Ginecomastia
Si barbatii au sani…
15 mai 2018
maini scheletice
Am 65 de ani iar mainile mele sunt scheletice si pline de pete. Ce se poate face pentru a intineri aspectul lor?
21 mai 2018

De ce avem par pe corp?

V-ati intrebat vreodata de ce avem par in anumite zone ale corpului ?

Sprancenele protejeaza ochii de picaturile de transpiratie care se scurg pe frunte. Genele protejeaza ochii de praf, lumina intensa, vant.

Parul de pe cap are rol de protectie termica, aceasta zona de importanta maxima fiind lipsita de straturi importante de grasime izolatoare termic.

Parul pubian are rol de “a acoperi” pudic organele genitale externe pentru a le face mai putin vizibile in conditiile nuditatii absolute creata de natura. Are si rol de protectie mecanica si de ghidaj pentru scurgerea gravitationala a urinii la femei, si de protectie termica pentru testicule pentru ca la acest nivel nu exista niciun strat de grasime cu rol termoizolant.

Explicatia parului axilar (de la subtiori) ar putea fi aceea de protectie mecanica. Impreuna cu sudoarea care este foarte abundenta la acest nivel, parul de la axila protejeaza pielea de eventualele iritatii si eroziuni care ar putea aparea datorita multiplelor miscari de frecare ale bratelor pe trunchi. O alta explicatie posibila a parului de la axila ar reprezenta-o protectie pentru trunchiul mare nervos care se gaseste la acest nivel, si care daca este lezat cumva, bratul paralizeaza.

Parul de pe corp preponderent la barbati are rol de protectie termica. Stratul de grasime protector este mai slab reprezentat la sexul masculin decat la cel feminin, de aceea barbatii au mai mult par pe corp decat femeile. Pilozitatea faciala masculina este o trasatura corelata strans cu nivelul sanguin al testosteronului (hormonul sexual masculin). Cu cat pilozitatea faciala la barbati este mai bine reprezentata cu atat se presupune ca puterea lui de procreere este mai mare. Pilozitatea faciala a oricarui barbat se presupune ca ar juca un rol important in “semnalizarea” catre comunitatea habituala a capacitatii acestuia de reproducere.

Distributia perilor nu este uniforma, la nivelul corpului aceasta este de 40-60 de fire/cm², la nivelul scalpului este de 200-400 fire/cm² iar la nivelul barbiei masculine ajunge la 900 de fire/cm². Viteza de crestere a parului este 0,1-0,5mm/zi, aceasta fiind mai mare la femei decat la barbati, mai crescuta la persoanele tinere decat la cele varstnice si mai accentuata in sezoanele calduroase decat in cele friguroase.

 

Suna Acum
Directie