
Are rolul de a mentine pentru o perioada mai lunga, de pana la o ora, contactul cu substantele active folosite si de a potenta astfel efectul acestora.
Impachetarea se poate face la cald sau la rece.
Impachetarea corporale la cald
Impachetarea la cald presupune folosirea unor paturi electrice, termocuverte, minisaune, etc care au rolul de a creste si mentine temperatura la nivelul pielii mai ridicata pastrand vasodilatatia tegumentara activa pentru mai mult timp. Este potentata astfel absorbtia principiile active din substantele folosite la impachetare.
Temperatura pana la care se practica incalzirea este de 39-40°C. Trebuie sa mentionez aici un aspect legat de minisaunele. In cazul celor partiale in care se introduc doar segmente ale corpului (doar abdomenul, sau doar coapsele) eficienta acestora este indoielnica.
In cazul minisaunelor in care este introdus corpul iar capul este lasat afara se adauga un pericol important. Incalzirea pana la 40°C sau chiar mai mult a corpului determina o crestere a vascularizatiei capilare din tegument, foarte importanta, care va determina migrarea sangelui in periferie in defavoarea circulatiei de la nivelul zonelor lasate in afara saunei, respectiv a capului.
Exista pericolul ca vascularizatia cerebrala sa fie insuficienta din aceste motive, cu risc de aparitie a accidentelor vasculare tranzitorii. Acest risc este cu atat mai mare cu cat introducerea in minisauna nu se face in decubit (pozitie culcata) ci pastrand pozitia elevata a capului, temperatura de incalzire in minisauna poate fi simtitor mai mare decat intr-o patura electrica si deci vasodilatatia periferica mult mai importanta.
Cele mai sigure sunt saunele totale, acele mici incaperi unde se produce prin diverse metode incalzirea atmosferei si in care intram in totalitate si chiar in compania mai multor persoane. De obicei este bine ca in aceste saune sa stam in pozitie sezand, pe o treapta cat mai apropiata de sol si sa evitam pozitia culcata. In acest mod evitam temperaturile extreme care de obicei se formeaza in zonele mai inalte ale saunei precum si fenomenele de vertij sau ameteala care pot apare datorita scaderii vascularizatiei sanguine la nivel cerebral in momentul cand ne ridicam sa iesim din sauna.
Impachetari corporale la rece
Impachetarea la rece presupune utilizarea in prealabil a unor substante cu caracter puternic revulsiv (dilata vasele periferice, efect similar cu caldura dar mult mai limitat, doar pe zona pe care se aplica produsul respectiv) si apoi aplicarea substantelor active anticelulitice diverse. Impachetarea se face de regula cu contentie elastica usoara sau moderata folosind mai multe fesi elastice si poate fi facuta integral sau doar partial pe segmentele afectate.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!