Subscizia

 

Subscizia este o tehnica de medicina estetica si consta in utilizarea unui ac fin cu care se produce “o iritatie” la nivelul fiecarui rid in parte, manevra cu rol de stimulare a colagenului propriu. Zona care a fost stimulata se prezinta dupa tratament ca o “zgarietura” care se va vindeca in 2-4 zile prin formare de colagen local.

Initial a fost imaginata pentru tratarea ridurilor fine si a cicatricilor postacnee si a fost denumita BioSkinJetting. Ulterior utilizarea metodei s-a extins. In clinica Care Zone Medical aceasta tehnica este utilizata pentru a trata:

  1. ridurile fine (vezi BSJ)
  2. cicatricile postacneice
  3. cicatricile depresive
  4. celulita
  5. denivelarilor definitive post lipospiratie

Pentru celulita, subscizia poate avea efect favorabil prin distrugerea septurilor intra si subdermice, septuri responsabile de aparitia aspectului de “coaja de portocala”.

Dupa un consult specializat pentru a stabili care sunt zonele cu celulita care se preteaza la aceasta interventie, se dezinfecteaza tegumentul cu produse de curatire chirurgicale si se aplica tehnica.

Manevra este usor sangeranda de aceea este indicat ca sa fie practicata in conditii de sterilitate absoluta. Dupa tratament pielea poate fi vanata si/sau usor tumefiata pentru cateva zile. Aplicatii locate reci sunt de obicei suficiente pentru a indeparta eventualele neplaceri.

Aceasta tehnica foarte nou aparuta, se pare ca are rezultate bune pentru pacientele normoponderale, pe zone restranse, mai ales pentru celulita rezistenta la alte forme de tratament cu o puternica componenta fibroasa.

Intrebari frecvente

Cate sedinte de subscizie sunt necesare?

De obicei sunt necesare 2-3 sedinte de tratament la un interval variabil in functie de afectiunea tratata. In cazul celulitei si a denivelarilor definitive post lipospiratie tratamentul se poate repeta la 4-6 luni. In cazul cicatricelor depresive este indicat ca subscizia sa fie acompaniata cu o metoda de umplere, cum ar fi umplerea cu grasime proprie. Pentru riduri intervalul dintre sedinte este de 2 saptamani. Se asociaza cu injectare de toxina botulinica la acelasi nivel pentru a obtine rezultate mai durabile in timp. In toate situatiile este interzisa expunerea la radiatiile solare a zonelor tratate pe o perioada de 6 luni.

Cat dureaza o sedinta de subscizie?

Durata unei sedinte dureaza de la 10 la 30 minute. Depinde de marimea ariei de trata. In cazul zonelor mai largi poate dura si mai mult. Sunt necesare a se respecta conditiile de sterilitate absoluta. 

Este subscizia o manevra dureroasa?

Tratamentul ridurilor si a cicatricilor postacneice se face cu anestazie locala, prin aplicarea unor creme cu efect anestezic. Pentru celelalte afectiuni este nevoie de injectare de anestezic local. In cazul inteventiilor mai ample se poate face si nestezie generala. 

Care sunt contraindicatiile subsciziei?

Contraindicatiile metodei sunt boli grave de piele, bolile grave ale coagularii sangelui, diabetul zaharat, boli cronice grave, infectii cronice, etc. 

Rezultatele subsciziei sunt definitive?

De obicei rezultatele sunt foarte durabile. Uneori insa e nevoie de o alta serie de tratamente la un interval variabil intre 4 si 10 luni. Rezultatele se mentin in timp si in functie de felul in care este ingrijita pielea si tesuturile subiacente. De asemenea, rezultatele variaza foarte mult de la o persoana la alta. In cazul tratarii celulitei, daca subscizia nu este insotita de metode de intretinere si prevenire a agravarii afectiunii, atunci rezultatele nu vor fi durabile. 

Care sunt complicatiile subsciziei?

Complicatiile acestei tehnicii sunt reprezentate de infectiile locale, sangerare exagerata, echimoze, hematoame, hiperpigmetare in cazul expunerii la radiatiile solare, etc.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!

 
Suna Acum
Directie