Sunt un barbat in varsta de 55 de ani si doresc sa imbunatatesc aspectul meu
14 mai 2018
De ce avem par pe corp?
18 mai 2018

Si barbatii au sani…

Ginecomastia

Ginecomastia

Si barbatii au sani…

Ginecomastia reprezinta dezvoltarea excesiva a sanilor la barbati. Aceasta modificare morfologica poate genera schimbarea in sens defavorabil a liniei bustului masculin perceputa atat de pacient cat si de anturaj. Atunci cand apare la tineri, ginecomastia poate avea implicatii importante, atat de ordin esetic, dar si psihologic, creand complexe legate de stima de sine; uneori ascunde patologii mai complexe de aceea trebuie investigata cu grija.

Ginecomastia poate aparea tranzitoriu chiar de la nastere, dar cel mai frecvent este intalnita la pubertate in 55%-65% din cazuri in timp ce la adulti apare in 25%-30% din populatia masculina.
Cea mai frecventa cauza este constituita de cresterea nivelului hormonilor estrogeni si scaderea hormonilor androgeni. Aceste dereglari hormonale sunt determinate de modul de alimentatie, de suprapoderabilitate, de lipsa exercitiului fizic, de afectiuni hepatice, pulmonare, tumori testiculare, suprarenale, ale prostatei, consumul de droguri sau afectiuni congenitale.

Este foarte importanta diferentierea acestor forme de ginecomastie de cauza sistemica, de cele idiopatice (constitutionale), benigne. S-a constatat o legatura intre ginecomastie si administrarea unor medicamente (anabolizante, spironolactona), consumul de alcool si droguri precum si obezitatea.

Cel mai frecvent, ginecomastia se datoreaza unei acumulari de tesut adipos la nivelul sanilor, solutiile chirurgicale fiind reprezentate de lipoaspiratie. Daca tesutul glandular este bine reprezentat (vizibil mai ales mamografic) solutia chirurgicala consta in mamectomie uni sau bilaterala, adica scoaterea chirurgicala a glandei mamare. piesele fiind examinate histopatologic. Excesul tegumentar se retracta progresiv postoperator, eventualul exces rezidual putand fi eliminat printr-o interventie ulterioara. Cicatricea postoperatorie este situata la limita externa a areolei mamare, situata exact intre cele 2 nunte de culoare,diferite, ale pielii. In final ea va fi putin vizibila, astfel incat rezultatul postoperator va aduce satisfactie pacientului.

Dupa operatie pacientul va purta o bustiera o perioada de 2-3 saptamani. Discomfortul initial este controlat cu medicatie antialgica. Scoaterea firelor se face la 12-14 zile postoperator.

Cicatricele se vor vindeca complet in aproximativ un an dupa operatie, perioada in care este contraindicata expunerea la soare. Activitatea normala a pacientului poate fi reluata la 2-3 zile dupa operatie, recomandandu-se totusi evitarea activitatilor care solicita bratele.

Reducerea ginecomastiei produce micsorarea glandelor mamare atat cat este posibil pentru a realiza un echilibru estetic al corpului si un aspect masculin al acestuia.

 

 

Suna Acum
Directie