Liposcultura sanilor
Sanii pot fi modelati si pe baza tesutul gras care este destul de abundent la acest nivel in cazul pacientelor corpolente. Unii specialisti realizeaza reductia mamara prin lipoaspiratia grasimii glandulare si a celei dispuse periglandular. Aceasta metoda este incununata de succes doar in cazurile selectionate in care sanul este alcatuit predominant din tesut gras.

Liposculptura se adreseaza de asemenea si pacientelor mai slabe, la care dupa operatia de marire a sanilor cu implanturi siliconice, se pot simti marginile implantului. Prin introducerea de grasime la aceste nivele se rezolva astfel acest neajuns.

In ultimul timp s-au facut eforturi pe plan international de a pune la punct o metoda de marire a sanilor prin transfer autolog de grasime (microlipofiling). S-au recoltat cantitati mari de grasime din alte zone si au fost introduse folosind canule mici la nivelul sanilor bilateral. Operatia este extrem de minutioasa, dureaza 6-7 ore iar rezultatele sunt inconstante. De obicei procedura trebuie repetata pentru a obtine rezultate satisfacatoare. Nu exista multi adepti ai acestei interventii pentru ca este foarte scumpa iar rezultatele nu se ridica la nivelul asteptarilor.

O alta indicatie a liposculpturii mamare o reprezinta modelarea sanilor in reconstructia dupa ablatia oncologica. Tehnica de transfer autolog poate fi foarte utila in obtinerea unor tesuturi cu consistenta marita pentru a acoperi cat mai natural posibil implantul mamar.

Intrebari frecvente

Care sunt indicatiile liposculpturii sanilor?
Aceste tipuri de interventii se aplica pacientelor la care exista exces de tesut gras si care poate fi recoltat, transferat si grefat la nivelul sanilor. Reductia mamara prin lipospiratie este indicata in cazul in care se doreste o micsorare moderata a glandei mamare, cand exista un turgor adecvat al pielii de la acest nivel, cand nu sunt acceptate cicatricile permanente pe care le presupune o interventie clasica de ridicare a sanilor (mastopexie).

Care sunt contraindicatiile liposculpturii sanilor?
Contraindicatiile metodei sunt reprezentate de bolile grave de sange si dermatologice, bolile consumptive, laxitate tegumentara exagerat de mare, complianta scazuta a pacientei.

Care sunt riscurile liposculpturii sanilor?
Lipoaspiratia glandei mamare, desi pare usor barbara, este totusi lipsita de riscuri pentru ca se pare ca nu exista dovezi conform carora sunt distrusi canaliculi galactofori. In cursul acestei interventii este suctionata grasimea dintre ductele galactofore, acestea ramanand intacte. Riscurile sunt cele comune oricarei operatii: sangerari exagerate, hematoame, infectii, lipsa temporara a sensibilitatii in anumite teritorii operate.

Cat dureaza liposculptura sanilor?
Operatia poate dura de la cateva minute pana la 6-7 ore in functie de volumul de munca si de tehnica aleasa. Remodelarea conturului mamar prin microlipofilling este o interventie care poate sa dureze 15 minute.

La ce interval de timp pot reface liposcultura sanilor?
Exista aproape in toate localizarile, si la toti pacientii, un grad mai mare sau mai mic de resorbtie a grasimii transplantate; de cele mai multe ori pacientii sunt informati ca se va face o hipercorectie (adica se va introduce putin mai mult decat ar trebui) a zonelor luate in calcul, tocmai pentru ca aproximativ 30-50% din grasime se va resorbi. Chiar si in aceste cazuri insa este nevoie de o alta interventie care poate fi facuta la 5-6 luni distanta, uneori chiar mai repede.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
Suna Acum
Directie