la nivelul abdomenului grasimea poate fi aspirata astfel incat sa creeze impresia unei musculaturi abdominate foarte bine lucrate. Sau la nivelul pectoralilor la barbati, acestia pot fi “sculptati” in tesutul gras de deasupra.

  La nivelul feselor se poate face acelasi lucru si se aspira intens de la nivelul santului subfesier si de deasupra feselor (regiunea lombara) astfel incat per total fesele par mai proeminente. Eventual grasimea scoasa poate fi introdusa la nivelul feselor pentru a mari volumul acestora.

  Utilizarea tesutului gras ca material de umplere a fost imaginata si folosita de multi ani, dar rezultatele au fost descurajatoare. De cativa ani insa tehnica de trasplantare a grasimii a cunoscut o imbunatatire clara astfel incat azi este tot mai des folosita. Si instrumentarul folosit in acest sens a cunoscut modificari, actualmente tehnica se numeste microlipofiling

  Intrebari frecvente

  Cate sedinte de liposculptura sunt necesare pentru a obtine rezultate definitive?
  Daca este vorba de liposculptura in care predomina lipospiratia atunci rezultatele sunt definitive si de cele mai multe ori bune de la prima interventie. Uneori este nevoie de mici corectii care se pot practica la cel putin 2 luni de la interventia precedenta.
  In cazul in care liposcultura se face mai ales prin lipofiling atunci mai mult ca sigur ca vor trebui facute ajustari!

  Care sunt zonele care se pot “sculpta” prin liposculptura?

  Aproape orice zona a corpului poate fi modelata in acest fel. Utilizand un instrumentar adecvat pot fi accesate zone ca obraji, brate, regiunea cervicala, zona mentoniera sau mandibulara, etc

  Care sunt riscurile liposculpturii?

  Riscurile operatiei sunt cele ale unei anestezii generale, pentru ca aceste operatii se fac sub anestezie generala. Daca zonele care sunt remodelate sunt mici atunci operatia se poate face cu anestezie locala.
  Imediat postoperator pot apare vanatai, edem, durere, anestezie locala temporara. Toate acestea vor dispare in urmatoarele 2-3 saptamani.

  Care sunt contraindicatiile liposculpturii?

  Contraindicatiile sunt reprezentate de bolile grave de sange, dermatologice, infectioase, casecxiile, bolile cardiovasculare cronice, diabetul zaharat, etc. In conditiile in care tesutul gras este slab reprezentat nu poate fi practicata aceasta metoda de remodelare corporala chirurgicala.

  Cat dureaza recuperarea dupa liposculptura?

  Recuperarea dupa operatie este de 2-3 saptamani. Este obligatoriu sa rescpectati indicatia medicului dvs si sa purtati pansamentele sau garmentele elastice care va sunt prescrise. Recuperarea este mult mai rapida daca veti face masaje locale simple sau drenaje limfatice endermologice. Scopul acestora este de a reduce edemul postoperator si de a nivela si uniformiza rezultatul final.

  Vindecarea definitiva apare dupa 6 luni de la operatie si consta in cicatrizarea tesuturilor astfel incat o noua lipoaspiratie de corectie pe aceeasi zona va fi foarte dificila. Orice corectie necesara poate fi facuta cu succes in intervalul de 6 luni de la operatie.
  Prin urmare este important sa pastrati legatura cu medicul dvs, sa va prezentati la controalele postoperatorii obligatorii pentru ca numai asa vindecarea dvs poate fi monitorizata.

  Exista specialisti care practica orice forma de lipoaspiratie sau liposculptura, obligatoriu, in 2 etape, la 2 luni interval intre ele, tocmai pentru ca foarte adesea este nevoie de retus postoperator.

  Asocierea cu lipoliza este binevenita pentru ca frecvent s-a observat ca retusurile pot fi facute cu succes prin aceasta metoda, urmand apoi sa se continue masajul obligatoriu.

  In ce constau ingrijirile postoperatorii in liposculptura?

  Dupa operatie veti ramane in clinica 24 de ore sub supraveghere medicala. Va trebui sa urmati un tratament antibiotic, antiinflamator si antialgic, 5-7 zile postoperator pentru a preveni infectiile si inflamatia in exces.

  Chiar de pe masa de operatie veti imbraca garmentul elastic pe care va trebui sa-l purtati 2 luni postoperator. Masajul poate fi inceput din saptamana a 2-a postoperator, pe acel garment, cu ajutorul aparatului endermologic setat pe programul postlipoaspiratie. Frecventa sedintelor de masaj nu trebuie sa fie foarte mare, o sedinta de masaj saptamanal fiind de regula suficient.

  Masajul trebuie insa practicat sustinut, a la long, pe parcursul tuturor celor 6 luni de vindecare.

  Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!


  Laxitatea tegumentara poate apare la orice nivel, inclusiv la nivelul bratelor. In aceasta zona este foarte evidenta si suparatoare. Laxitatea tegumentara apare in jurul varstei de 40 de ani; se trateaza si se previne prin masaj si exercitii fizice. Au aparut de curand metodele de a trata si preveni instalarea acestei laxitati si anume tehnici de laser terapie. Cu cat inaintam in varsta cu atat aceasta va fi mai accentuata si va necesita o corectie chirurgicala.

  Interventia presupune ascensionarea si excizia excesului tegumentar de la nivelul bratului, printr-o incizie care va fi plasata in axila. Aceasta incizie, in unele cazuri, va fi asociata cu o alta, dispusa in axul longitudinal al bratului, si care va fi pozitionata pe fata interna a acestuia.

  Operatia se desfasoara sub anestezie generala pentru un confort cat mai bun pentru pacient. Se poate face atat la femei cat si la barbati.

  Intrebari frecvente

  Care sunt ingrijirile postoperatorii in cazul lifting-ului de brate?
  Imediat dupa operatie trebuie sa ramaneti in clinica 24 de ore sub supreveghere medicala. A doua zi veti fi externat si va trebui sa urmati un tratament antibiotic, antiinflamator si antialgic pentru 5-7 zile. Firele de sutura vor fi scoase pana la 12 zile si apoi puteti spala zona cu apa si sapun. La fel ca si in celelalte interventii de remodelare corporala, si in acest caz este obligatoriu a purtati fasa elastica prescrisa de chirurgul dvs. De asemenea masajul este bine venit si trebuie inceput chiar din a 2 a saptamana postoperator. Cicatricele trebuie masate cu produsele speciale pentru remodelare cicatriceala, cel putin 6 luni.

  Cat dureaza recuperarea in cazul lifting-ului de brate?
  Miscarile bratelor pot fi reluate treptat cu exceptia ridicarii lor deasupra nivelului umerilor; aceasta miscare trebuie reluata cat mai tarziu posibil (dupa 3-4 saptamani). In momentul in care bratul este ridicat deasupra capului cicatricea postoperatorie se va lati, existand riscul ca aceasta sa se lateasca tot mai mult pe parcursul celor 6 luni de evolutie. In aceste conditii utilizarea plasturilor cu silicon este mai mult decat binevenita.

  Care sunt contraindicatiile lifting-ului de brate?
  Deoarece aceasta interventie este de anvergura, este nevoie de anestezie generala. Bolile grave cardiopulmonare la care exista risc anestezic reprezinta o contraindicatie pentru aceasta operatie. Bolile grave dermatologice, infectioase, casexiile si diabetul zaharat sunt de asemenea contraindicatii pentru efectuarea unei astfel de interventie chirurgicale. Pacientul trebuie informat de felul cicatricelor reziduale postoperatorii, va trebui sa inteleaga ca va ramane cu ele pentru tot restul vietii si sa consimta la aceasta. Trebuie sa stie de asemenea ca apare uneori necesitate corectiei acestora, corectii care pot fi facut dupa 6 luni de la operatie.

  Care sunt riscurile operatiei de lifting de brate?
  Imediat postoperator exista riscuri de infectie, dehiscentei plagii, sangerari masive, inflamatie importanta, etc. Riscurile la distanta sunt reprezentate de cicatrizarea patologica si denivelari locale.

  Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!


  Lifting-ul la nivelul coapselor consta in ascensionarea tesuturilor de la nivelul coapselor, mai ales a zonelor posterioane si interne, iar excesul de tegument este excizat ramanand o cicatrice in zone inghinala si/sau santul subfesier.

  Aceasta operatie se adreseaza pacientilor care prezinta o mare laxitate tegumentara in regiunea interna a coapselor, dar se aplica si pentru fetele anterioare si posterioare ale coapselor. Se aplica atat la femei cat si la barbati. Rezultatele sunt cu atat mai bune cu cat laxitatea tegumentara este mai redusa.

  Operatia se desfasoara sub anestezie generala si poate fi asociata cu lifting-ul altor zone, cu lipoaspiratia sau lipectomia.

  Intrebari frecvente

  Cat dureaza recuperarea in cazul lifting-ului de coapse?
  Recuperarea dupa operatie se face in 12-14 zile, interval pana la care majoritatea firelor de sutura vor fi scoase. Dupa aceasta perioada pacientul va putea spala zona cu apa calduta si sapun fara sa grabeasca indepartarea eventualelor cruste. Dupa ce toate crustele au cazut se pot folosi produsele de modelare cicatriceala, cu aplicatie a la long. Eforturile fizice mai intense, daca este cazul, pot fi reluate dupa 5-6 saptamani. Este foarte important ca pacientul sa respecte indicatia de a purta garmentul elastic 2 luni postoperator. De asemenea sunt indicate sedinte de masaj manual sau erdermologic pentru a obtine rezultate cat mai uniforme.

  Care sunt contraindicatiile lifting-ului de coapse?
  Deoarece aceasta interventie este de anvergura, este nevoie de anestezie generala. Bolile grave cardiopulmonare la care exista risc anestezic reprezinta o contraindicatie pentru aceasta operatie. Bolile grave dermatologice, infectioase, casexiile si diabetul zaharat sunt de asemenea contraindicatii pentru efectuarea unei astfel de interventie chirurgicala. Pacientul trebuie informat de felul cicatricelor reziduale postoperatorii, va trebui sa inteleaga ca va ramane cu ele pentru tot restul vietii si sa consimta la aceasta. Trebuie sa stie si ca apare uneori necesitate corectiei acestora, corectii care pot fi facut dupa 6 luni de la operatie.

  Care sunt riscurile lifting-ului de coapse?
  Imediat postoperator exista riscuri de infectie, dehiscentei plagii, sangerari masive, inflamatie importanta, etc. Riscurile la distanta sunt reprezentate de cicatrizarea patologica si denivelari locale.

  Cum va arata cicatricea postoperatorie in cazul lifting-ului de coapse?
  Cicatricele vor fi dispuse cu preponderenta in regiunea inghinala, la limita dintre pielea regiunii interne a coapsei si regiunea vulvara sau perineala. Daca se ascensioneaza si fetele anterioare ale coapselor atunci cicatricea poate merge si anterior in regiunea pubiana, prelungindu-se uneori catre laterale, intr-o regiune care poate fi ascunsa de slip (similara cicatricilor dupa abdominoplastie)

  In cazul ascensionarii tesuturilor regiunii posterioare a coapselor atunci cicatricea se va prelungi posterior si va fi “ascunsa” in santul subfesier. Daca excesul tegumentar este foarte mare, cicatricelor descrise anterior le vor fi asociate o alta cicatrice verticala, care va fi pozitionata pe fata interna a coapsei.

  In ce constau ingrijirile postoperatorii in cazul lifting-ului de coapse?
  Imediat dupa operatie va trebui sa urmati un tratament antibiotic, antiinflamator si antialgic obligatoriu pentru aproximativ 1 saptamana. Dupa extragerea materialului de sutura este nevoie sa folositi produsele pentru modelarea cicatricelor mentionate si mai sus. Acestea se aplica o data sau de doua ori pe zi, cu masaj local, strict pe cicatrice. Pentru restul tegumentelor este indicat sa folositi o crema imbogatita cu vitamina E. Din a doua saptamana postoperator puteti incepe endermologia, mai intai pe garmentul elastic iar apoi, din a 4 a saptamana, pe costumul special endermologic. Intensitatea masajul va fi ajustata astfel incat sa fie sub limita durerii.

  Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!


  Regiunea fesiere (gluteala) poate fi ascensionata printr-o operatie care presupune excizia unei “fasii” de tegument din regiunea soldurilor, circular. Aceasta tehnica va lasa o cicatrice circulara, destul de inestetica. Operatia se adreseaza persoanelor care prezinta un exces tegumentar mare, dupa diete care au dus la pierderea de multe kilograme.

  Se poate practica in acelasi moment operator cu abdominoplastia de corectie a excesului masiv tegumentar abdominal, care adesea merge si catre posterior, astfel incat printr-o incizie unica la nivelul abdomenului se corecteaza ambele probleme. De asemenea se poate asocia cu lipoaspiratia si /sau lipectomia pentru a obtine o cat mai buna modelare corporala.

  Intrebari frecvente

  Cum este perioada de vindecare si cat dureaza in cazul lifting-ului de fese?
  In perioada de vindecare imediata care dureaza de regula maxim 2 saptamani, zona operata va trebui sa stea pansata pana la extragerea materialului de sutura. Apoi pacienta poate sa spele zona cu apa si sapun si sa foloseasca creme speciale pentru remodelarea cicatricelor pe o perioada lunga de minim 6 luni. De asemenea, foarte important, trebuie purtat garmentul elastic cel putin 2 luni postoperator. Evolutia locala va fi cu atat mai buna cu cat ingrijirile igienice vor fi mai riguroase, se va respecta cu stricteti utilizarea garmentului elastic, se vor aplica sedintele de masaj manual specializat sau endermologic saptamanale. Un rol foarte important in vindecarea favorabila este reprezentat de tendinta sau nu a pacientului catre cicatrizare patologica. Acest lucru nu poate fi influentat foarte mult, tine de incarcatura genetica. Daca exista aceasta tendinta pacientul trebuie avertizat si trebuie sa consimta pentru interventie chiar cu acest risc.

  Cum evolueaza cicatricea postoperatorie in cazul lifting-ului de fese?
  Imediat dupa operatie pacienta va constata ca cicatricea este rosie, uneori sangeranda si se va acoperi de cruste. Dupa extragerea materialului de sutura, spalarile plagilor nu trebuie sa fie agresiva, iar eventualele “coji” nu trebuie indepartate brutal pentru ca pot mari cicatricele. Acestea vor cadea singure cand sub ele tesutul este suficient de bine format. Dupa ce au cazut toate crustele este momentul sa incepeti utilizarea preparatelor anticicatriceale pe care medicul dvs vi le-a prescris.

  Rezultatul lifting-ului de fese este definitiv?
  Rezultatele se pot mentine pe o perioada lunga de timp daca nu exista cresteri masive in greutate si daca sunt respectate indicatiile de ingrijire.

  Care sunt contraindicatiile lifting-ului de fese?
  Deoarece aceasta interventie este de anvergura este nevoie de anestezie generala. Bolile grave cardiopulmonare la care exista risc anestezic reprezinta o contraindicatie pentru aceasta operatie. Bolile grave dermatologice, infectioase, casexiile si diabetul zaharat sunt de asemenea contraindicatii pentru efectuarea unei astfel de interventie chirurgicale.

  Care sunt riscurile lifting-ului de fese?
  Imediat postoperator exista riscuri de infectie, dehiscenta plagii, sangerari masive, inflamatie importanta, etc. Riscurile la distanta sunt reprezentate de cicatrizarea patologica si denivelari locale.

  Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!


  Aceasta procedura se adreseaza primordial persoanelor care au fost obeze si care au reusit sa slabeasca zeci de kilograme. In aceste conditii tegumentul restant in exces “atarna dizgratios” peste tot, la nivelul bratelor, al sanilor, al abdomenului, al feselor, al coapselor, al genunchilor. Este nevoie de o corectie generalizata a pielii de peste tot, corectie care va lasa cicatrice importante dar va imbunatati substantial silueta.

  Interventia se va face doar in conditiile in care greutatea s-a stabilizat si nu mai exista riscul acumularilor ulterioare de grasime la nivel subcutanat.

  Interventia se poate face intr-un singur timp operator, dar cel mai bine este sa fie facuta in 2-3 etape astfel incat recuperarea pacientului sa fie cat mai buna. De obicei se incepe liftarea tesuturilor de jos in sus; in cazul unor zone cum sunt bratele, abdomenul sau sanii nu exista influente din partea tesuturilor apartinand trenul inferior.

  Planul operator va fi stabilit in functie de prioritati, necesitati si dorinta pacientului. Cicatricele vor fi dispuse asa cum am mentionat la fiecare capitol: abdominoplastia, lifting-ul de coapse, lifting-ul de fese, lifting-ul de brate, ascensionarea mamara)

  Intrebari frecvente

  Care sunt contraindicatiile lifting-ului corporal total?
  Deoarece aceasta interventie este de anvergura, este nevoie de anestezie generala. Bolile grave cardiopulmonare la care exista risc anestezic reprezinta o contraindicatie pentru aceasta operatie. Bolile grave dermatologice, infectioase, casexiile si diabetul zaharat sunt de asemenea contraindicatii pentru efectuarea unei astfel de interventie chirurgicale. Pacientul trebuie informat de felul cicatricelor reziduale postoperatorii, va trebui sa inteleaga ca va ramane cu ele pentru tot restul vietii si sa consimta la aceasta. Trebuie sa stie de asemenea ca apare uneori necesitate corectiei acestora, corectii care pot fi facut dupa 6 luni de la operatie.

  Care sunt riscurile lifting-ului corporal total?
  Imediat postoperator exista riscuri de infectie, dehiscentei plagii, sangerari masive, inflamatie importanta, etc. Riscurile la distanta sunt reprezentate de cicatrizarea patologica si denivelari la nivelul zonelor operate.

  Care este intervalul optim dintre operatiile de lifting corporal total?
  Operatiile se pot face in mai multe etape, la cateva luni distanta intre ele. Corectia coapselor de exemplu poate fi asociata cu cea a bratelor sau a sanilor, pentru ca cele doua zone operatorii evolueaza independent una de cealalta. Ascensionarea feselor poate fi asociata cu abdominoplastia pentru ca aceste doua interventii pot fi urmate de o cicatrice unica in regiunea suprapubiana care se va continua posterior, circular.

  In ce consta perioada de recuperare in cazul lifting-ului corporal total?
  Planul operator trebuie sa ia in calcul si necesitatea pacientului de a se aseza in decubit dorsal, lateral sau ventral sau in pozitia sezanda. De obicei nu sunt luate in calcul in aceeasi etapa chirurgicala elemente de pe fata anterioara, posterioara si ambele laterale. Acest lucru ar duce la imposibilitatea pacientului de se aseza in pat!

  Care sunt ingrijirile postoperatorii in cazul lifting-ului corporal total?
  Este nevoie de spitalizare 24 de ore postoperator. A doua zi la externare vi se va da o reteta cu tratament antibiotic, antiinflamator si antialgic pe care il veti face 5-7 zile. Este indicat sa purtati garmentul elastic care v-a fost prescris. Reluarea activitatilor zilnice se va face treptat. De asemenea masajul zonelor operate poate fi inceput chiar din a 2-a saptamana postoperator, cu intensitate gradual crescanda. Foarte util este masajul endermologic.

  Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!


  Un abdomen suplu este important atat din punct de vedere al sanatatii cat si estetic. O dieta sanatoasa sau un program de exercitii fizice pentru abdomen sunt uneori insuficiente pentru a elimina acumularile de grasime si "pielea cazuta" din zona abdominala; atunci putem apela la abdominoplastie.

  Abdominoplastia este o interventie chirurgicala de indepartare a excesului de piele si grasime de pe abdomen; uneori implica si procedee de tonifiere a muschilor abdominali.

  Abdominoplastia poate sa fie totala sau partiala. In cursul abdominoplastiei partiale sunt remodelate si mobilizate doar tesuturile abdominale mai jos de ombilic, acesta ramanand pe loc. Se poate asocia eventual cu lipoaspiatie la nivelul abdomenului superior si/sau flancuri.

  Daca exista insa o laxitate exagerata si la nivelul tegumentelor abdomenului superior (deasupra de ombilic) este nevoie de o corectie totala la nivelul abdomenului- abdominoplastie totala.

  In acest caz vor trebui mobilizate si tesuturile de mai sus de ombilic, iar acesta trebuie repozitionat. Este o operatie de mai mare anvergura la care adesea se asociaza lipoaspiratia flacurilor, lipectomia sau corectia diastazisului musculaturii abdominale (musculature se tonifica prin sutura)

  Intrebari frecvente

  Este abdominoplastia indicata si pentru mine?
  Abdominoplastia este indicata femeilor si barbatilor cu o conditie fizica buna dar care au la nivel abdominal pielea cazuta, cu sau fara pliu abdominal marit de volum. Cei mai buni candidati pentru abdominoplastie indeplinesc urmatoarele conditii:

  Exces de piele flasca, cazuta, la nivel abdominal
  Un abdomen care protruzioneaza si este disproportional cu restul corpului
  Musculatura abdominala flasca datorita sarcinilor multiple sau a varstei inaintate
  Exces de grasimi concentrate sub pielea abdomenului

  Daca intentionati sa ramaneti insarcinate sau sa urmati o dieta de slabire, trebuie sa informati chirugul dvs despre aceste planuri. Cicatricile abdominale obtinute in urma unor interventii chirurgicale in antecedente pot limita rezultatele abdominoplastiei.

  In ce consta consultatia pentru abdominoplastie?
  In timpul consultatiei, chirurgul dvs va evalua starea de sanatate fizica si emotionala. Trebuie sa fiti pregatiti sa oferiti informatii corecte si complete despre:

  Interventii chirurgicale in antecedente
  Boli trecute sau prezente
  Medicatie administrata in prezent inclusiv remedii naturiste sau suplimente alimentare

  Chirurgul dvs. va evalua:

  Calitatea pielii abdominale
  Localizarea cicatricelor existente
  Cantitatea de tesut gras in exces
  Statusul musculaturii abdominale

  Chirurgul dvs v-ar putea sugera si alte tratamente pentru a obtine rezultatele dorite. De exemplu, unii pacienti ar putea beneficia de pe urma lipoaspiratiei, ca unica procedura la nivel abdominal.

  In ce consta interventia chirurgicala pentru abdominoplastie?
  In general o incizie orizontala este plasata chiar deasupra ariei pubiene. Lungimea inciziei, care se intinde intre cele doua oase ale bazinului, depinde de cantitatea de piele care trebuie indepartata. Cu alte cuvinte, cu cat este mai multa piele de indepartat, cu atat incizia va fi mai lunga. La femei incizia trebuie situata sub linia costumului de baie cand este posibil. Pielea care contine vergeturi poate fi indepartata de asemenea. La persoanele cu o cantitate mare de piele cazuta o incizie secundara poate fi facuta in jurul ombilicului si se va practica astfel abdominoplastia totala. In acest fel pielea in exces de deasupra ombilicului este separata de tesuturile profunde, mobilizata spre zona pubiana si apoi excizata.

  Ce alte metode de abdominoplastie mai exista?
  Abdominoplastia traditionala nu este metoda cea mai buna in unele cazuri selectionate. Abdominoplastia partiala sau "mini" abdominoplastia se adreseaza jumatatii inferioare a abdomenului si nu necesita incizie in jurul ombilicului. Deci aceasta tehnica nu va corecta si pielea cazuta de deasupra ombilicului.

  Lipoaspiratia, ca metoda unica, poate fi benefica daca exista o buna elasticitate a pielei si un tonus muscular favorabil.

  Ce riscuri implica abdominoplastia?
  In fiecare an mii de persoane beneficiaza de aceasta interventie fara a experimenta complicatii majore. In timpul consultatiei, chirurgul dvs va va oferi informatii atat asupra riscurilor cat si asupra beneficiilor acestei interventii.

  In ce constau pregatirile preoperatorii pentru abdominoplastie?
  Odata stabilita ziua interventiei chirurgicale veti primi informatii cu privire atat la perioada preoperatorie cat si postoperatorie:

  Trebuie sa evitati medicamentele care ar putea complica actul chirurgical sau recuperarea
  Evitati fumatul pentru o perioada de cel putin doua saptamani, inainte si dupa operatie
  Investigatii clinice si paraclinice pentru a evalua starea de sanatate.

  Abdominoplastia se desfasoara intr-o sala de operatie, sub anestezie generala sau anestezie locala cu sedare intravenoasa. Vi se va administra medicatie adecvata pentru a se obtine confortul dorit pe toata durata interventiei.

  Cum va fi perioada postoperatorie in cazul abdominoplastieei?
  Dupa terminarea interventiei veti fi transportat intr-un salon de recuperare. Cel mai adesea in cursul operatiei vi se vor monta tuburi de dren pentru a preveni acumularea de lichide. Orice forma de disconfort este prevenita de medicatie specifica. Zona operata va fi pansata cu pansamente elastice.Imediat ce este posibil, vi se recomanda mobilizarea cat mai precoce.

  Desi fiecare organism se vindeca diferit, se pot trasa totusi niste linii generale:

  Prima saptamana:

  Se indeparteaza tuburile de dren
  Se indeparteaza materialul de sutura (uneori la 10-12 zile)
  Echimozele si edemul ating maximul in acesta perioada

  Dupa 7-8 saptamani:

  Se poate renunta la garmentul elastic
  Este crescut gradual efortul fizic
  Echimozele si edemul vor diminua gradat si apar primele rezultate definitive.
  Trebuiesc incepute masajele terapeutice, cel mai indicat tip de masaj fiind cel endermologic.

  Dupa 3-4 luni:

  Apar rezultatele finale ale interventiei
  Senzatiile de amorteala si incorsetare dispar treptat, linia de incizie incepe sa se estompeze
  In lunile care urmeaza acestei interventii este important sa acordati pielii ingrijire suplimentara care consta in evitarea expunerii la soare si evitarea hainelor de culoare inchisa in zilele insorite. Caldura absorbita de culoarea inchisa a hainelor poate produce arsuri la nivelul pielii si complica recuperarea.

  Imediat dupa operatie veti observa o diferenta notabila in ceea ce priveste forma corpului dvs. Multi pacienti gasesc in aceasta schimbare o sursa de crestere a increderii in fortele proprii.

  Abdominoplastia are rezultate de lunga durata cu exceptia cazurilor in care exista o crestere pronuntata in greutate. Cu timpul gravitatea si procesul imbatranirii poate cauza o pierdere a elasticitatii pielii. In acest caz chirurgul dvs va sugera tratamente aditionale pentru a restaura conturul abdominal, cat mai natural.

  Sunt necesare mai multe consulturi postoperatorii pentru a permite medicului dvs sa evalueze rezultatele pe o perioada mai lunga de timp.
  Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!


  Un abdomen suplu este important atat din punct de vedere al sanatatii cat si estetic. O dieta sanatoasa sau un program de exercitii fizice pentru abdomen sunt uneori insuficiente pentru a elimina acumularile de grasime si "pielea cazuta" din zona abdominala; atunci putem apela la abdominoplastie.

  Abdominoplastia este o interventie chirurgicala de indepartare a excesului de piele si grasime de pe abdomen; uneori implica si procedee de tonifiere a muschilor abdominali.

  Abdominoplastia poate sa fie totala sau partiala. In cursul abdominoplastiei partiale sunt remodelate si mobilizate doar tesuturile abdominale mai jos de ombilic, acesta ramanand pe loc. Se poate asocia eventual cu lipoaspiatie la nivelul abdomenului superior si/sau flancuri.

  Daca exista insa o laxitate exagerata si la nivelul tegumentelor abdomenului superior (deasupra de ombilic) este nevoie de o corectie totala la nivelul abdomenului- abdominoplastie totala.

  In acest caz vor trebui mobilizate si tesuturile de mai sus de ombilic, iar acesta trebuie repozitionat. Este o operatie de mai mare anvergura la care adesea se asociaza lipoaspiratia flacurilor, lipectomia sau corectia diastazisului musculaturii abdominale (musculature se tonifica prin sutura)

  Intrebari frecvente

  Este abdominoplastia indicata si pentru mine?
  Abdominoplastia este indicata femeilor si barbatilor cu o conditie fizica buna dar care au la nivel abdominal pielea cazuta, cu sau fara pliu abdominal marit de volum. Cei mai buni candidati pentru abdominoplastie indeplinesc urmatoarele conditii:

  Exces de piele flasca, cazuta, la nivel abdominal
  Un abdomen care protruzioneaza si este disproportional cu restul corpului
  Musculatura abdominala flasca datorita sarcinilor multiple sau a varstei inaintate
  Exces de grasimi concentrate sub pielea abdomenului

  Daca intentionati sa ramaneti insarcinate sau sa urmati o dieta de slabire, trebuie sa informati chirugul dvs despre aceste planuri. Cicatricile abdominale obtinute in urma unor interventii chirurgicale in antecedente pot limita rezultatele abdominoplastiei.

  In ce consta consultatia pentru abdominoplastie?

  In timpul consultatiei, chirurgul dvs va evalua starea de sanatate fizica si emotionala. Trebuie sa fiti pregatiti sa oferiti informatii corecte si complete despre:

  Interventii chirurgicale in antecedente
  Boli trecute sau prezente
  Medicatie administrata in prezent inclusiv remedii naturiste sau suplimente alimentare

  Chirurgul dvs. va evalua:

  Calitatea pielii abdominale
  Localizarea cicatricelor existente
  Cantitatea de tesut gras in exces
  Statusul musculaturii abdominale

  Chirurgul dvs v-ar putea sugera si alte tratamente pentru a obtine rezultatele dorite. De exemplu, unii pacienti ar putea beneficia de pe urma lipoaspiratiei, ca unica procedura la nivel abdominal.

  In ce consta interventia chirurgicala pentru abdominoplastie?
  In general o incizie orizontala este plasata chiar deasupra ariei pubiene. Lungimea inciziei, care se intinde intre cele doua oase ale bazinului, depinde de cantitatea de piele care trebuie indepartata. Cu alte cuvinte, cu cat este mai multa piele de indepartat, cu atat incizia va fi mai lunga. La femei incizia trebuie situata sub linia costumului de baie cand este posibil. Pielea care contine vergeturi poate fi indepartata de asemenea. La persoanele cu o cantitate mare de piele cazuta o incizie secundara poate fi facuta in jurul ombilicului si se va practica astfel abdominoplastia totala. In acest fel pielea in exces de deasupra ombilicului este separata de tesuturile profunde, mobilizata spre zona pubiana si apoi excizata.

  Ce alte metode de abdominoplastie mai exista?
  Abdominoplastia traditionala nu este metoda cea mai buna in unele cazuri selectionate. Abdominoplastia partiala sau "mini" abdominoplastia se adreseaza jumatatii inferioare a abdomenului si nu necesita incizie in jurul ombilicului. Deci aceasta tehnica nu va corecta si pielea cazuta de deasupra ombilicului.
  Lipoaspiratia, ca metoda unica, poate fi benefica daca exista o buna elasticitate a pielei si un tonus muscular favorabil.

  Ce riscuri implica abdominoplastia?
  In fiecare an mii de persoane beneficiaza de aceasta interventie fara a experimenta complicatii majore. In timpul consultatiei, chirurgul dvs va va oferi informatii atat asupra riscurilor cat si asupra beneficiilor acestei interventii.

  In ce constau pregatirile preoperatorii pentru abdominoplastie?
  Odata stabilita ziua interventiei chirurgicale veti primi informatii cu privire atat la perioada preoperatorie cat si postoperatorie:

  Trebuie sa evitati medicamentele care ar putea complica actul chirurgical sau recuperarea
  Evitati fumatul pentru o perioada de cel putin doua saptamani, inainte si dupa operatie
  Investigatii clinice si paraclinice pentru a evalua starea de sanatate.
  Abdominoplastia se desfasoara intr-o sala de operatie, sub anestezie generala sau anestezie locala cu sedare intravenoasa. Vi se va administra medicatie adecvata pentru a se obtine confortul dorit pe toata durata interventiei.

  Cum va fi perioada postoperatorie in cazul abdominoplastieei?
  Dupa terminarea interventiei veti fi transportat intr-un salon de recuperare. Cel mai adesea in cursul operatiei vi se vor monta tuburi de dren pentru a preveni acumularea de lichide. Orice forma de disconfort este prevenita de medicatie specifica. Zona operata va fi pansata cu pansamente elastice.Imediat ce este posibil, vi se recomanda mobilizarea cat mai precoce.
  Desi fiecare organism se vindeca diferit, se pot trasa totusi niste linii generale:

  Prima saptamana:

  Se indeparteaza tuburile de dren
  Se indeparteaza materialul de sutura (uneori la 10-12 zile)
  Echimozele si edemul ating maximul in acesta perioada

  Dupa 7-8 saptamani:

  Se poate renunta la garmentul elastic
  Este crescut gradual efortul fizic
  Echimozele si edemul vor diminua gradat si apar primele rezultate definitive.
  Trebuiesc incepute masajele terapeutice, cel mai indicat tip de masaj fiind cel endermologic.

  Dupa 3-4 luni:

  Apar rezultatele finale ale interventiei
  Senzatiile de amorteala si incorsetare dispar treptat, linia de incizie incepe sa se estompeze
  In lunile care urmeaza acestei interventii este important sa acordati pielii ingrijire suplimentara care consta in evitarea expunerii la soare si evitarea hainelor de culoare inchisa in zilele insorite. Caldura absorbita de culoarea inchisa a hainelor poate produce arsuri la nivelul pielii si complica recuperarea.

  Imediat dupa operatie veti observa o diferenta notabila in ceea ce priveste forma corpului dvs. Multi pacienti gasesc in aceasta schimbare o sursa de crestere a increderii in fortele proprii.

  Abdominoplastia are rezultate de lunga durata cu exceptia cazurilor in care exista o crestere pronuntata in greutate. Cu timpul gravitatea si procesul imbatranirii poate cauza o pierdere a elasticitatii pielii. In acest caz chirurgul dvs va sugera tratamente aditionale pentru a restaura conturul abdominal, cat mai natural.

  Sunt necesare mai multe consulturi postoperatorii pentru a permite medicului dvs sa evalueze rezultatele pe o perioada mai lunga de timp.
  Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!


  Protezele gambiere sunt produse din aceeasi gama ca si implanturile mamare, contin gel siliconic cohesive. Forma lor difera, acestea fiind de regula fuziforme sau “in semiluna”. Exista mai multe variante de marimi si proiectii pentru a satisface orice pacient.

  Utilizarea implanturile gambiere reprezinta o interventie care se bucura de un grad crescut de satisfactie, aceasta operatie rezolvand definitiv problema picioarelor “in paranteze”.

  Incizia se face la nivelul unui rid natural care se afla pe partea posterioara a genunchiului (in zona poplitee). Cicatricea va fi foarte putin vizibila in aceasta zona.

  Intrebari frecvente:

  In cat timp voi putea merge dupa implantul gambier?
  Mersul se poate relua la cateva zile de la operatie. Deoarece implanturile se introduc intre muschii gambieri este nevoie de cateva zile de repaus la mers. Mersul se reia pe tocuri de 5 cm, tocurile vor trebui sa fie purtate mai multe luni postoperator. De asemenea este nevoie ca zona sa fie pansata in fesi elastice sau pacienta sa poarte ciorap elastic medicinal, 2 luni postoperator.

  In ce constau ingrijirile postoperatorii in cazul implantului gambier?
  Imediat dupa operatie veti ramane sub supraveghere medicala 24 de ore. A doua zi, la externare veti primi indicatii de tratament antibiotic, antiinflamator si antialgic pentru 5-7 zile. Firele de sutura se scot la 12-14 zile apoi pacienta poate sa spele zona cu apa calda si sapun. dupa ce toate crustele au cazut se pot aplica produsele speciale pentru remaniere cicatriceale. Este interzisa expunerea la UV atat timp cat cicatricea este imatura.

  Care sunt contraindicatiile implantului gambier?
  Deoarece aceasta interventie este de anvergura, este nevoie de anestezie generala. Bolile grave cardiopulmonare la care exista risc anestezic reprezinta o contraindicatie pentru aceasta operatie. Bolile grave dermatologice, infectioase, casexiile si diabetul zaharat sunt de asemenea contraindicatii pentru efectuarea unei astfel de interventie chirurgicale.

  Care sunt riscurile implantului gambier?
  Imediat postoperator exista riscuri de infectie, dehiscentei plagii, sangerari masive, inflamatie importanta, etc. Riscurile la distanta sunt reprezentate de cicatrizarea patologica, denivelari la nivelul zonelor operate, migrarea implanturilor, contractura capsulara ca si in cazul maririi sanilor cu implanturi siliconice etc.
  Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
  Suna Acum
  Directie