Adina Alberts, unul dintre cei mai buni medici esteticieni, a facut o selectie a celor mai frecvente īntrebari care īi sunt adresate la consultatii, de catre paciente, pe tema maririi sānilor. Aceasta fiind si cea mai des īntālnita operatie pe care si-o doresc pacientele medicului Adina Alberts, este bine de stiut daca:
Deocamdata, cea mai sigura modalitate de marire a sānilor este aceea care utilizeaza implanturile mamare. Implanturile sunt niste „pungi” pline cu silicon, totul steril, care se insereaza īn spatele muschilor pectorali. Īn majoritatea cazurilor, indicatia este de inser?ie īn spatele acestor muschi, dar exista si exceptii de la aceasta regula si anume la sportivele de performanta, la dansatoare, instructoare de fitness, persoane care, īn general, utilizeaza intens acesti muschi. Īn aceste cazuri, implanturile trebuie montate īnaintea muschilor pectorali, explica Adina Alberts. Avantajele acestei metode sunt incontestabile. Majoritatea tehnicilor nu invadeaza deloc glanda mamara, aceasta ramānānd intacta. Daca se doreste scoaterea acestora, se poate face fara probleme, sānii revenind, de regula, la forma de dinainte de interventie īn decurs de cāteva luni, a adaugat Adina Alberts.
Au fost facute īncercari si studii īn ceea ce priveste alte variante de marire de sāni. Acum cātiva ani se facea mare vālva īn lumea medicala pentru un produs de acid hialuronic special creat pentru marirea diverselor parti ale corpului si inclusiv pentru sāni. Dupa cātiva ani, tehnica a fost abandonata pentru ca este greoaie, necesita aparatura care nu-si justifica costul, iar rezultatul nu dureaza mai mult de cāteva luni, dupa care trebuie refacuta interventia, povesteste medicul Adina Alberts.
S-a īncercat si varianta prin utilizarea lipofilingului – adica injectari de grasime proprie. Si aceasta tehnica a fost abandonata. spune Adina Alberts, fiind greoaie. Pentru o marire a sānilor cu 100 ml (o jumate de pahar de apa) este nevoie de o operatie de 7-8 ore, cu anestezie generala.
Recent, au aparut tehnici de utilizare a celulelor stem extrase din grasime sau plasma, tehnici care au deocamdata putini adepti pe plan international, nu pentru ca nu avem īncredere īn celula stem, ci pentru ca tehnica nu este suficient de rutinata. Nu facem experimente pe pacientii nostri si nu ne propunem sa o aplicam decāt atunci cānd va īntruni toate aprobarile forurilor internationale de specialitate.
Implanturile nu se sparg! Ele sunt fabricate astfel īncāt au o induranta foarte ridicata. Totusi, spune medicul Adina Alberts, daca pacienta sufera un accident īn care sunt fracturate cāteva coaste, este posibil ca si implantul sa aiba de suferit. Gelul siliconic din interior este compact, nu curge si nu se disipa īn tesuturi, astfel īncāt nu este niciun pericol īn caz de fisurare a implanturilor. Sunt specialisti care afirma ca pentru o ruptura minima nici nu trebuie reintervenit, implantul putānd ramāne pe loc pentru ca gelul este coeziv.
De regula, investigatiile paraclinice pot pune īn eviden?a o eventuala ruptura, caz īn care, dupa parerea mea, se impune o noua interventie chirurgicala de īnlocuire. Implanturile sunt garantate de producator 10-20 de ani sau chiar pe viata.
Nimeni nu poate garanta īnsa forma sānilor, care poate suferi modificari īn timp, astfel ca localizarea initiala a implanturilor nu mai corespunde necesitatilor estetice, avertizeaza Adina Alberts.
Este o interventie care se face doar cu anestezie generala, pentru ca nu se poate altfel. Am īntālnit īn perioadele mele de formare, mai ales īn SUA, chirurgi care faceau aceasta interventie cu anestezie locala. Si am avut ocazia sa vorbesc si cu cāteva paciente care au trecut prin asa ceva. Nu recomand! Imediat dupa operatie se simte o jena, ca o apasare intensa pe torace si o febra musculara pe muschii anteriori toracici, povesteste chirurgul Adina Alberts. Nu exista o astfel de operatie „fara durere”! Este adevarat ca, cu cāt acuratetea tehnicii este mai mare si sāngerarea mai redusa, cu atāt disconfortul de dupa este mai mic. Iar perceptia proprie a fiecarei paciente este definitorie īn aprecierea disconfortului de dupa, a adaugat Adina Alberts.
Aceasta īntrebare pare sa nu se mai epuizeze. Atāt timp cāt cabina este presurizata, adica īn conditii normale de zbor, nu exista nici un inconvenient. Īn caz de depresurizare, exista multe cavitati ale organismului care simt lipsa de presiune, dar asta nu īnseamna ca exista vreun pericol de explozie. Membrana siliconica de īnvelis este extrem de rezistenta, astfel ca, daca peste un implant se trece cu roata unei masini, aceasta nu se sparge.
Firmele producatoare de implanturi consacrate au produse sensibil egale ca si calitate. Gelul siliconic este la fel, adica coesiv, formele si marimile sunt variate ca sa acopere tot necesarul de dimensiuni. Este greu de spus care sunt mai bune. Este ca si cum as īncerca sa spun care masina este mai buna dintre una nemteasca si una japoneza. Exista mici diferente, rafinamente, dar neimportante īntr-o viziune de ansamblu. Exista asa numitele implanturi matrix – s-au numit asa pāna acum un an, care sunt mai scumpe si pe acest considerent multa lume cred ca sunt cele mai bune. Acestea ar trebui folosite doar atunci cānd ai indicatie certa. Ele adera agresiv de tesuturile īnconjuratoare si acest lucru poate fi un inconvenient cu trecerea timpului pentru ca sānul se mai lasa īn timp, iar implantul ramāne prea sus.
Marimea implanturilor se alege īn functie de datele anatomice ale fiecarei femei īn parte. Cei mai importanti parametri de care depinde alegerea implantului sunt diametrul toracelui, diametrul sānului, marimea sānului si laxitatea acestuia. De regula, i se da pacientei o limita superioara si una inferioara pentru volumul implantului, iar pacienta alege īn functie de dorinta. Evident, īn cazul īn care cererea este extrema, atunci rezultatul dorit poate fi obtinut din mai multe interventii succesive de marire, spune medicul Adina Alberts.
Complicatia cea mai importanta care poate sa apara este „contractura capsulara”. Dar este pe cale de disparitie. Mai apare doar īn cazuri cu totul izolate, uneori cānd a avut loc o sāngerare mai importanta ca si complicatie imediata a operatiei, sau īn caz de infectare a implantului. Atunci cānd aceasta apare, ramāne un singur lucru de facut, si anume se scoate implantul, se elimina īn totalitate capsula – operatie dificila care sāngereaza mult- si apoi se īnchide. Dupa cel putin sase luni, se poate introduce un nou implant, explica Adina Alberts.
Articol publicat in revista Ciao – Adevărul “gol-goluţ” despre operaţiile de mărire de sâni