
Acest tip de corectie se asociaza cel mai frecvent cu corectiile de la nivelul areolelor mamare in cadrulreconstructiilor de san post neoplasm mamar. Exista mai multe tehnici de corectie a mamelonului folosind tesuturile inconjuratoare. Atunci cand ablatia este unilaterala se poate folosi un fragment din mamelonul sanului sanatos care se transplanteaza pe sanul reconstruit.
Rezultatele sunt bune in orice situatie dar pentru simetrie, este totusi de preferat transplantul unui fragment din mamelonul contralateral atunci cand este posibil.
In cazul de reductie mamara masiva prin amputatie, reconstructia mamelonului se va face folosind una din tehnicile de reconstructie utilizand lambouri locale.
Un alt tip de patologie la nivelul mamelonului care poate fi corectata chirurgical este reprezentata deinvaginarea lor. Este o deformare a mamelonului care in loc sa proemine in exterior asa cum este firesc ele sunt “ingropate” in areole. Corectia acestui lucru poate apare spontan in cursul unei interventii de marire a sanilor cu implanturi daca se doreste acest lucru.
De obicei este o problema congenitala, insa poate fi legata de cicatrici in urma alaptarii la san, infectii ale ductelor mamare sau operatii de san in antecedente. Infundarea mamelonului poate cauza probleme functionale cum ar fi iritatie, inrosire si disconfort, sau poate impiedica alaptarea la san. Corectarea chirurgicala este aleasa de cele mai multe ori din motive cosmetice.
Problema mameloanelor invaginate apare la aproape 2% din femei. Este anatomic legat de gradul de contractie a ductelor mamare, care trag mamelonul in jos, precum si de cantitatea de tesut ramas la baza sau gatul mamelonului. Exista mai multe grade de retractie:
Gradul I: mamelonul poate fi tras afara destul de usor si mentinut in aceasta pozitie;
Gradul II: mamelonul poate fi tras afara mai greu; are tendinta sa se retraga destul de usor;
Gradul III: este dificil sau imposibil de a trage afara mamelomul.
Tratamentul a implicat mai multe proceduri de-a lungul anilor, datand inca din 1888. Procedurile sunt clasificate in doua mari grupe: unele pastreaza ductele mamare, altele le intersecteaza.
Mai mult de 20 de proceduri chirurgicale au fost descrise, metodele variind de la ingrosarea gatului sau bazei mamelonului, adaugare de tesut la baza mamelonului, incizii pentru eliberarea contracturilor cicatriceale, pana la incizii interne cu suturare pentru a sustine mamelonul.
Intrebari frecvente
Care sunt riscurile corectiilor la nivelul mamelonului?
Riscurile sunt reprezentate de necroza tesutului transplantat, caz in care trebuie gasita o alta metoda de reconstructie. Un alt risc este acela de asimetrie marcata in cazul in care reconstructia este unilaterala si se face prin tehnica lambourilor de vecinatate.
Care este perioada de vindecare in cazul corectiilor la nivelul mamelonului?
De obicei in maxim 2 saptamani vindecarea este completa daca nu apar complicatii. La 12-14 zile se va extrage materialul de sutura si pacienta poata sa spele zona cu apa calda si sapun. Cicatricea va evolua pana la maturare care survine de obicei la 6 luni de la operatie.
Care sunt contraindicatiile in cazul corectiilor la nivelul mamelonului?
Contraindicatiile operatiei sunt reprezentate de bolile grave de sange sau de piele, patologii asociate ale sanilor insuficient investigate, pacientii necooperanti si cu asteptari ireale, tulburari ale procesului de cicatrizare.
Cat dureaza operatia de corectie la nivelul mamelonului?
Operatia dureaza de regula intre 30 si 60 de minute in functie de tehnica aleasa. Tehnica lambourilor de vecinatate este mai rapida. Tehnica grefarii este mai laborioasa si presupune initial recoltarea grefei din zona inghinala.
Trebuie sa stau internata in clinica in cazul corectiilor la nivelul mamelonului?
De obicei nu este nevoie de spitalizare. Daca exista patologii asociate este bine ca postoperator, sa ramaneti in clinica 24 de ore sub supraveghere medicala.
Sunt corectiilor la nivelul mamelonului operatii dureroase?
Nu este o operatia dureroasa. Se efectueaza sub anestezie locala sau intravenoasa. Pentru un confort sporit al pacientei se poate alege si anestezia generala. Postoperator, la locul reconstructiei, poate apare un discomfort usor de contracarat cu medicatia antialgica obisnuita.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!