Corectii la nivelul areolei mamare

Areola mamara reprezinta o componeta foarte importanta a sanului, din punct de vedere estetic. Functional areola nu are importanta prea mare! Orice interventie la nivelul sanilor presupune intocmirea unui plan operator care va lua in calcul obligatoriu pozitia si dimensiunea areolei. Interventiile care vizeaza acest segment sunt:

marirea de sani cu implanturi prin abord periareolar
micsorarea sanilor (orice tehnica)
reconstructia sanilor dupa ablatii oncologice

In primul caz unii specialisti prefera abordul periareolar din motive estetice sustinand ca incizia la limita dintre cele doua nuante de piele este putin vizibila. Acest lucru este valabil doar in cazul tenurilor foarte albe, la care de fapt, oricare ar fi localizarea cicatricii, aceasta este foarte putin vizibila. In cazul tenurilor mai inchise la care si areola este mai inchisa la culoare, cicatricea devine foarte vizibila datorita contrastului dintre culori, liniuta alba a cicatricii interpunandu-se intre “bejul” pielii si “maroul” areolei. Acest neajuns se poate corecta cu ajutorul micropigmentarii (tatuajul medical). De obicei este incizata jumatatea inferioara a areolei sau jumatatea ei externa.

Parerea specialistilor din clinica Care Zone Medical este ca nu este nevoie de acest tip de abord in cazul operatiilor clasice de marire de sani pentru ca localizarea cicatricii in santul inframamar are mult mai multe beneficii estetice si functionale decat cea periareolara.

In cazul in care exista diferente mari de dimensiuni intre cele doua areole, exista posibilitatea corectiei acestora prin excizia surplusului si sutura periareolara. Initiat, imediat dupa operatie exista o "incretire" inestetica a pielii din jurul areolei. Acest lucru se rezolva de la sine in primele 3 luni postoperator.

In cazul operatiilor de micsorare a sanilor areola este corectata in dimensiuni obligatoriu. Aceste operatii se realizeaza fie doar printr-o incizie periareolara fie aceste incizii sunt mai largi lasand si o cicatrice verticala si, uneori, inca una in santul inframamar.

Modul in care aceste cicatrici se vindeca depinde de:

tipul de cicatrizare al pacientului
tipul de fire folosit
tipul de sutura utilizat
localizarea inciziilor
acuratetea tehnicii
experienta chirugului
respectarea regulilor de ingrijire postoperatorie.

Singura directie in care nu putem face nimic este felul in care fiecare pacient cicatrizeaza. De aceea este foarte important ca aceste lucruri sa fie aduse la cunostinta dvs si sa va asumati acest risc. De obicei pana la varsta matura, oricare dintre noi am avut cel putin un incident soldat cu o cicatrice undeva pe corp, iar in cazul in care exista o cicatrizare patologica acest lucru va este deja cunoscut. Nu-l ascunde-ti chirurgului dvs!

In cazul reconstructiei dupa ablatia sanului, cele mai utilizate metode de reconstructie ale areolelor sunt fie grefa de piele hiperpigmentata, fie, mai simplu, tatuarea zonei.

Pentru prima metoda se recolteaza piele din zona inghinala unde de obicei este mai inchisa la culoare si se grefeaza la nivelul neoareolei. Tehnica se numeste transplant de piele.

In acelasi timp operator se reconstruieste si mamelonul printr-una dintre tehnicile de corectii la nivelul mamelonului.

Corectiile areolei prin tatuaj se practica atat total cat si partial prin tatuaj medical.

Intrebari frecvente

Care sunt contraindicatiile corectiilor la nivelul areolei mamare?
Contraindicatiile operatiei sunt reprezentate de bolile grave de sange sau de piele, patologii asociate ale sanilor insuficient investigate, pacientii necooperanti si cu asteptari ireale, tulburari ale procesului de cicatrizare.
La cat timp dupa ablatia sanilor se poate face reconstructia areolei mamare?
Operatia de reconstructie a complexului areolomamelonar se poate face fie in acelasi moment operator daca este vorba de o amputatie mamara de micsorare sau se face la cateva luni dupa ablatia oncologica si reconstructia sanului.

Care sunt riscurile corectiilor la nivelul areolei mamare?
In cazul reconstructiei cu grefa de piele exista riscul ca aceasta sa se necrozeze si sa fie nevoie de o alta metoda de reconstructie.
Exista riscul de asemenea ca pe zona grefata sa creasca par pentru ca de obicei pielea hiperpigmentata care se recolteaza are par. Daca tesuturile au suferit iradiere antineoplazica atunci acest risc este mult crescut.
In cazul reconstructiei prin micropigmentare exista riscul ca pigmentul sa nu prinda uniform sau sa fie o nuanta mai inchisa sau mai deschisa. Toate aceste neajunsuri se rezolva la o sedinta de corectie.

Rezultatele corectiilor la nivelul areolei mamare sunt definitive?
Rezultatele reconstructiei cu grefa de piele sunt definitive. In cazul tatuajului, in functie de pigmentii alesi rezultatele pot dura mai multi ani sau pot fi definitive. In cazul pigmetilor definitivi exista riscul ca in timp sa apara o modificare nedorite a nuantei. Acest lucru nu poate fi corectat.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!

<i class=”icon-record”></i>

Suna Acum
Directie