Principalele modificari ale obiceiurilor alimentare ale ultimelor decenii tind sa influenteze mai ales corpul feminin, un corp protejat prin natura sa de carente energetice si foame, dar care risca sa fie distrus de abundenta.
Cea mai grava eroare alimentara sta in abandonul alimentelor vegetale in favoarea celor animale. Numarul persoanelor supraponderale este intr-o continua crestere.
Obezitatea si celelalte tulburari endocrinometabolice legate de aceasta tind sa atinga cote alarmante. Lipsa de miscare, consumul excesiv de dulciuri rafinate si alimente bogate in grasimi, precum si continutul crescut al alimentelor in conservanti, potentiatori de gust si aditivi alimentari, constitue factorii determinanti esentiali ai tulburarilor de alimentatie.
Tuturor acestor conditii li se adauga si metodele moderne de contraceptie care presupun ingestia zilnica a unei anumite cantitati de estrogeni, care contribuie si aceasta la cresterea ponderala si la accentuarea celulitei. Cantitati importante de hormoni de tot felul exista si in alimentatie, hormoni utilizati pentru crestere rapida a animalelor sau plantelor, dublarea recoltelor si cresterea rentabilitatii fermelor, totul in schimb pe seama scaderii calitatii produselor si a starii noastre de sanatate.
Alimentele principale pentru organismul uman sunt glucidele (carbohidraţii), lipidele (grăsimile) proteinele (aminoacizii), vitaminele, sărurile minerale şi apa. Acestea sunt de neînlocuit. „Suntem ceea ce mâncăm” . Si as mai adauga eu tot atat de important este si cum mancam. Cateva indicatii de igiena a alimentatiei:
- nu consumati legume si fructe vestejite. Continutul lor in vitamine este mult redus si, mai mult decat atat, se dezvolta in interiorul lor toxine periculoase; acelasi lucru este valabil si pentru fructele oleaginoase rancede sau orice alt aliment ranced.
- nu tineti legumele si fructele verzi in apa mai mult decat presupune spalarea lor. Vitamina C care exista din abundenta in acestea se dizolva foarte repede in apa si se pierde o foarte mare parte din aceasta.
- nu consumati cartofii daca prezinta zone vinetii la culoare. Acestia au in constitutia lor substante nocive care prin acumulare dauneaza sanatatii noastre.
- nu folositi niciodata acelasi ulei de prajit de doua sau mai multe ori. Uleiul odata incins se poate folosi ori de cate ori este nevoie, dar daca s-a racit nu mai trebuie reincalzit. Se dezvolta in ulei compusi toxici care prin acumulare pot favoriza aparitia cancerelor.
- nu folositi cratiti sau tigai din aluminiu sau din alte metale la care smaltul este stricat. In cursul incalzirii si al fierberii alimentelor se elibereaza prin aceste sparturi compusi toxici care trec in alimente.
- nu consumati niciodata o conserva deformata. Orice mica deformare a conservei determina stricarea stratului protector interior al cutiei metalice astfel ca mici particule metalice toxice trec in continutul acestora.
- evitati preparatele afumate. Fumul contine substante cu potential cancerigen, substante care se acumuleaza si in preparatele afumate. Metodele moderne de „afumare” sunt si mai nocive; constau in adaugarea unor aditivi speciali care le imprima alimentelor mirosul si gustul de afumatura. Evitati-le! Afumarea a constituit demult o metoda de conservare pe perioade mai lungi de timp a carnii si produselor de carne. Pe vremea aceea nu existau cutii frigorifice sau congelatoare. La fel si gemurile, dulceturile, muraturile....au aparut tot din dorinta de a conserva alimentele pe durata iernilor lungi si friguroase.
V-ati intrebat vreodata de ce nu exista si muraturi de cartofi? Pentru ca aceasta leguma rezista toata iarna si nu necesita metode sofisticate de conservare. Sau dulceata de mere? Foarte rar si numai din dorinta de varietate. In mod normal merele nu necesita conservare pentru ca ele rezista cu succes perioadelor lungi de iarna, cu conditia sa fie pastrate la rece si sa nu inghete.
Astazi este la indemana oricui sa conserve alimentele prin refrigerare. Sau si mai usor sa le procure din comert sub aceasta forma. Astfel alimentele isi pastreaza cea mai mare parte din proprietatile hranitoare, nu necesita adaos de aditivi, conservanti, indulcitor, sunt sanatoase si proaspete.
- nu consumati carne insuficient preparata termic. Fripturile in sange reprezinta o cale extrem de facila de imbolnavire, cel mai frecvent se transmit paraziti (tenie, trichineloza, etc). Daca este complet preparata (fiarta, fripta, coapta) atunci riscul de trasmitere a acestor boli este minim.
Exista nenumarate tipuri de diete, care mai de care mai complicate. Indiferent de tipul de dieta aleasa trebuie sa retinem un singur lucru si anume alimentatia echilibrata si variata asociata cu un regim de viata si activitate fizica normal si sustinut reprezinta secretul cel mai important in pastrarea sanatatii si energiei vitale. Dietele agresive de slabit sunt necesare si utile pe perioade scurte de timp, de 2-3 saptamani si nu trebuie aplicate prea des. De doua ori pe an este maximul acceptat din punct de vedere al sanatatii organismului. Ceea ce trebuie sa primeze insa este insusirea si aplicarea regulilor de alimentatie sanatoasa, pe perioade cat mai lungi, evitarea abuzurilor de orice fel.
Cea mai importanta regula de alimentatie sanatoasa in viziunea specialistilor este respectarea celor trei mese pe zi, ultima fiind mai devreme de 19:00. Micul dejun este de importanta capitala in economia metabolica a organismului prevenind depunerile de grasime nedorite.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!