Rinoplastie (corectia nasului)

Nasul este cea mai proeminenta trasatura a fetei si reprezinta un factor major in definirea balantei si armoniei fetei. Cand nasul este disproportionat in comparatie cu celelalte trasaturi ale fetei, aspectul general poate fi compromis. In cele mai multe cazuri caracteristicile nasului sunt rezultatul ereditatii. Uneori modificarile la nivelul nasului sunt rezultat al traumatismelor survenite ulterior. Daca va deranjeaza marimea sau forma nasului dvs, chirurgia cosmetica poate reprezenta solutia ideala. In general rinoplastia imbunatateste proportiile nasului refacand armonia fetei si redand increderea in fortele proprii.

 • Rinoplastie totala inseamna corectia tuturor structurilor nazale, atat cele cartilaginoase cat si cele osoase.
 • Rinoplastie partiala inseamna corectia doar a structurilor cartilaginoase si presupune o perioada de refacere mai scurta decat in cazul rinoplastiei totale.
 • Rinoplastie per primam se face de obicei prin metoda inchisa, metoda in care toate inciziile sunt in interiorul narilor si nu exista nici o cicatrice exterioara.

In cazul reinterventiilor la nivelul nasului, corectiile se pot face fie printr-o alta rinoplastie inchisa dar cel mai adesea printr-o rinoplastie deschisa, metoda la care abordul se face la vedere prin practicarea unei incizii minime, putin vizibile.

Intrebari frecvente

Ce este rinoplastie (chirugia estetica a nasului)?

Chirurgia estetica a nasului sau rinoplastia este interventia chirurgicala de imbunatatire a formei nasului. Prin aceasta tehnica pot fi modelate:
 • Marimea nasului in contextul echilibrului facial
 • Latimea nasului
 • Profilul nasului, cu excrescente sau depresiuni ale piramidei nazale
 • Varful nasului
 • Dimensiunea narinelor
 • Asimetria nazala

Aceste trasaturi sunt cauzate in general de ereditate sau de diversele traumatisme survenite la acest nivel. Celelalte structuri faciale in special o barbie mica, obraji lipsiti de volum sau lipsa de proeminenta a maxilarului inferior contribuie, de asemenea, la asimetria proportilor faciale. In aceste cazuri chirurgia nasului se practica in combinatie cu implantul facial. Aceasta procedura se practica si in cazul in care sunt obstruate caile aeriene. Este necesar ca momentul operator sa fie ales dupa ce s-a oprit procesul de crestere. Candidatii pentru aceasta procedura sunt:

 • Persoane cu stare de sanatate buna
 • Nefumatori
 • Persoane cu o atitudine pozitiva si bine informati in legatura cu rezultatele posibile

Cu ce trebuie sa incep in cazul unei rinoplastii (chirurgia nasului)?

Consultatia la chirurgul plastician este primul pas in a obtine toate informatiile dorite. Aceasta cuprinde:

 • Discutii despre cazul in speta si evaluarea acestuia
 • Tipurile de interventii
 • Perioada de recuperare si potentialele riscuri si complicatii
 • Recomandarile chirurgului in cazul dvs.

In ce consta evaluarea pentru rinoplastie (chirurgie estetica a nasului)?

Starea generala de sanatate are un impact crescut asupra rezultatelor rinoplastiei. Aceasta va fi evaluata cu atentie. Vi se vor pune intrebari in legatura cu istoricul dumneavostra medical, alte interventii suferite, alergii si tratamente medicamentoase administrate.
Ce riscuri apar la operatia de rinoplastie (chirurgie estetica a nasului)?
Decizia de a consulta un plastician si respectarea instructiunilor date de acesta reprezinta un pas important in minimizarea riscurilor acestor interventii.
In ce consta interventia propriu-zisa de rinoplastie (chirurgie estetica a nasului)?

Rinoplastia este o interventie individualizata care ia in calcul caracteristicile specifice fiecarei fete in parte. Chirurgul dvs va evalua cazul si va va descrie tehnicile chirurgicale posibile. Aceste tehnici pot imbunatatii:

 • Alterarea formei piramidei nazale
 • Reducerea marimii si grosimii nasului
 • Remodelarea varfului nasului
 • Reducerea latimii si marimii narinelor
 • Ajustarea unghiului dintre nas si buza superioara

Daca doriti un nas foarte simetric trebuie sa aveti in vedere ca orice fata are un anumit grad de asimetrie. De aceea nasul pe care trebuie sa vi-l doriti este cel care se potriveste cel mai bine fetei dvs. Interventia de dezobstruare a cailor aeriene este de asemenea foarte personalizata; necesita o evaluare atenta a structurilor nazale, a cailor aeriene si a respiratiei.

In ce constau pregatirile pentru operatia de rinoplastie (chirurgie estetica a nasului)?

Chirurgul dvs va va explica in ce consta procedura chirurgicala recomandata. Vi se vor da de asemenea instructiuni preoperatorii care includ:

 • Consideratii prechirurgicale, medicatie si teste clinice si paraclinice
 • Informati specifice cu privire la anestezie
 • Ingrijiri postoperatori

Riscurile asociate acestei interventii sunt infectioase sau sangerari la acest nivel. Chirurgia nasului este o procedura la care aspectul estetic nu este predictibil si in unele cazuri o a doua interventie poate fi necesara pentru a obtine rezultatul dorit.

Operatia are loc intr-o sala chirurgicala sub anestezie generala sau locala. Chirurgul dvs si asistentele de sala va vor oferi confortul si siguranta necesara pe toata durata interventiei.


In ce consta perioada postoperatorie in cazul rinoplastiei (chirurgie estetica a nasului)?

La sfarsitul interventiei vi se aplica pe nas o atela metalica sau gipsata, si un pansament special. Veti primi instructiuni care includ:

 • Medicatie care sa ajute vindecarea si sa reduca potentialul infectios
 • Urmatoarea consultatie cu chirurgul dvs.

In ce consta procesul de vindecare in cazul rinoplastiei (chirurgie estetica a nasului)?

Simptomatologia initiala postoperatorie include: edem, echimoza, dureri de cap si disconfort, care poate fi controlata cu medicatie specifica si aplicatii locale reci. Chirurgul dvs. va va instrui sa va mentineti capul la un nivel mai inalt decat restul corpului, atat ziua cat si noaptea, pana cand edemul local dispare. Reluarea activitatilor normale, usoare, este posibila de indata ce va simtiti in stare. De obicei, pansamentele nazale si atelele sunt indepartate in prima saptamana, uneori atelele trebuie purtate pana la trei saptamani. Utilizarea fardurilor cosmetice poate camufla echimozele si iritatiile pielii de la acest nivel.Procesul de vindecare continua mai multe saptamani dupa operatie. Sunt recomandate cremele protectoare impotriva UV. Este necesara o protectie continua impotriva eventualelor traumatisme care pot apare la acest nivel, pe o perioada de cel putin 4-5 luni.

Cand se obtin rezultatele definitive ale rinoplastiei (chirurgie estetica a nasului)?

Se considera ca la aproximativ un an avem rezultatul definitiv al interventiei. In general rezultatele rinoplastiei sunt permanente; totusi cartilajele nazale, suportul de baza al nasului, sunt intr-un continuu proces de remaniere, de aceea rezultatul se poate modifica cu timpul.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!
Suna Acum
Directie