Liposculptura

Prin liposculptura se intelege modelarea corporala prin lipoaspiratie si/sau lipofiling astfel incat sunt scoase in evidenta anumite zone ale corpului. De exemplu la nivelul abdomenului grasimea poate fi aspirata astfel incat sa creeze impresia unei musculaturi abdominate foarte bine lucrate. Sau la nivelul pectoralilor la barbati, acestia pot fi “sculptati” in tesutul gras de deasupra.

La nivelul feselor se poate face acelasi lucru si se aspira intens de la nivelul santului subfesier si de deasupra feselor (regiunea lombara) astfel incat per total fesele par mai proeminente. Eventual grasimea scoasa poate fi introdusa la nivelul feselor pentru a mari volumul acestora.

Utilizarea tesutului gras ca material de umplere a fost imaginata si folosita de multi ani, dar rezultatele au fost descurajatoare. De cativa ani insa tehnica de trasplantare a grasimii a cunoscut o imbunatatire clara astfel incat azi este tot mai des folosita. Si instrumentarul folosit in acest sens a cunoscut modificari, actualmente tehnica se numeste microlipofiling

Intrebari frecvente
Cate sedinte de liposculptura sunt necesare pentru a obtine rezultate definitive?
Daca este vorba de liposculptura in care predomina lipospiratia atunci rezultatele sunt definitive si de cele mai multe ori bune de la prima interventie. Uneori este nevoie de mici corectii care se pot practica la cel putin 2 luni de la interventia precedenta.
In cazul in care liposcultura se face mai ales prin lipofiling atunci mai mult ca sigur ca vor trebui facute ajustari!
Care sunt zonele care se pot “sculpta” prin liposculptura?

Aproape orice zona a corpului poate fi modelata in acest fel. Utilizand un instrumentar adecvat pot fi accesate zone ca obraji, brate, regiunea cervicala, zona mentoniera sau mandibulara, etc
Care sunt riscurile liposculpturii?

Riscurile operatiei sunt cele ale unei anestezii generale, pentru ca aceste operatii se fac sub anestezie generala. Daca zonele care sunt remodelate sunt mici atunci operatia se poate face cu anestezie locala.
Imediat postoperator pot apare vanatai, edem, durere, anestezie locala temporara. Toate acestea vor dispare in urmatoarele 2-3 saptamani. Care sunt contraindicatiile liposculpturii?

Contraindicatiile sunt reprezentate de bolile grave de sange, dermatologice, infectioase, casecxiile, bolile cardiovasculare cronice, diabetul zaharat, etc. In conditiile in care tesutul gras este slab reprezentat nu poate fi practicata aceasta metoda de remodelare corporala chirurgicala.
Cat dureaza recuperarea dupa liposculptura?

Recuperarea dupa operatie este de 2-3 saptamani. Este obligatoriu sa rescpectati indicatia medicului dvs si sa purtati pansamentele sau garmentele elastice care va sunt prescrise. Recuperarea este mult mai rapida daca veti face masaje locale simple sau drenaje limfatice endermologice. Scopul acestora este de a reduce edemul postoperator si de a nivela si uniformiza rezultatul final.

Vindecarea definitiva apare dupa 6 luni de la operatie si consta in cicatrizarea tesuturilor astfel incat o noua lipoaspiratie de corectie pe aceeasi zona va fi foarte dificila. Orice corectie necesara poate fi facuta cu succes in intervalul de 6 luni de la operatie.
Prin urmare este important sa pastrati legatura cu medicul dvs, sa va prezentati la controalele postoperatorii obligatorii pentru ca numai asa vindecarea dvs poate fi monitorizata.

Exista specialisti care practica orice forma de lipoaspiratie sau liposculptura, obligatoriu, in 2 etape, la 2 luni interval intre ele, tocmai pentru ca foarte adesea este nevoie de retus postoperator.

Asocierea cu lipoliza este binevenita pentru ca frecvent s-a observat ca retusurile pot fi facute cu succes prin aceasta metoda, urmand apoi sa se continue masajul obligatoriu.
In ce constau ingrijirile postoperatorii in liposculptura?

Dupa operatie veti ramane in clinica 24 de ore sub supraveghere medicala. Va trebui sa urmati un tratament antibiotic, antiinflamator si antialgic, 5-7 zile postoperator pentru a preveni infectiile si inflamatia in exces.

Chiar de pe masa de operatie veti imbraca garmentul elastic pe care va trebui sa-l purtati 2 luni postoperator. Masajul poate fi inceput din saptamana a 2-a postoperator, pe acel garment, cu ajutorul aparatului endermologic setat pe programul postlipoaspiratie. Frecventa sedintelor de masaj nu trebuie sa fie foarte mare, o sedinta de masaj saptamanal fiind de regula suficient.

Masajul trebuie insa practicat sustinut, a la long, pe parcursul tuturor celor 6 luni de vindecare.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
Suna Acum
Directie