Chirurgie genitala



Femeile pot ajunge la orgasm prin stimularea clitorisului, a vaginului sau a punctului G. "Punctul G" este denumirea unei zone erogene din interiorul vaginului. Se numeste "G" dupa numele lui Ernest Grafenberg, cel care a descris aceasta zona. In momentul in care aceasta zona este stimulata se produce orgasmul care la unele femei este insotit de expulsia unui lichid .

Punctul G este situat pe fata anterioara a vaginului, sub simfiza pubiana, la aproximativ 5-6 cm de orificiul extern, si este reprezentat de o zona de tesut cu striatii, foarte bogat vascularizat si inervat. Dimensiunea acestuia poate diferi de la o femeie la alta si uneori nu poate fi localizat usor. In general este de aproximativ 2-3 cm in diametru.
Deoarece se afla in acea portiune a vaginului care este convexa si greu accesibila, medicii esteticieni si-au imaginat si au patentat o tehnica de augmentare a punctului G. Aceasta consta in injectarea unor produse ocupatoate de volum, de genul acidului hialuronic, la acest nivel astfel incat sa se obtina o expunere crescuta a acestuia in timpul actului sexual.

Se pare ca este una dintre cele mai eficiente metode de tratare a frigiditatii.

Interventia se face cu anestezie locala, dureaza 20-30 minute, pacienta pleaca imediat acasa, si rezultatul se poate proba in 3-5 zile. Interventia trebuie repetata la un interval de 9-12 luni. Acelasi lucru se poate face folosind grasimea proprie prin microlipofiling.

Indicatia medicului este de a se face intr-o prima faza augmentarea punctului G cu un produs resorbabil si apoi, daca pacienta este multumita de rezultat, sa se utilizeze grasime proprie.

Intrebari frecvente

Cat dureaza vindecarea dupa augmentarea punctului G?

Vindecarea totala dureaza 3 zile, timp in care preparatul este destul de maleabil si poate migra intr-o zona nedorita. Local nu apare niciun fel de simptomatologie cu exceptia unei posibile mici sangerari care dispare in mai putin de 30 minute.

La cat timp de la augmentarea punctului G poate fi reluata viata sexuala?
Desi local nu apare durere, este bine ca sa fie respectata perioada de 3 zile de repaus sexual pentru a reduce la minim riscul migrarii produsului. De asemenea injectarea de produse inlocuitoare de volum se asociaza de obicei cu o inflamatie locala, de diferite grade, care dispare complet in 3-4 zile.

Este augmentarea punctului G o interventie dureroasa?
Interventia se poate face fara anestezie sau cu o usoara anestezie locala.

Care sunt riscurile augmentari punctului G?
Riscurile sunt reprezentate de sangerare abundenta de aceea imediat postoperator este nevoie de a se insera in vagin un pansament steril care se lasa pe loc 2-3 ore. Migrarea materialului amintita mai inainte, reprezinta un risc real. Daca acest lucru se intampla, atunci rezultatele interventiei vor fi nesatisfacatoare si va trebui refacuta injectarea cu o doza si mai mare de produs.

Cat timp dureaza efectul augmentarii punctului G?
Efectul se pastreaza aproximativ 9-10 luni, dupa care trebuie refacuta injectarea. In cazul in care se decide injectare de grasime proprie atunci efectele sunt de mai lunga durata dupa 2-3 tratamente.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!


Clitorisul este situat la nivelul portiunii anterioare a vulvei si este o structura sensibila, bogat inervata, cu rol in producerea si mentinerea excitatie sexuale. In stare de repaus, clitorisul nu este vizibil in mod normal, el fiind situat intr-un “manson” de tegument care-l protejeaza de stimularile externe. In timpul actului sexual acesta intra in erectie si devine evident la nivelul vulvei.

Uneori acest manson tegumentar este foarte proeminent, existand un exces tegumentar important in zona. Acest surplus de tesut impiedica erectia clitorisului iar femeia nu poate ajunge la orgasm. Prin excizia surplusului de piele se poate trata o cauza posibila a frigiditatii.

Operatia consta in excizia unei portiuni din acest manson de piele care-l inconjoara, astfel incat se fie mai usor accesibil in timpul actului sexual. Interventia este similara, cel putin teoretic, circumciziei care se practica la barbati. Plastia tesuturilor locale trebuie planificata astfel inca sa nu produca stricturi sau cicatrici retractile dureroase.

Intrebari frecvente

Cat dureaza vindecarea dupa circumcizia clitorisului?
Vindecarea dureaza in medie 7-10 zile, timp in care trebuie ingrijita zona in mod special. Este interzisa stimularea sexuala pe perioada vindecarii pentru ca aceasta poate fi dureroasa sau poate produce leziuni ale suturilor locale.

La cat timp de la circumcizia clitorisului poate fi reluata viata sexuala?
Viata sexuala poate fi reluata dupa aproximativ 3-4 saptamani, interval care asigura suficient timp pentru inchiderea plagilor operatorii si vindecarii locale adecvate.

Este circumcizia clitorisului o interventie dureroasa?
Interventia nu este dureroasa pentru ca se desfasoara sub anestezie locala (peridurala) sau generala (la cerere). Antialgicele obisnuite sunt suficiente pentru a contracara disconfortul postoperator.

In ce constau pregatirile preoperatorii pentru circumcizia clitorisului?
Preoperator trebuie facute o serie de analize de sange astfel incat sa excludem eventualitatea unor probleme de coagulare ale sangelui. Zona vulvara este extrem de bine vascularizata si sangerarea poate fi foarte abundenta. Cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie este nevoie sa se intrerupa administrarea oricarui medicament, cu exceptia celor prescrise de chirurgul dvs. Cateva zile inainte de operatie se va face toaleta vaginala cu apa calda si solutii antiseptice vaginale, apoi se va introduce in vagin un ovul cu betadina.

Ultima masa va fi seara de dinainte de ziua operatiei, o masa alcatuita din alimente usor de digerat. Apoi este interzis sa mai mancati, sa beti apa sau sa mestecati guma. Stomacul trebuie sa fie golit de secretii si alimente in eventualitatea in care se decide ca operatia sa se desfasoare cu anestezie generala.

In ce constau ingrijirile postoperatorii in cazul circumciziei clitorisului?
Postoperator datorita riscului de sangerare este nevoie sa ramaneti in clinica sub supraveghere medicala 24 de ore. La extrenare vi se va prescrie o serie de medicamente antibiotice, antialgice, antiinflamatorii, iar pentru toaleta vaginala ovule cu betadina. Prafurile antiseptice sunt binevenite si trebuiesc aplicate dupa fiecare spalare cu apa si sapun. Este de preferat sa utilizati sapunuri speciale pentru aceasta zona pentru ca nu sunt atat de agresive si favorizeaza vindecarea. De asemenea sapunul cu betadina este foarte util. Pansamentele nu sunt obligatorii daca stati in casa. Articolele de lenjerie intima nu este absolut obligatoriu sa le purtati in casa. In cazul in care iesiti din casa este nevoie sa utilizati un tampon extern si un slip care sa nu fie foarte stramt. Nu purtati pantaloni stramti cel putin 3-4 saptamani postoperator. Este contraindicat mersul pe bicicleta, pozitia sezanda pentru mai mult de jumatate de ora fara pauza, pentru o perioada de cel putin 4 saptamani postoperator. Masajul zonelor operate este interzis pentru cel putin 4 saptamani.

Care sunt complicatiile circumciziei clitorisului?
Imediat postoperator pot apare sangerari nedorite de aceea este bine sa ramaneti dupa operatie sub supraveghere medicala 24 de ore. Poate apare infectia sau desfacerea plagilor operatorii daca nu sunt respectate indicatiile de ingrijire postoperatorie. Ulterior pot apare tulburari ale procesului de cicatrizare – putin probabil in aceasta zona.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!


Corectia labiilor mici care sunt dezvoltate in exces se face printr-o interventie chirurgicala care presupune scurtarea si modelarea acestora. Tehnicile de corectie sunt mai multe, functie de anatomia fiecarei paciente in parte.

Rezultatele sunt foarte bune daca sunt respectate conditiile de vindecare. Labioplastia este o interventie delicata si presupune indemanare din partea chirurgului, si nu trebuie privita ca o simpla excizie tegumentara cum sunt unii tentati sa o faca. Inciziile trebuie atent pozitionate si suturate pentru a nu produce asimetrii sau bride cicatriceale.

Corectia labiilor mari in sensul micsorarii lor este mai putin ceruta si practicata, dar este posibila atunci cand este cu adevarat necesara. Incizia se face la nivelul limitei dintre cele doua tipuri de piele astfel incat sa fie posibila ajustarea ambelor tipuri de tegument daca este cazul.
Intrebari frecvente

Cat dureaza vindecarea dupa corectia labiilor mici si mari?
Vindecare dureaza aproximativ 10 zile. De obicei la acest nivel nu sunt puse fire la piele care trebuiesc scoase, ci sunt folosite doar fire resorbabile. Conditiile igienice trebuie sa fie foarte bune, pacienta primeste indicatii sa se spele cu apa calda si sapun dupa fiecare mictiune. De asemenea poate utiliza diverse pudre sau unguente dezinfectante (dupa sfatul medicului).

La cat timp de la corectia labiilor mici si mari poate fi reluata viata sexuala?
Viata sexuala poate fi reluata imediata dupa vindecare. Cel mai bine ar fi un repaus sexual postoperator de 3 saptamani.

Este corectia labiilor mici si mari o interventie dureroasa?
Nu este o interventie dureroasa pentru ca se desfasoara sub anestezie generala atunci cand este asociata si altei proceduri, sau la cerere. Daca este unica, atunci este indicata anestezie locala care este foarte eficienta si suficient de lunga ca sa acopere intreaga perioada operatorie.

In ce constau pregatirile preoperatorii pentru corectia labiilor mici si mari?
Preoperator trebuie facute o serie de analize de sange astfel incat sa excludem eventualitatea unor probleme de coagulare ale sangelui. Zona vulvara este extrem de bine vascularizata si sangerarea poate fi foarte abundenta. Cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie este nevoie sa se intrerupa administrarea oricarui medicament, cu exceptia celor prescrise de chirurgul dvs. Cateva zile inainte de operatie se va face toaleta vaginala cu apa calda si solutii antiseptice vaginale, apoi se va introduce in vagin un ovul cu betadina.

Ultima masa va fi seara de dinainte de ziua operatiei, o masa alcatuita din alimente usor de digerat. Apoi este interzis sa mai mancati, sa beti apa sau sa mestecati guma. Stomacul trebuie sa fie golit de secretii si alimente in eventualitatea in care se decide ca operatia sa se desfasoare cu anestezie generala.

In ce constau ingrijirile postoperatorii in cazul corectia labiilor mici si mari?
Postoperator datorita riscului de sangerare este nevoie sa ramaneti in clinica sub supraveghere medicala 24 de ore. La extrenare vi se va prescrie o serie de medicamente antibiotice, antialgice, antiinflamatorii, iar pentru toaleta vaginala ovule cu betadina. Prafurile antiseptice sunt binevenite si trebuiesc aplicate dupa fiecare spalare cu apa si sapun. Este de preferat sa utilizati sapunuri speciale pentru aceasta zona pentru ca nu sunt atat de agresive si favorizeaza vindecarea. De asemenea sapunul cu betadina este foarte util. Pansamentele nu sunt obligatorii daca stati in casa. De asemenea nici articolele de lenjerie intima nu sunt absolut obligatoriu sa le purtati in casa. In cazul in care iesiti din casa este nevoie sa utilizati un tampon extern si un slip care sa nu fie foarte stramt. Nu purtati pantaloni stramti cel putin 3-4 saptamani postoperator. Este contraindicat mersul pe bicicleta, pozitia sezanda pentru mai mult de jumatate de ora fara pauza, pentru o perioada de cel putin 4 saptamani postoperator.

Care sunt complicatiile corectiei labiilor mici si mari?
Postoperator exista riscul sangerarilor importante de aceea este nevoie sa ramaneti internata pentru 24 de ore. Apoi pot apare echimoze (vanatai) pe arii variabile, de obicei cu localizare perineala care pot cobora pe coapse uneori. Daca igiena nu este perfecta poate apare infectia plagilor operatorii.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!


Cosmetizarea la nivelul labiilor mari este posibila si este mai ales de reintanerire. Pe masura ce inaintam in varsta, la acest nivel apare o scadere a tonusului si fermitatii, pielea si asa foarte fina, devine flasca. Astfel pentru a imbunatatii aspectul acestui segment anatomic se utilizeaza tehnica de microlipofiling, adica injectii cu grasime proprie.
De asemenea si folosirea produselor de injectare ocupatoare de volum reprezinta o solutie buna pentru reintinerirea acestei zone. Sunt folosite aceleasi preparate ca si in cazul maririlor de buze, preparate care au efect temporar; injectarea acestora trebuie refacuta la 8-10 luni interval.
Uneori este nevoie si de ascensionarea si excizia unor tesuturi care sunt prea flasce sau sunt in exces; prin combinarea mai multor tehnici obtinem rezultate cat mai bune.

Intrebari frecvente:
Cat dureaza vindecarea dupa intinerirea labiilor mari?
Perioada de vindecare difera in functie de procedura aleasa pentru reintinerire. In cazul injectabilelor temporare vindecarea completa survine in 3 zile. Daca este aleasa varianta de transfer de grasime atunci perioada de vindecare este mai lunga, aproximativ 7-10 zile. Zona poate sa se edematieze si sa prezinte echimoze, uneori importante.

La cat timp de la operatia pentru intinerirea labiilor mari poate fi reluata viata sexuala?
Viata sexuala poate fi reluata imediata dupa vindecare. Daca aceasta survine in 3 zile pentru injectabile, atunci activitatea sexuala poate fi reluata dupa aceasta perioada. Cel mai bine ar fi un repaus sexual de 3 saptamani daca interventia a fost una chirurgicala.

Este intinerirea labiilor mari o interventie dureroasa?
Nu este o interventie dureroasa pentru ca se face cu anestezie locala in cazul injectabilelor si cu anestezie locala sau generala (la cerere) in cazul interventiilor chirurgicale. Dupa interventie medicatia antialgica obisnuita este de obicei suficienta pentru obtinerea unui confort cat mai bun.

In ce constau pregatirile preoperatorii pentru intinerirea labiilor mari?
Preoperator trebuiesc facute o serie de analize de sange astfel incat sa excludem eventualitatea unor probleme de coagulare ale sangelui. Zona vulvara este extrem de bine vascularizata si sangerarea poate fi foarte abundenta. Cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie este nevoie sa se intrerupa administrarea oricarui medicament, cu exceptia celor prescrise de chirurgul dvs. Cateva zile inainte de operatie se va face toaleta vaginala cu apa calda si solutii antiseptice vaginale, apoi se va introduce in vagin un ovul cu betadina.

Ultima masa va fi seara de dinainte de ziua operatiei, o masa alcatuita din alimente usor de digerat. Apoi este interzis sa mai mancati, sa beti apa sau sa mestecati guma. Stomacul trebuie sa fie golit de secretii si alimente in eventualitatea in care se decide ca operatia sa se desfasoare cu anestezie generala.

In ce constau ingrijirile postoperatorii in cazul intineririi labiilor mari?
Postoperator datorita riscului de sangerare este nevoie sa ramaneti in clinica sub supraveghere medicala 24 de ore. La extrenare vi se va prescrie o serie de medicamente antibiotice, antialgice, antiinflamatorii, iar pentru toaleta vaginala ovule cu betadina. Prafurile antiseptice sunt binevenite si trebuiesc aplicate dupa fiecare spalare cu apa si sapun. Este de preferat sa utilizati sapunuri speciale pentru aceasta zona pentru ca nu sunt atat de agresive si favorizeaza vindecarea.
De asemenea sapunul cu betadina este foarte util. Pansamentele nu sunt obligatorii daca stati in casa. De asemenea nici articolele de lenjerie intima nu este absolut obligatoriu sa le purtati in casa. In cazul in care iesiti din casa este nevoie sa utilizati un tampon extern si un slip care sa nu fie foarte stramt. Nu purtati pantaloni stramti cel putin 3-4 saptamani postoperator. Este contraindicat mersul pe bicicleta, pozitia sezanda pentru mai mult de jumatate de ora fara pauza, pentru o perioada de cel putin 4 saptamani postoperator. Masajul zonelor operate este interzis pentru cel putin 4 saptamani.

Care sunt complicatiile intineririi labiilor mari?
Postoperator exista riscul sangerarilor importante de aceea este nevoie sa ramaneti internata pentru 24 de ore. Apoi pot apare echimoze (vanatai) pe arii variabile, de obicei cu localizare perineala care pot cobora pe coapse uneori; la locul de recoltare al grasimii care este de obicei periombilical poate apare echimoza, durere, inflamatie, etc. Aplicatiile reci locale atenueaza mult aceasta simptomatologie. Daca igiena nu este perfecta poate apare infectia plagilor operatorii.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!


Vaginul este un organ tubular care face legatura intre organele genitale externe si cele interne, mai precis intre vulva si uter. Dimensiunile acestuia sunt variabile in functie de statura, rasa, varsta.

Vaginul este un organ muscular, care are capacitatea de a-si adapta diametrul in functie de necesitati. In anumite conditii fiziologice (varsta, dupa nastere, ereditar), aceasta adaptabilitate este depasita din cauza laxitatii instalate la nivelul acestor muschi, iar pentru a obtine o imbunatatire a vietii sexuale este nevoie de o corectie chirurgicala.

Vaginoplastia este o interventie care presupune corectarea diametrului lumenului vaginal prin excizia unor portiuni de mucoasa si miorafii seriate. O alta varianta de a “ingusta” lumenul vaginal este microlipofiling-ul, adica injectii cu grasime in grosimea peretului vaginal, sub mucoasa acestuia, circumferential, pana la obtinerea rezultatului dorit.

In ambele cazuri este nevoie de anestezie peridurala, iar recuperarea dupa operatie se face in aproximativ 5 zile. Reluarea contactelor sexuale se poate face dupa 3-4 saptamani.

Intrebari frecvente

Cat dureaza vindecarea dupa vaginoplastie?
Vindecarea transelor de sutura dureaza de regula 10-12 zile. Firele de sutura sunt resorbabile. Vindecarea este definitiva la 4 saptamani de la interventie, motiv pentru care este nevoie de repaus sexual in acest timp.

La cat timp dupa vaginoplastie poate fi reluata viata sexuala?
Intercursul poate fi reluat dupa 3-4 saptamani de la operatie. Daca nu este respectata aceasta perioada este posibil ca suturile musculare sa cedeze si operatia sa nu fie incununata de succes. In cazul microlipofiling-ului este nevoie de aceeasi perioada de repaus sexual pentru ca tesutul gras transplantat sa se integreze in noua localizare.

Este vaginoplastia o interventie dureroasa?
Interventia nu este dureroasa pentru ca se desfasoara sub anestezie locala (peridurala) sau generala (la cerere). Antialgicele obisnuite sunt suficiente pentru a contracara disconfortul postoperator.

In ce constau pregatirile preoperatorii pentru vaginoplastie?
Preoperator trebuie facute o serie de analize de sange astfel incat sa excludem eventualitatea unor probleme de coagulare ale sangelui. Zona vulvara este extrem de bine vascularizata si sangerarea poate fi foarte abundenta. Cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie este nevoie sa se intrerupa administrarea oricarui medicament, cu exceptia celor prescrise de chirurgul dvs. Cateva zile inainte de operatie se va face toaleta vaginala cu apa calda si solutii antiseptice vaginale, apoi se va introduce in vagin un ovul cu betadina. Ultima masa va fi seara de dinainte de ziua operatiei, o masa alcatuita din alimente usor de digerat. Apoi este interzis sa mai mancati, sa beti apa sau sa mestecati guma. Stomacul trebuie sa fie golit de secretii si alimente in eventualitatea in care se decide ca operatia sa se desfasoare cu anestezie generala.

In ce constau ingrijirile postoperatorii in cazul vaginoplastiei?
Postoperator datorita riscului de sangerare este nevoie sa ramaneti in clinica sub supraveghere medicala 24 de ore. La extrenare vi se va prescrie o serie de medicamente antibiotice, antialgice, antiinflamatorii, iar pentru toaleta vaginala ovule cu betadina. Prafurile antiseptice sunt binevenite si trebuiesc aplicate dupa fiecare spalare cu apa si sapun. Este de preferat sa utilizati sapunuri speciale pentru aceasta zona pentru ca nu sunt atat de agresive si favorizeaza vindecarea. De asemenea sapunul cu betadina este foarte util. Pansamentele nu sunt obligatorii daca stati in casa. Articolele de lenjerie intima nu este absolut obligatoriu sa le purtati in casa. In cazul in care iesiti din casa este nevoie sa utilizati un tampon extern si un slip care sa nu fie foarte stramt. Nu purtati pantaloni stramti cel putin 3-4 saptamani postoperator. Este contraindicat mersul pe bicicleta, pozitia sezanda pentru mai mult de jumatate de ora fara pauza, pentru o perioada de cel putin 4 saptamani postoperator. Masajul zonelor operate este interzis pentru cel putin 4 saptamani.

Care sunt complicatiile vaginoplastiei?
Complicatiile imediate sunt reprezentate de sangerari nedorite abundente de aceea este bine sa ramaneti sub supraveghere medicala cel putin 24 de ore. Daca nu sunt respectate indicatiile de ingrijire postoperatorie pot apare infectia, dehiscenta plagilor operatorii, hematoame, seroame, etc.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
Suna Acum
Directie