Tehnica de microlipofiling se adreseaza tuturor zonelor faciale sau corporale care au nevoie de surplus de volum. Tehnica presupune utilizarea de grasime proprie pentru a umple o zona care are nevoie de volum in plus. Grasimea se recolteaza din alte zone, excedentare in tesut adipos, cum ar fi abdomenul, coapsele, regiunea interna a genunchilor, si este prelucrata prin spalare si decantare.
Utilizand microcanulele de injectare se poate transplanta grasime in regiunea santurilor nazogeniene, a buzelor, a cearcanelor sau in regiunea malara si geniana (adica in obraji), pentru a conferi tenului un aspect mai tonic si mai tineresc. De obicei se practica o supra umplere a zonelor respective, in cazul in care pacientul agreeaza, stiut fiind ca 30-50% din grasimea transplantata se va resorbi in timp de cateva luni.
Alta varianta este de a repeta procedura dupa 6 luni pentru a obtine un rezultat cat mai apropiat de cel dorit. Aceeasi tehnica se practica si pentru alte zone ale corpului cum ar fi :
corectarea cicatricilor depresive
corectarea conturului sanilor dupa operatii de augmentare mamara cu implant, la o pacienta foarte slaba la care se pot palpa marginile implantului
augmetarea zonei fesiere
marirea circumferintei gambiere
liposculptura in orice zona a corpului.
Intrebari frecvente
Cat dureaza perioada de vindecare dupa microlipofiling?
Imediat dupa operatie zona poate prezenta echimoze (vanatai) usoare care vor trece in cateva zile. De asemenea poate apare edemul post operator care da senzatia ca zona este mai umflata decat ar trebui sa fie. Este important ca cel putin 3 saptamani dupa operatie sa nu se practice masajul zonei operate pentru ca orice forma de masaj poate duce la resorbtia masiva a grasimii. Pot aparea zone care sunt usor asimetrice sau se pot palpa mici nodozitati sub piele. Toate aceste fenomene sunt normale si se rezolva in timp.
Care sunt riscurile acestei operatii?
Riscurile operatiei sunt reprezentate de sangerari nedorite si echimoze. Desi pare o operatie usoara, totusi pot fi lezate structuri interne importante de aceea aceasta tehnica trebuie practicata doar de chirurgi plasticieni care sunt supraspecializati in acest domeniu. Nu este sub nici o forma apanajul dermatologilor sau a altor specialitati medicale!
Este microlipofiling-ul o interventie dureroasa?
Operatia nu este dureroasa pentru ca se practica cu anestezie locala sau generala (daca este nevoie). Imediat dupa operatie sunt indicate aplicatiile reci locale si medicatia antialgica.
Cum va ramane zona de unde se recolteaza grasimea pentru microlipofiling?
Zona de unde se recolteaza grasimea si care este reprezentata cel mai adesea de abdomen, incizia este punctiforma, plasata in ombilic pentru afi cat mai putin vizibila. Zona de unde se recolteaza se poate acoperi de echimoze care se vindeca in cateva zile.
Raman cicatrici vizibile dupa microlipofiling?
Microinjectiile se fac cu ajutorul unor canule care sunt putin mai groase ca un ac de seringa. Prin urmare nu raman cicatrici la nici un nivel. In cazul in care exista tulburari mostenite ale procesului de cicatrizare, este bine sa ne abtinem de la orice fel de interventie chirurgicala.
Care sunt contraindicatiile microlipofiling-ului?
Contraindicatiile metodei sunt reprezentate de boli grave ale coagularii sangelui, boli grave dermatologice, boli consumptive cu casexie, diabetul zaharat, boli infectioase grave.
Dupa microlipofiling este necesar masajul zonei?
Masajul reprezinta o indicatie absoluta, dupa interventiile de microlipofiling, daca este nevoie de mici “retusuri”, dar nu imediat. Dupa aproximativ 3 saptamani, in cazul in care dorim sa modelam o zona care prezinta asimetrii sau este in exces, se poate incepe masajul. Pe zone mai mari la care s-a practicat microlipofiling-ul, de exemplu la fese, masajul reprezinta tehnica de uniformizare a rezultatului final.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!