
Daca considerati ca liniile de la nivelul fruntii nu ilustreaza intocmai starea sufleteasca, lifting-ul fruntii ar putea fi solutia pentru aceasta problema.
Prin aceasta procedura sunt corectate pozitia cazuta a sprancenelor, ridurile orizontale frontale si indeparteaza expresiile de ingrijorare si manie ce rezulta din aceste linii.
Intrebari frecvente
Este lifting-ul de frunte indicat in cazul meu?
Lifting-ul de frunte este indicat atat la femei cat si la barbati, cu varste cuprinse intre 40 si 60 ani. Poate aduce beneficii si la persoanele mai tinere care au mostenit pozitia cazuta a sprancenelor. Cei mai buni candidati trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- Sprancenele cazute sau pozitionate jos care confera un aspect obosit sau trist
- Ridurile orizontale profunde la nivelul fruntii
- Riduri adanci intre sprancene si uneori la nivelul regiunii superioare a nasului.
Aceasta tehnica trebuie practicata cu multa atentie in cazul in care aveti una dintre urmatoarele afectiuni:
- Tensiune arteriala crescuta
- Probleme de coagulare sanguina
- Tendinta la cicatrici cheloide
In ce consta consultatia preoperatorie pentru lifting-ul de frunte?
In cursul acestei intalniri veti fi evaluat din punct de vedere psihologic si emotional dar si fizic, si veti explica chirurgului dvs ceea ce doriti sa obtineti. Vi se vor cere informatii complete privind:
- Interventii chirurgicale in antecedente
- Boli trecute sau prezente
- Tipuri de tratamente de care ati beneficiat in trecut
- Medicatie pe care o urmati in prezent inclusiv remedii naturiste si suplimenti nutritionali.
Doctorul dvs va evalua structura osoasa a fetei si caracteristicile tesuturilor moi. Grosimea, textura si elasticitatea pielii; si tonusul musculaturii frontale si a regiunii periorbitale vor fi de asemenea atent evaluate. Uneori pacientii care prezinta un exces de piele la nivelul pleoapelor superioare nu-si dau seama ca de fapt ptoza sprancenelor este cauza acestui neajuns. Chirurgul dvs va va indica si alte proceduri care, practicate in acelasi timp operator, pot da rezultate net superioare:
Lifting-ul facial care indeparteaza excesul de piele de la nivelul treimii medii si inferioare a fetei si de la nivelul gatului.
Chirurgia pleoapelor prin care se indeparteaza excesul de piele atat de la nivelul pleoapelor superioare cat si de la nivelul celor inferioare.
In ce consta lifting-ul de frunte propriu-zis?
Tehnica aleasa depinde de trasaturile dvs, de rezultatele dorite, precum si de preferintele chirurgului. Vi se va indica, dintre numeroasele variante tehnice, pe aceea pe care medicul dvs o considera cea mai potrivita. Metoda cea mai uzitata e incizia coronaliana si consta in plasarea unei incizii la nivelul scalpului, de la o ureche la cealalta, ascunsa fiind in zona paroasa a capului. Uneori aceasta incizie poate fi plasata chiar la nivelul liniei paroase a fruntii. Prin aceasta incizie chirurgul va modifica sau va indeparta fragmente musculare frontale si va indeparta excesul de piele.
O alta metoda este cea endoscopica si consta in folosirea unui tub cu lumina la capat, de care este atasata o camera video. Endoscopul este inserat prin mici incizii sub pielea fruntii si permite chirurgului sa lucreze pe structurile interne. In unele cazuri se pot folosi combinatii ale tehnicii endoscopice cu alte tehnici.
O alta tehnica care foloseste incizii limitate poate fi practicata fara endoscop. Aceasta tehnica foloseste doua incizii mici la nivelul tamplelor prin care se lifteaza sprancenele cazute, si alte doua incizii la nivelul pleoapelor superioare pentru a trata ridurile dintre sprancene.
Daca doriti sa corectati doar liniile dintre sprancene sau de la nivelul regiunii superioare a nasului acest lucru se poate obtine folosind doar inciziile de la nivelul pleoapelor superioare, aceleasi ca si in cazul blefaroplastiei.
Care sunt riscurile lifting-ului de frunte?
In fiecare an mii de femei si barbati beneficiaza de aceasta procedura fara a experimenta complicatii majore. Chirurgul dvs va va informa atat asupra riscurilor cat si asupra beneficiilor lifting-ului de frunte. Este bine sa urmati cu strictete toate sfaturile acestuia si sa-l consultati ori de cate ori aveti nelamuriri. Nu uitati sa respectati cu strictete indicatiile medicului dvs, atat inainte cat si dupa operatie, pentru a minimiza riscurile.
Cum ma pregatesc pentru operatia de lifting de frunte?
Odata stabilita data interventiei, medicul dvs va va oferi toate informatiile utile atat pentru perioada preoperatorie cat si postoperator. Cateva dintre acestea sunt:
- Evitarea administrarii de medicamente care ar putea interfera cu perioada de vindecare sau recuperare imediata.
- Oprirea fumatului cel putin doua saptamani inainte si dupa operatie.
- Este indicat sa alegeti o coafura in asa fel incat parul sa acopere traiectele de incizie pana la vindecarea lor completa.
Care sunt ingrijirile postoperatorii pentru lifting de frunte?
Interventia se desfasoara intr-o sala de operatie, sub anestezie generala sau anestezie locala cu sedare intravenoasa. Chirurgul dvs, anestezistul, precum si tot personalul auxiliar se va ingriji ca pe toata perioada interventiei sa beneficiati de confort maxim. Zona operata va fi acoperita de pansamente; uneori sunt plasate in timpul operatiei tuburi de dren la nivelul zonei operate pentru a minimaliza colectia lichidiana. Disconfortul aparut postoperator este tinut sub control cu medicatie specifica. Desi fiecare se vindeca diferit totusi se pot trasa cateva linii generale:
In prima zi:
In acest stadiu incipient ar trebui sa stati la pat cu capul asezat intr-o pozitie mai ridicata decat restul corpului, mai sus decat nivelul cordului.
In prima saptamana:
- Se indeparteaza tuburile de dren
- Puteti relua activitati de intensitate redusa.
Dupa doua saptamani:
- Majoritatea echimozelor (vanatailor) vor disparea
- Este indepartat materialul de sutura
- Puteti incepe utilizarea fardurilor pentru a acoperi liniile cicatriciale sau discromiile pielii.
- Puteti relua majoritatea activitatilor cotidiene inclusiv exercitii fizice usoare.
Dupa trei saptamani:
- Toate activitatile cotidiene pot fi reluate, la fel si antrenamentele fizice dorite.
- Edemul continua sa scada
- Zonele cu sensibilitate redusa incep sa se vindece.
Trebuie evitata expunerea la soare pe toata perioada vindecarii iar zonele operate trebuie protejate cu creme blocante UV pe perioade nedeterminate.
Ce trebuie sa stiu despre rezultatele lifting-ului de frunte?
Cea mai mare parte a pacientilor au fost extrem de multumiti cu noua infatisare. Desi procesul vindecarii dureaza mai multe luni, rezultatul final este pe masura asteptarilor. Un numar de factori ca de exemplu ereditatea si stilul de viata joaca un rol important in durabilitatea rezultatelor. Procesul inaintarii in varsta va continua si dupa operatie. Consulturile pe care chirurgul dvs le solicita, la diferite intervale de timp, sunt importante in monitorizarea procesului vindecarii. Este bine sa respectati aceste programari, chiar daca totul vi se pare ca este in regula, pentru a beneficia de evaluarea rezultatelor pe o perioada mai lunga de timp.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!