
Ginecomastia este o afectiune specifica barbatilor si consta in dezvoltarea in exces a glandelor mamare. Dezvoltarea sanilor la barbati poate fi pusa pe seama cresterii propriu-zise a volumului glandei mamare sau pe seama dezvoltarii in exces a tesutului gras de la acest nivel. Poate fi unilaterala sau bilaterala, simetrica sau cu diferente de aspect si/sau dimensiuni.
O cauza poate fi cresterea hormonilor feminini in organismul barbatului, in detrimentul celor masculini sau poate fi o dereglare endocrino- metabolica. Administrarea unor medicamente poate produce ginecomastie temporara. Exista situatii in care forme de cancer cu localizari diferite pot fi insotite de ginecomastie.
De aceea preoperator, este nevoie de o serie de investigatii cu caracter general dar si specifice tesutului glandular pentru ca dezvoltarea sanilor in exces la barbati poate ascunde o patologie grava.
Daca ginecomastia survine in adolescenta de obicei are cauza hormonala si este tranzitorie.
Interventia de corectie consta in excizia glandei mamare partial sau in totalitate cu sau fara lipectomia tesutului gras adiacen. Operatia se face prin abord periareolar si anume in jumatatile inferioare ale areolelor mamare sau jumatatile laterale ale acestora.
Cicatricea rezultanta va fi foarte putin vizibila. In cazul excesului de tesut glandular, o parte din acesta este trimis spre examinare histopatologica.
Daca dupa excizia glandei exista un surplus de tegument relativ mare si cu un turgor (tonus) redus atunci trebuie asociata o tehnica de reductie mamara adecvata. Uneori glanda mamara este atat de dezvoltata incat ablatia acesteia devine dificila in conditiile in care se doreste pastrarea areolei naturale.
Cel mai adesea insa este suficienta doar lipoaspiratia glandelor mamare pentru a rezolva acest neajuns.
Intrebari frecvente
Cat dureaza operatia pentru corectia ginecomastiei?
Operatia se desfasoara sub anestezie generala si dureaza in medie o ora. Pregatirile preoperatorii trebuie sa cuprinda un set complet de analize sanguine dar si o mamografie bilaterala daca se suspecteaza tesut glandular in exces.
Care sunt complicatiile corectiei ginecomastiei?
Complicatiile imediate sunt comune tuturor interventiilor chirurgicale si constau in sangerare exagerata, hematoame, dehiscenta plagilor, infectii, seroame. La distanta pot apare asimetrii ale sanilor sau cicatrici patologice.
In ce constau ingrijirile postoperatorii in cazul corectiei ginecomastiei?
Imediat dupa operatie in cazul ginecomastiilor mari, este posibil sa se monteze drenuri care se vor mentine cel putin 48 de ore. In orice situatie bandajul este elastic si compresiv si se va inlocui la cateva zile cu un conformator special compresiv care se va purta o luna. Materialul de sutura se suprima la 7-10 zile de la operatie.
Care sunt contraindicatiile corectiei ginecomastiei?
Contraindicatiile operatiei sunt reprezentate de bolile grave de sange sau de piele, patologii asociate insuficient investigate, pacientii necooperanti si cu asteptari ireale, tulburari ale procesului de cicatrizare.
Ginecomastia poate recidiva?
Daca excizia glandei mamare nu este totala exista riscul sa recidiveze. Care sunt patologiile asociate pe care ginecomastia le poate “ascunde”?
Tesutul mamar in exces poate ascunde patologii mai grave, tumorale. De aceea sunt necesare investigatiile complete preoperatorii pentru a oferi pacientului tratamentul adecvat. Cele mai importante patologii asociate sunt:
neoplasmul testicular, hepatic, pulmonar, al glandei pituitare sau suprarenale
ciroza hepatica
hipertiroidismul
abuzul de bauturi alcoolice, de droguri
anumite medicamente ca: cimetidina (antiulceroase), fenitoina (antiepileptice), prednisonul, unele antidepresive, antiandrogenice, chimioterapicele, digitala, etc.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!