
In timpul sarcinii si nasterii, muschii intregului corp se intind, pierd din elasticitate si sensibilitate, schimband structura corporala a femeii.
Dupa nastere pacientele sufera schimbari hormonale si pierd in primele doua saptamani cam 5-8 kg, insa revenirea la greutatea si formele anterioare trebuie ajutata cu exercitii fizice,kinetoterapie si pachete ce cuprind terapii de remodelare corporala (deoarece poate dura cateva luni pana va reveniti la forma de dinainte de sarcina), care vizeaza urmatoarele obiective:
- Pierderea kilogramelor castigate pe perioada sarcinii este accelerata prin masaj si endermologie, sauna, exercitii fizice sau kinetoterapie.
- Imbunatatirea elasticitatii pielii la nivelul abdomenului si coapselor si tratarea vergeturilor – prin endermologie si impachetari special create pentru tipul de piele.
- Remodelarea corporala si restabilirea tonusului muscular de la nivelul abdomenului; revenirea la formele anterioare sarcinii – prin endermologie combinata cu masaj si reflexoterapie.
- Tratamentul capilar – caderea parului constituie o problema majora pe perioada sarcinii la multe dintre paciente. Proaspetele mamici s-ar putea sa se confrunte cu o cadere mai acentuata a parului in primele 6 luni de dupa nastere. Asta pana se stabilizeaza si ajunge la normal nivelul estrogenului. Remediul este reprezentat de aplicarea mastilor special create cu sau fara aminexil, pentru regenerarea si intarirea fibrei capilare.
- Inlaturarea starilor depresive (depresia postnatala) - depresia este intalnita la aproximativ jumatate dintre femeile care tocmai au nascut. Cu toate acestea, aparitia unor sentimente de nesiguranta, insomnie, iritabilitate, izbucnire in plans, sentimente de coplesire si stare de spirit schimbatoare sunt considerate normale. La Care Zone acestea sunt tratate prin consiliere psihologica si meloterapiei.
Pachetele de ingrijire corporala de dupa nastere se impart in mai multe categorii in functie de:
- varsta pacientei
- tipul nasterii (normala sau prin cezariana)
- perioada de dupa nastere (lauzie)
- revenirea menstruatiei
- alaptarea, etc.
Varsta pacientei si tipul nasterii au un rol foarte important in alegerea tratamentelor deoarece cu cat pacienta este mai tanara tratamentele pot fi mai solicitante. In timpul sarcinii tratamentele nu pot fi prea intense iar imediat dupa nastere urmeaza o perioada in care este nevoie de repaus, mai ales daca nasterea s-a facut prin cezariana.
De obicei la doua luni dupa nastere este ideal de a se incepe un tratament intens de recuperare. In cazul nasterii prin cezariana se vor evita exercitiile intense pentru muschii abdominali. Cu cat trece mai mult timp de la nastere cu atat revenirea la forma fizica de dinainte de sarcina este mai dificila.
In perioada de lauzie - perioada imediat urmatoare nasterii, care dureaza 6 saptamani, apelam la kinetoterapie pana la iesirea din aceasta perioada, iar apoi incepem unul din programele speciale de remodelare corporala si scadere in greutate.
Involutia uterina dureaza 6 saptamani, uterul involueaza cu 1 cm/zi, pana cand intra sub simfiza pubiana, redevenind organ pelvin. Muschii abdomenului si a perineului care au fost intinsi in timpul sarcinii si in timpul nasterii normale necesita exercitii fizice de reeducare.
Revenirea ciclului menstrual – constituie un criteriu important in alegerea tratamentelor deoarece menstruatia este adeseori perceputa ca o eliminare majora de tensiune si toxine. Menstruatia poate aparea incepand cu a patra saptamana de dupa nastere, pana la a sasea.
In ceea ce priveste alaptatul – in primele zile dupa nastere, in perioada asa numita “furia laptelui” nu este indicat nici un fel de tratament deoarece sanii sunt grei si durerosi, insa la 2-3 luni dupa sarcina putem incepe tratamentele de remodelare si de scadere in greutate chiar si in conditiile unui alaptat normal.
La fisa medicala specifica fiecarei paciente se va nota si se va lua in calcul acest aspect, astfel incat tratamentele efectuate in acest timp sa nu afecteze functia alaptatului in nici un fel.
Intrebari frecvente
Cat de repede poate fi inceput tratamentul dupa nastere?
Tratamentul poate fi inceput la 2-3 luni dupa nastere. In principiu, daca pacienta a trecut de primul ciclu menstrual de dupa nastere, aceasta poate incepe oricare dintre tratamentele postnatale de remodelare si pierdere in greutate.
Tratamentele de refacere dupa nastere dauneaza alaptatului?
Atata timp cat tratamentul este sub supraveghere medicala nu influenteaza negativ alaptatul.
Kinetoterapeutul responsabil de pacienta are in vedere atat discutia in prealabil pacient- doctor nutritionist in vederea imbunatatirii calitatii laptelui si fluxului acestuia, cat si intensitatea redusa a miscarilor si terapiilor la care va fi supusa pacienta.
Cate kilograme poti pierde intr-o luna, dupa nastere?
Numarul kilogramelor pe care le poti pierde intr-o luna de tratament poate varia intre 3 si 5 kg, in functie de numarul de kilograme castigate in timpul sarcinii, de varsta pacientei, de numarul sarcinilor, de tipul pachetului recomandat, de alaptat,etc.
Cat dureaza tratamentul de refacere dupa nastere?
Pachetele de tratamente de refacere dupa nastere pot dura intre 2-3 luni, uneori chiar mai mult, in functie de obiectivele pe care dorim sa le atingem. Pe perioada acestor saptamani pacienta este “invatata” cum trebuie sa se ingrijeasca si cum trebuie sa se alimenteze astfel incat sa continuie procesul de revenire dupa sarcina si ulterior, acasa.
Uneori este nevoie de mai multe sesiuni de tratamente, doua sau trei, mai scurte dar mai intense astfel incat sa se ajunga la rezultatele scontate. Complianta clientelor noastre este foarte importanta!
Care sunt contraindicatiile tratamentului de ingrijire corporala dupa nastere?
Printre contraindicatiile aplicarii acestor programe de tratamente se enumera: perioada de lauzie, boli infectioase, boli cronice, hipertensiune arteriala, sindroame hemoragice, faza acuta a procesului inflamator, boli de natura tuberculoasa, tumori maligne, boli venerice, s.a.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
óí