Chirurgie facialaPrimele semne ale imbatranirii apar la nivelul fetei. Liftingul facial cunoscut si sub denumirea de ritidectomie, face posibila rezolvarea pielii cazute de la nivelul fetei si gatului, indepartarea grasimii in exces, precum si "intinderea" tesuturilor de sub tegument. Astfel fata isi va recapata aspectul tanar si proaspat. Liftingul facial poate fi insotit sau nu si de lifting la nivelul gatului. De obicei pentru a obtine rezultate estetice cat mai bune, liftingul facial trebuie sa fie insotit si de lifting cervical.

Intrebari frecvente

Care sunt indicatiile unui lifting facial reusit?

Categoria de pacienti cuprinsa intre 40 si 60 de ani beneficiaza cel mai mult de lifting facial. Dar se obtin rezultate foarte bune si la persoane mai varstnice. Defectele fetei care se rezolva prin lifting facial sunt:
- santurile nazogeniene pronuntate,
- pierderea liniei bine definite a mandibulei,
- riduri adanci si piele cazuta la nivelul obrazului,
- pielea cazuta si riduri la nivelul gatului.

Cum se desfasoara consultatia pentru lifting facial?

Trebuie sa fiti pregatiti sa furnizati chirurgului dvs informatii complete despre:

- intervetii chirurgicale in antecedente,
- alte patologii prezente sau trecute,
- alte tratamente urmate,
- medicatii administrate, inclusiv suplimente nutritive si remedii naturiste.

Daca sunteti supraponderala si intentionati sa tineti o dieta, pierderea in greutate poate afecta rezultatul final. Doctorul dvs va analiza structura osoasa si tesuturile subiacente, textura si elasticitatea pielii precum si severitatea ridurilor si pliurilor fetei. Vi se va explica locul inciziilor si vi se va expune tot planul operator. De asemenea veti fi informat despre alte proceduri care se pot asocia in acelasi timp operator cu liftingul facial:
- lifting de frunte,
- chirurgia pleoapelor,
- corectia nasului,
- peeling chimic sau laser resurfacing pentru ridurile fine

In ce consta operatia de lifting facial?

Sunt mai multe variante tehnice. De obicei incizia este ascunsa in conturul natural al urechii si in zona paroasa a capului. O mica incizie poate fi necesara sub barbie prin care se pot indeparta depozite de grasime si se pot netezi zonele fibrozate ale muschilor gatului.

Se practica decolarea pielii de tesuturile de dedesubt si se excizeaza excesul de tegument, dupa care se sutureaza la loc. In unele cazuri tesuturile mai profunde sunt repozitionate si ele, astfel incat sa confere fetei un aspect mai tonic.

Cum trebuie sa ma pregatesc pentru operatie?

Odata ce s-a stabilit data interventiei chirurgicale veti primi instructiuni in ceea ce priveste perioadele pre si postoperatorii:

- evitati anumite medicamente care pot complica operatia sau perioada de vindecare: aspirina, alte antiinflamatoare nesteroidiene, anticoagulante etc,
- opriti fumatul,
- lasati parul sa creasca astfel incat sa poata acoperi pe perioada vindecarii zonele cu incizii.

Vi se administreaza medicatie pre si postoperator astfel incat sa va simtiti confortabil in permanenta. Operatia de lifting facial se desfasoara sub anestezie generala sau anestezie locala cu sedare intravenoasa. Veti fi monitorizat preoperator, pe toata perioada interventiei chirurgicale precum si pe toata perioada de recuperare.

Cum voi arata si cum ma voi simti imediat dupa operatia de lifting facial?

Veti avea pansate zonele unde s-au practicat inciziile. Adesea veti avea montate in regiunea obrajilor tuburi de drenaj aspirativ, la capatul carora sunt atasate recipientii colectori. Disconfortul este de obicei minim, durerea poate fi controlata usor cu medicatia prescrisa de medicul dvs. Desi vindecarea este un proces ce difera de la o persoana la alta totusi se poate trasa o linie general valabila, dupa cum urmeaza:

Prima zi:

- Trebuie sa stati la pat cu capul asezat pe mai multe perne pentru a minimaliza aparitia echimozelor( vanatai) si a edemului facial( umflarea fetei).

In prima saptamana:

- Edematiarea fetei atinge limita maxima si apoi incepe sa scada treptat
- Se indeparteaza materialul de sutura
- Puteti sa va reluati activitatile usoare de zi cu zi dar trebuie sa continuati sa dormiti cu capul intr-o pozitie mai elevata.
- Se poate reveni la utilizarea fardurilor​

Dupa doua saptamani:

- majoritatea echimozelor(vanatailor) au disparut
- va puteti relua toate activitatile.

Dupa sase saptamani:

- puteti relua exercitiile fizice,
- edematierea fetei se diminua gradat
- sensibilitatea pielii isi revine la normal in cele mai multe cazuri.
Uneori zone de anestezie pot persista mai multe luni.

Trebuie evitata expunerea la UV pe toata perioada vindecarii si trebuie folosite creme protective pe termen lung.
Un numar de factori incluzand ereditatea si stilul de viata, joaca un rol important in longevitatea rezultatelor. Desi procesul de imbatranire continua, majoritatea pacientilor sunt foarte multumiti cu rezultatele obtinute, pe perioade lungi de timp. Pe toata perioada vindecarii veti beneficia de mai multe consulturi, ocazii cu care vindecarea este monitorizata de chirugul dvs si veti avea ocazia sa primiti raspuns la toate intrebarile aparute intre timp. Este important sa pastrati legatura cu chirurgul dvs mai multe luni dupa operatia de lifting facial.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
Suna Acum
Directie