
Kinetoterapia se ocupa cu studiul mecanismelor neuromusculare si articulare care asigura omului activitatile motrice normale. Kinetoterapia face parte din medicina fizica - specialitate terapeutica care utilizeaza ca metode: miscarea, caldura, curentul electric, climatul, masajul si apa. Kinetoterapia este cea mai noua componenta a medicinii fizice si reprezinta metodologia de baza pentru consolidarea sau refacerea functiilor unor parti ale corpului uman afectate de boala sau de traumatisme.
Kinetoterapia are doua roluri primare:
- profilactic (cuprinde toate metodele si mijloacele de realizare a tratamentului prin care urmarim: prevenirea agravarii sau aparitiei complicatiilor in unele boli (profilaxie secundara); mentinerea unui nivel functional bun sau cresterea nivelului functional, dupa caz (profilaxie primara – gimnastica de intretinere, gimnastica aerobica, jogging).
- de recuperare (terapeutic) (reprezinta sectiunea cea mai importanta în programul de recuperare medicala si vizeaza, prin intermediul unor programe terapeutice, refacerea functiilor diminuate, cresterea nivelului functional existent, realizarea unor mecanisme compensatorii în situatii de readaptare functionala).
La Care Zone kinetoterapia utilizeaza numai programe terapeutice individualizate, in functie de tipul, stadiul si evolutia afectiunii. Se lucreaza individual sau in grupuri de maxim doua persoane, cu kinetoterapeuti diferiti. Utilizam programe terapeutice studiate stiintific (programele Bobath, Kabat, William) complete si adaptate la caz.
Kinetoterapia si chirurgia estetica
Kinetoterapia se imbina perfect cu chirurgia estetica.
Multi pacienti gandesc ca este mult mai usor sa apeleze la chirurgia estetica pentru a scapa de unele complexe create in timp, ceea ce este foarte adevarat, insa mult prea putini dintre acestia constientizeaza ca postoperator pot fi necesare sedinte de kinetoterapie pentru o recuperare rapida si eficienta.
Chirurgia estetica la nivelul la care a ajuns, acum ne ofera schimbarea dorita in doar cateva ore, insa trebuie sa ne educam si sa intelegem ca daca dorim o recuperare rapida trebuie sa apelam la sedinte de kinetoterapie.
Tehnicile cele mai frecvent intalnite din kinetoterapie au fost masajul si miscarea, pe care le-am asociat cu succes in tratamentele postoperatorii dupa operatii ca:
- augmentarea mamara (marirea sanilor) si ascensionarea mamara (ridicarea sanilor) – in aceste cazuri masajul si exercitiile controlate ajuta atat la prevenirea contracturii capsulare cat si la “asezarea” mai rapida a implanturilor in forma definitiva, iar apoi la tonifierea musculaturii inlocuitoare muschilor pectorali (pentru ca rezultatul obtinut in urma unei astfel de interventii sa se mentina pe o perioada cat mai lunga de timp).
- lipoaspiratia si abdominoplastia – masajul postoperator facut de specialistii Care Zoneduc la o recuperare mult mai rapida. Rezultatele finale apar mai repede iar edemul postoperator scade rapid. Aici obiectivele kinetoterapeutului pentru perioada imediat urmatoare interventiei sunt mentinerea tonusului muscular existent si mentinerea nivelului elasticitatii pielii; iar apoi dupa atingerea obiectivelor primare, prin kinetoterapie se reeduca si se dezvolta muschii subiacenti ariilor operate (obiective secundare), obtinandu-se astfel cea mai buna recuperare in cel mai scurt timp.
Intrebari frecvente
Cui i se adreseaza kinetoterapia?
Kinetoterapia se adreseaza:
- viitoarelor mamici
- adultilor sanatosi sau cu afectiuni
- copiilor si adolescentilor cu afectiuni ale coloanei vertebrale.
- pacientilor operati
Cat dureaza o sedinta de kinetoterapie?
Durata unei sedinte de kinetoterapie poate varia intre 45 min si 60 min in functie de caracterul afectiunii si nivelul de evolutie al acesteia.
Cate sedinte de kinetoterapie sunt indicate?
Numarul sedintelor poate varia de la o sedinta pe saptamana pana la 3 sedinte pe saptamana in functie de tipul afectiunii si etapa de evolutie a acesteia.
Sedintele de kinetoterapie sunt dureroase?
Nu, sedintele nu sunt dureroase. Intensitatea programelor si miscarilor, fie ele pasive sau active, se individualizeaza fiecarui pacient in functie de gravitatea afectiunii.
Care sunt contraindicatiile kinetoterapiei?
Kinetoterapia se contraindica in cazurile de:
- Hipertensiune arteriala
- Sindroame hemoragice
- Faza acuta a proceselor inflamatorii
- Boli de natura tuberculoasa
- Tumori maligne
- Boli infecto-contagioase, etc.
Cat dureaza recuperarea medicala dupa operatiile estetice?
In general, dupa chirurgia estetica recuperarea trebuie sa dureze aproximativ 6 luni. Sedintele de tratament sunt de obicei saptamanale si sunt reprezentate, intr-o prima faza, de tratamente de drenaj limfatic pentru a ajuta eliminarea mai rapida a edemului postoperator. Procesul de cicatrizare dureaza in general 6 luni, poate dura si mai mult, iar masajul zonelor operate pe toata perioada de evolutie a cicatricei ajuta la o vindecare cat mai uniforma a acesteia.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
óí