tratamentele anticelulitice
Cauze nebănuite ale celulitei
11 martie 2018
Femeia insarcinata
Problemele de ordin estetic cu care se confrunta femeia insarcinata….cum le prevenim ( in 4 episoade)
19 martie 2018

Sarcina si….. medicina estetica

O femeie care-si planifica o sarcina, trebuie sa evite sa urmeze tratamentele medicale estetice, cel putin cu 1 an  inainte de a ramana insarcinata. Sunt incluse aici tratamentele cu toxina botulinica, injectabilele de orice fel, mezoterapie, peelinguri chimice. Desi nu s-au putut evidentia efecte adverse ale unor astfel de tratamente, totusi este mai bine sa amanam aplicarea lor pana dupa ce alaptarea a incetat.

Pentru igiena corporala este permis sa utilizam orice fel de sapun, gel de dus sau sampon. Nu trebuie sa exageram si sa cadem in angoasa produselor bio pe toate planurile… In ceea ce priveste tenul, putem sa ramanem adepta cremelor pe care le foloseam si inainte de sarcina, daca ele ne priesc. In schimb in ceea ce priveste zona abdomenului, acolo trebuie sa avem grija cu crema pe care o aplicam.

In perioada sarcinii si a alaptarii sunt recomandate doar produsele de ingrijire corporala pe baza de uleiuri naturale, de masline, de migdale dulci, de argan. In materie de creme corporale, trebuiesc utilizate doar produse din farmacii, doar acelea care sunt permise femeilor gravide.

Imediat dupa nastere, daca mamica alapteaza, ceea ce este intotdeauna de dorit, ca metode de modelare corporale, sunt permise doar masajele, unul pe saptamana. Si utilizarea unui conformator abdominal poate fi de folos pentru revenirea, mai rapida, la talia de dinaintea sarcinii.

Exista cazuri numeroase de sarcina spontana. Am avut doamne care erau in tratament botulinic bianual, asa cum se face de regula, si au aflat ca sunt insarcinate fara ca sa fi planificat acest lucru in avans. Atitudinea corecta este sa intrerupem tot, si sa continuam dupa ce alaptarea( daca aceasta exista) s-a incheiat. Am avut multe paciente care, fie au aflat ca sunt insarcinate chiar in luna in care am facut marirea sanilor cu implanturi, fie in lunile imediat postoperatorii. Evident ca nu este de dorit, dar nu trebuie sa existe ingrijorari suplimentare. In toate cazurile acestea, sarcinile au evoluat fara probleme, copii au fost minunati, iar pacientele mele au devenit mamici fericite si implinite.

Daca implanturile mamare sunt preexistente unei sarcini, sanii vor evolua exact asa cum evolueaza sanii in timpul perioadelor de sarcina si alaptare. Implanturile mamare, daca sunt pozitionate retropectoral, adica in spatele muschiului pectoral, si abordul chirurgical a fost facut prin santul inframamar, acestea nu vin deloc in contact cu glanda mamara, respectiv cu canalele galactofore, respectiv cu laptele matern. Prin urmare totul este sigur, atat pentru bebe cat si pentru mamica, din toate punctele de vedere.

Suna Acum
Directie