Implanturile mamare cu silicon sunt niste „pungi” pline cu silicon, totul steril, care se insera in spatele muschilor pectorali – muschii anteriori ai toracelui- pentru a produce o marire de sani. In marea majoritate a cazurilor indicatia este de insertie in spatele acestor muschi. Exista si exceptii de la aceasta regula si anume la sportivele de performanta (handbaliste, voleibaliste, jucatoare de tenis, inotatoare etc), la dansatoare, instructoate de fitness, persoane care in general utilizeaza intens acesti muschi. In aceste cazuri implanturile trebuiesc montate inaintea muschilor pectorali pentru a nu deteriora functia acestora si pentru a obtine un rezultat estetic cat mai bun.
Implanturile nu se sparg! Ele sunt fabricate astfel incat au o induranta foarte ridicata. Totusi daca pacienta sufera un accident inca sunt fracturate cateva coaste, este posibil ca si implantul sa aiba de suferit. Gelul siliconic din interior este compact, nu curge si nu disipa in tesuturi astfel incat nu este niciun pericol in caz de fisurare a implanturilor. Sunt specialisti care afirma ca pentru o ruptura minima nici nu trebuie reintervenit, implantul putand ramane pe loc pt ca gelul este coeziv.
De regula investigatiile paraclinice pot pune in evidenta o eventuala ruptura, caz in care, dupa parerea mea se impune o noua interventie chirurgicala de inlocuire. Implanturile sunt garantate de producator 10-20 de ani sau chiar pe viata.
Nimeni nu poape garanta insa forma sanilor, care poate suferi modificari in timp, astfel ca localizarea initiala a implanturilor nu mai corespunde necesitatilor estetice.
Riscul de aparitie a formatiunilor canceroase este considerat actualmente ca fiind zero. Prezenta unui implant siliconic la nivelul sanului nu a putut fi incriminata in cresterea incidentei tumorilor mamare, desi numeroase studii au fost facute in ultimii 60 de ani de cand a aparut aceasta tehnica. Mai mult decat atat, sunt voci ale unor specialisti care spun ca prezenta unui corp strain la nivelul sanului, adica a implantului, creaza o atmosfera densa de anticorpi, sitatie care ar fi favorabila si previne aparitia acestor tipuri de noduli si anume cei cancerigeni.