
Saunele uscate si umede (baile turcesti) dateaza din cele mai vechi timpuri si constituiau nu cu mult timp in urma singura metoda de relaxare si ingrijire corporala alaturi de masajele cu uleiuri aromatice.
Beneficiile unei saune sunt usor de imaginat, caldura uscata care se formeaza determina o transpiratie abundenta la nivelul corpului si eliminarea toxinelor si produsilor de metabolism in exces. Acest lucru antreneaza de asemenea diverse impuritati de la nivelul pielii producand o curatire eficienta. Vasodilatatia periferica produsa este unul dintre efectele pozitive principale, dilatarea puternica a intregului sistem circulator prevenind depunerile ateromatoase.

Alternanta caldura putenica- dus rece determina modificari bruste de calibru la nivelul sistemului arterial si se constituie intr-o forma eficienta de “antrenament” al motilitatii vasculare.
Totodata climatul foarte uscat din aceste saune permite organismului sa suporte temperaturi de pana la 80°C fara sa apara leziuni de arsura, externe sau ale cailor respiratorii.
Saunele uscate sunt cele mai bune din punct de vedere al eficientei incalzirii. Eficienta unei aplicatii de crema anticelulitica este maxima dupa sauna.
Sauna umeda presupune creerea unei atmosfere de vapori de apa, a carei temperatura este mai redusa decat in cazul saunelor uscate dar cu eficienta mai mare in ceea ce priveste hidratarea pielii.
Baia turceasca sau sauna umeda este indicata celor cu tenul deshidratat iar sauna uscata celor cu tenul gras. Obligatoriu dupa aceea trebuie aplicata o crema cu proprietati anticelulitice, hidratante, hranitoare, de preferinta emulsie uleioasa, de tip apa in ulei.
Ambele tipuri de sauna sunt indicate in afectiunea celulitica, sauna uscata avand eficienta mai mare in formele de celulita asociate obezitatii.
Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!