
Este procedura chirurgicala prin care sunt ridicati sanii ptozati (care “au cazut”). Cauzele ptozarii sanilor sunt diverse, cele mai importante fiind:
genetic
sarcini multiple
perioada lunga de alaptare
scaderea brusca si masiva de masa corporala, etc.
Sanii cazuti pot fi de consistenta normala sau lipsiti de volum, procedurile de refacere a conturului normal al sanului fiind diferite in fiecare dintre aceste doua cazuri.
Ptoza sanilor are 3 grade de gravitate, clasificare facuta in functie de pozitia complexului areolamamelonar in raport cu santul inframamar (submamar). Aceasta clasificarea este foarte importanta si reprezinta un instrument important in alcatuirea planului operator de catre chirurg. Tehnica difera functie de gradul ptozei; cu cat ptoza este mai grava cu atat numarul de cicatrici rezultante va fi mai mare.
Daca sanul este lipsit de volum si ptoza este relativ mica, corectia sanului se poate face doar prin introducerea unui implat siliconic, care prin umplerea volumului va estetiza glanda mamara si o "va aseza" intr-o pozitie satisfacatoare. In acest caz singura cicatrice care rezulta este cea din santul inframamar.
Daca ptoza este mai mare si sanul este lipsit de volum, atunci, odata cu introducerea implantului trebuie excizata si pielea care este in surplus, incizia si respectiv cicatricea care va rezulta fiind periareolara(in jurul areolei). In cazurile de ptoza grava cicatricea periareolara este insotita de o alta cicatrice verticala si uneori de inca una care va fi pozitionata in santul inframamar (cicatrice in "T" inversat).
Intrebari frecvente
Care sunt indicatiile lifting-ului sanilor (mastopexie)?
Operatia de lifting se adreseaza urmatoarelor tipuri de paciente:
pacientele care inteleg ca vor ramane cu cicatrice definitive si le accepta ca atare.
paciente care prezinta un grad mai mare sau mai mic de ptoza, cu sau fara deficit de volum, si pentru care acest defect dobandit are implicatii in plan psihic
daca sunteti tanara dezvoltarea sanilor trebuie sa fie completa trebuie sa fiti matura emotional si sa intelegeti perfect motivatiile pentru care doriti aceasta operatie
asteptarile dvs trebuie sa fie reale, stiut fiind ca aceasta operatie aduce imbunatatiri dar nu perfectiunea
Care sunt etapele de vindecare ale cicatricelor in cazul lifting-ului sanilor (mastopexie)?
Cicatricele se vindeca in mai multe faze. Pana la aproximativ 6 luni ele sunt intr-un proces continuu de remaniere, cicatricele fiind rosii si mai mari. Dupa aceasta perioada apare maturarea acestora, cicatricele se albesc pentru ca in final sa se vindece prin formarea unei linii fine albe.
Procesul de cicatrizare nu depinde doar de tehnica chirurgicala, care este foarte corecta, sau de tipul materialului de sutura, care este de cea mai buna calitate pentru toti pacientii nostri. Un factor foarte important este si felul in care fiecare dintre noi ne vindecam. Asupra acestui factor, in conditiile in care acesta reprezinta un impediment , nu prea putem interveni.
Uneori este nevoie de un retus al cicatricelor postoperatorii, retus care se face cu anestezie locala, dupa cel putin 6 luni de la interventia primara.
Care sunt complicatiile operatiei de lifting sanilor (mastopexie)?
Complicatiile metodei pot fi imediate postoperatorii:
sangerari masive
hematoame
necroze tegumentare
infectii
desfacerea transelor de sutura, etc.
Spitalizarea pentru 24 de ore in clinica noastra, utilizarea drenajului vacuumat pentru 48 de ore, consulturile la 48 de ore pana la scoaterea materialului de sutura, toate acestea vor preveni in cea mai mare parte complicatiile de mai sus. De aceea este obligatoriu sa veniti ori de cate ori medicul dvs v-o cere!
Alte complicatii pot apare la distanta si anume:
cicatrizare deficitara
malpozitionarea complexului areolo mamelonar
contractura capsulara in cazul utilizarii implanturilor mamare
malpozitionarea implanturilor mamare in raport cu glanda mamara
asimetrii mamare, etc.
Care sunt contraindicatiile acestei operatii?
Contraindicatiile acestei tehnici sunt :
bolile grave de sange
diabetul zaharat
bolile grave infectioase
maladiile autoimune
bolile grave dermatologice
tendinta la formare de cheloid
Cum pot sa-mi dau seama daca in cazul meu este nevoie de lifting de sani cu implant sau fara?
Chirurgul dvs va va cere sa veniti la mai multe consultatii preoperatorii inainte de a stabili data operatiei. Acest lucru are rolul de va informa cat mai complet despre operatia la care urmeaza sa va supuneti. In cursul acestor consultatii veti fi masurata si vi se va propune una sau mai multe metode de rezolvare a problemei dvs, iar dvs ramane sa decideti exact ce doriti. Vi se vor arata poze ale unor paciente similare cu dvs, care au fost fazele de vindecare si cum arata rezultatul final. Astfel dvs veti sti cu precizie la ce sa va asteptati.
Ca o regula general valabila care v-ar putea orienta putin asupra situatie personale, daca sanul dvs este lipsit de volum in totalitate iar surplusul de piele este mare cu areola si mamelonul cazute mult, atunci cu siguranta veti avea nevoie de lifting cu implant. Daca sanul dvs este ptozat mai mult sau mai putin, dar volumul acestuia este semnificativ atunci liftingul nu va necesita obligatoriu si montarea unui implant pentru ca se poate ascensiona chirurgical volumul deja existent.
La cat timp de la lifting-ului sanilor (mastopexie) pot sa revin la viata normala?
Vindecarea transelor de sutura se va face la 10-12 zile, interval la care vor fi extrase si firele de sutura. Este binevenita folosirea unei bustiere pentru sustinere, pentru cel putin 2 luni dupa operatie. Cicatricele postoperatorii trebuiesc ingrijite zilnic prin aplicarea unor creme sau plasturi speciali. Daca cicatricea posoperatorie este doar periareolara atunci este hie binevenita expunerea la UV imediat postoperator, hiperpigmentarea acestora facandu-le in final si mai putin vizibile! Daca cicatricile sunt multiple atunci este contraindicatia de expunere la UV pentru cel putin 6 luni este absoluta.
Dupa 2 luni se poate renunta la purtarea non stop a bustierei care ulterior va fi inlocuita pe timpul zilei de sutienul normal. Toate miscarile bratelor se vor relua gradat, gradul de intensitate al activitatilor fizice va creste treptat de la o saptamana la alta postoperator, astfel incat dupa 2 luni jumatate- 3 luni, toate reintra in normal.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!