Sindromul de Tunel Cubital (nevrita de Cubital)


Nevrita de cubital este determinata de compresia nervului ulnar la nivelul cotului, intr-o zona delimitata de os si structuri fibroase si este invelit intr-o prelungire fibroasa a articulatiei cotului care confera suport si stabilitate acestei articulatii. (vezi schema 1).

In cazul nevritei de cubital decompresia se va face la nivelul cotului si nervul ulnar va fi transpozitionat pentru a preveni recidivele de la acest nivel. Cauzele nevritei de cubital sunt cel mai adesea traumatice, dar pot fi obezitatea, sarcina si menopauza, artritele cronice, etc. Cicatricea in acest caz va fi pozitionata la nivelul fetei anterioare a cotului, catre marginea sa ulnara.

Simptomatologia este superpozabila cu cea din sindromul de canal Guyon, mai accentuata si cu implicatii si la nivelul flexorilor profunzi ai degetelor 4 si 5. In cazurile severe poate apare atrofia spatiului interosos 1, adica intre police si degetul aratator. Scade forta de strangere.

Tratamentul este conservator pentru cazurile moderate, constand in imobilizarea cotului si corticoizi local. Tratamentul chirurgical este pentru cazurile grave si consta in tehnici de transpozitie a nervului ulnar asociate neurolizei.

Rezultatele depind in mare masura de tipul leziunii, gravitatea acesteia si de timpul scurs de la aparitia acesteia.
Suna Acum
Directie