Sindromul de Canal Carpian


Este o afectiune ce se manifesta la nivelul incheieturii mainii. Este determinata de compresia nervului median la acest nivel. Simptomatologia este reprezentata de senzatia de furnicaturi si amorteala la nivelul palmei si a degetelor 1, 2 si 3, mai ales in timpul noptii. (vezi schema 1)

Cauzele sunt necunoscute. S-a observat ca folosirea intensa a calculatorului ( a mouse-ului), poate determina aparitia acestei afectiuni. Apare mai frecvent la femeile gravide si la cele care intra in perioada de menopauza.

Solutia terapeutica este data de injectii cu preparate cortizonice pentru a atenua simptomatologia. Daca aceasta nu cedeaza atunci tratamentul este chirurgical, de detensionare a nervului median la nivelul canalului carpian.

Mana va fi imobilizata pe atela gipsata timp de cateva zile pentru vindecarea plagii operatorii. Cicatricea restanta este situata pe fata volara a mainii si va avea un traiect in axul longitudinal al mainii si antebratului, avand aproximativ 7-12 cm lungime.
Explicatii anatomice: (vezi schema 2)

Canalul carpian este o structura delimitata de structuri osteofibroase si contine cea mai mare parte din tendoanele degetelor si nervul median. Deoarece nu exista distensibilitate aproape deloc la acest nivel, orice inflamatie care apare la nivelul structurilor constituente poate produce compresia celorlalte din jur. Astfel se explica compresia nervului median cu aparitia sindromului de canal carpian.
Suna Acum
Directie