Abdominoplastia totala – intrebari frecvente

Tratamente spa corporale: combinatii terapeutice
13 iulie 2017

Abdominoplastia totala – intrebari frecvente

Este abdominoplastia indicata si pentru mine?

Abdominoplastia este indicata femeilor si barbatilor cu o conditie fizica buna dar care au la nivel abdominal pielea cazuta, cu sau fara pliu abdominal marit de volum. Cei mai buni candidati pentru abdominoplastie indeplinesc urmatoarele conditii:

 • Exces de piele flasca, cazuta, la nivel abdominal
 • Un abdomen care protruzioneaza si este disproportional cu restul corpului
 • Musculatura abdominala flasca datorita sarcinilor multiple sau a varstei inaintate
 • Exces de grasimi concentrate sub pielea abdomenului

Daca intentionati sa ramaneti insarcinate sau sa urmati o dieta de slabire, trebuie sa informati chirugul dvs despre aceste planuri. Cicatricile abdominale obtinute in urma unor interventii chirurgicale in antecedente pot limita rezultatele abdominoplastiei.

In ce consta consultatia pentru abdominoplastie?

In timpul consultatiei, chirurgul dvs va evalua starea de sanatate fizica si emotionala. Trebuie sa fiti pregatiti sa oferiti informatii corecte si complete despre:

 • Interventii chirurgicale in antecedente
 • Boli trecute sau prezente
 • Medicatie administrata in prezent inclusiv remedii naturiste sau suplimente alimentare

Chirurgul dvs. va evalua:

 • Calitatea pielii abdominale
 • Localizarea cicatricelor existente
 • Cantitatea de tesut gras in exces
 • Statusul musculaturii abdominale

Chirurgul dvs v-ar putea sugera si alte tratamente pentru a obtine rezultatele dorite. De exemplu, unii pacienti ar putea beneficia de pe urma lipoaspiratiei, ca unica procedura la nivel abdominal.

In ce consta interventia chirurgicala pentru abdominoplastie?

In general o incizie orizontala este plasata chiar deasupra ariei pubiene. Lungimea inciziei, care se intinde intre cele doua oase ale bazinului, depinde de cantitatea de piele care trebuie indepartata. Cu alte cuvinte, cu cat este mai multa piele de indepartat, cu atat incizia va fi mai lunga. La femei incizia trebuie situata sub linia costumului de baie cand este posibil. Pielea care contine vergeturi poate fi indepartata de asemenea. La persoanele cu o cantitate mare de piele cazuta o incizie secundara poate fi facuta in jurul ombilicului si se va practica astfel abdominoplastia totala. In acest fel pielea in exces de deasupra ombilicului este separata de tesuturile profunde, mobilizata spre zona pubiana si apoi excizata.

Ce alte metode de abdominoplastie mai exista?

Abdominoplastia traditionala nu este metoda cea mai buna in unele cazuri selectionate. Abdominoplastia partiala sau “mini” abdominoplastia se adreseaza jumatatii inferioare a abdomenului si nu necesita incizie in jurul ombilicului. Deci aceasta tehnica nu va corecta si pielea cazuta de deasupra ombilicului.

Lipoaspiratia, ca metoda unica, poate fi benefica daca exista o buna elasticitate a pielei si un tonus muscular favorabil.

Ce riscuri implica abdominoplastia?

In fiecare an mii de persoane beneficiaza de aceasta interventie fara a experimenta complicatii majore. In timpul consultatiei, chirurgul dvs va va oferi informatii atat asupra riscurilor cat si asupra beneficiilor acestei interventii.

In ce constau pregatirile preoperatorii pentru abdominoplastie?

Odata stabilita ziua interventiei chirurgicale veti primi informatii cu privire atat la perioada preoperatorie cat si postoperatorie:

 • Trebuie sa evitati medicamentele care ar putea complica actul chirurgical sau recuperarea
 • Evitati fumatul pentru o perioada de cel putin doua saptamani, inainte si dupa operatie
 • Investigatii clinice si paraclinice pentru a evalua starea de sanatate.

Abdominoplastia se desfasoara intr-o sala de operatie, sub anestezie generala sau anestezie locala cu sedare intravenoasa. Vi se va administra medicatie adecvata pentru a se obtine confortul dorit pe toata durata interventiei.

Cum va fi perioada postoperatorie in cazul abdominoplastieei?

Dupa terminarea interventiei veti fi transportat intr-un salon de recuperare. Cel mai adesea in cursul operatiei vi se vor monta tuburi de dren pentru a preveni acumularea de lichide. Orice forma de disconfort este prevenita de medicatie specifica. Zona operata va fi pansata cu pansamente elastice.Imediat ce este posibil, vi se recomanda mobilizarea cat mai precoce.

Desi fiecare organism se vindeca diferit, se pot trasa totusi niste linii generale:

Prima saptamana: 

 • Se indeparteaza tuburile de dren
 • Se indeparteaza materialul de sutura (uneori la 10-12 zile)
 • Echimozele si edemul ating maximul in acesta perioada

Dupa 7-8 saptamani: 

 • Se poate renunta la garmentul elastic
 • Este crescut gradual efortul fizic
 • Echimozele si edemul vor diminua gradat si apar primele rezultate definitive.
 • Trebuiesc incepute masajele terapeutice, cel mai indicat tip de masaj fiind cel endermologic.

Dupa 3-4 luni: 

 • Apar rezultatele finale ale interventiei
 • Senzatiile de amorteala si incorsetare dispar treptat, linia de incizie incepe sa se estompeze
 • In lunile care urmeaza acestei interventii este important sa acordati pielii ingrijire suplimentara care consta in evitarea expunerii la soare si evitarea hainelor de culoare inchisa in zilele insorite. Caldura absorbita de culoarea inchisa a hainelor poate produce arsuri la nivelul pielii si complica recuperarea.

Imediat dupa operatie veti observa o diferenta notabila in ceea ce priveste forma corpului dvs. Multi pacienti gasesc in aceasta schimbare o sursa de crestere a increderii in fortele proprii.

Abdominoplastia are rezultate de lunga durata cu exceptia cazurilor in care exista o crestere pronuntata in greutate. Cu timpul gravitatea si procesul imbatranirii poate cauza o pierdere a elasticitatii pielii. In acest caz chirurgul dvs va sugera tratamente aditionale pentru a restaura conturul abdominal, cat mai natural.

Sunt necesare mai multe consulturi postoperatorii pentru a permite medicului dvs sa evalueze rezultatele pe o perioada mai lunga de timp.

Suna Acum
Directie