Circumcizia clitorisului

Clitorisul este situat la nivelul portiunii anterioare a vulvei si este o structura sensibila, bogat inervata, cu rol in producerea si mentinerea excitatie sexuale. In stare de repaus, clitorisul nu este vizibil in mod normal, el fiind situat intr-un “manson” de tegument care-l protejeaza de stimularile externe. In timpul actului sexual acesta intra in erectie si devine evident la nivelul vulvei.

Uneori acest manson tegumentar este foarte proeminent, existand un exces tegumentar important in zona. Acest surplus de tesut impiedica erectia clitorisului iar femeia nu poate ajunge la orgasm. Prin excizia surplusului de piele se poate trata o cauza posibila a frigiditatii.

Operatia consta in excizia unei portiuni din acest manson de piele care-l inconjoara, astfel incat se fie mai usor accesibil in timpul actului sexual. Interventia este similara, cel putin teoretic, circumciziei care se practica la barbati. Plastia tesuturilor locale trebuie planificata astfel inca sa nu produca stricturi sau cicatrici retractile dureroase.

Intrebari frecvente
Cat dureaza vindecarea dupa circumcizia clitorisului?

Vindecarea dureaza in medie 7-10 zile, timp in care trebuie ingrijita zona in mod special. Este interzisa stimularea sexuala pe perioada vindecarii pentru ca aceasta poate fi dureroasa sau poate produce leziuni ale suturilor locale.
La cat timp de la circumcizia clitorisului poate fi reluata viata sexuala?
Viata sexuala poate fi reluata dupa aproximativ 3-4 saptamani, interval care asigura suficient timp pentru inchiderea plagilor operatorii si vindecarii locale adecvate.
Este circumcizia clitorisului o interventie dureroasa?

Interventia nu este dureroasa pentru ca se desfasoara sub anestezie locala (peridurala) sau generala (la cerere). Antialgicele obisnuite sunt suficiente pentru a contracara disconfortul postoperator.
In ce constau pregatirile preoperatorii pentru circumcizia clitorisului?
Preoperator trebuie facute o serie de analize de sange astfel incat sa excludem eventualitatea unor probleme de coagulare ale sangelui. Zona vulvara este extrem de bine vascularizata si sangerarea poate fi foarte abundenta. Cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie este nevoie sa se intrerupa administrarea oricarui medicament, cu exceptia celor prescrise de chirurgul dvs. Cateva zile inainte de operatie se va face toaleta vaginala cu apa calda si solutii antiseptice vaginale, apoi se va introduce in vagin un ovul cu betadina.

Ultima masa va fi seara de dinainte de ziua operatiei, o masa alcatuita din alimente usor de digerat. Apoi este interzis sa mai mancati, sa beti apa sau sa mestecati guma. Stomacul trebuie sa fie golit de secretii si alimente in eventualitatea in care se decide ca operatia sa se desfasoare cu anestezie generala.
In ce constau ingrijirile postoperatorii in cazul circumciziei clitorisului?
Postoperator datorita riscului de sangerare este nevoie sa ramaneti in clinica sub supraveghere medicala 24 de ore. La extrenare vi se va prescrie o serie de medicamente antibiotice, antialgice, antiinflamatorii, iar pentru toaleta vaginala ovule cu betadina. Prafurile antiseptice sunt binevenite si trebuiesc aplicate dupa fiecare spalare cu apa si sapun. Este de preferat sa utilizati sapunuri speciale pentru aceasta zona pentru ca nu sunt atat de agresive si favorizeaza vindecarea. De asemenea sapunul cu betadina este foarte util. Pansamentele nu sunt obligatorii daca stati in casa. Articolele de lenjerie intima nu este absolut obligatoriu sa le purtati in casa. In cazul in care iesiti din casa este nevoie sa utilizati un tampon extern si un slip care sa nu fie foarte stramt. Nu purtati pantaloni stramti cel putin 3-4 saptamani postoperator. Este contraindicat mersul pe bicicleta, pozitia sezanda pentru mai mult de jumatate de ora fara pauza, pentru o perioada de cel putin 4 saptamani postoperator. Masajul zonelor operate este interzis pentru cel putin 4 saptamani.
Care sunt complicatiile circumciziei clitorisului?

Imediat postoperator pot apare sangerari nedorite de aceea este bine sa ramaneti dupa operatie sub supraveghere medicala 24 de ore. Poate apare infectia sau desfacerea plagilor operatorii daca nu sunt respectate indicatiile de ingrijire postoperatorie. Ulterior pot apare tulburari ale procesului de cicatrizare – putin probabil in aceasta zona.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
Suna Acum
Directie