Info tratamente spa: endermologia

Tratamente spa corporale: combinatii terapeutice
13 iulie 2017

Info tratamente spa: endermologia

Endermologia este un procedeu fizical de reducere a celulitei prin utilizarea unei tehnici de masaj mecanizat, vacuumat. Aceasta tehnica a fost imaginata si dezvoltata in urma cu mai bine de 20 de ani, in Franta, de catre Louis-Paul Guitay (LPG®) unde a fost initial folosita pentru tratarea cicatricelor post combustionale care, astfel deveneau mai elastice si mai subtiri. Ulterior s-au observat efectele benefice pe care le are asupra celulitei si a inceput utilizarea ei inscopuri estetice.

Are in componenta un dispozitiv manual, alcatuit dintr-un orificiul terminal aspirativ al pompei aspiratoare si doua role care sunt mobile si care se “plimba” pe corp, mobilizand dispozitivul manual de pe o zona pe alta de tratament si producand un masaj intens si profund al tesutului in acelasi timp cu aspirarea secventiala sau continua a acestuia.

La nivel tisular aceasta tehnica produce o stimulare mecanica a fibrelor structurale si de conexiune din componenta tegumentului, care determina modificari benefice biochimice si de structura a acestora.

Mecanismele de actiune ale endermologiei-LPG sunt:

– actiune directa tisulara;

  • stimuleaza activitatea fibroblastilor care cresc sinteza de fibre structurale. Calitatea fibrelor structurale si de conexiune, elasticitatea, plasticitatea si rezistenta acestora depinde in foarte mare masura de activitatea fibroblastilor. Studiile experimentale efectuate la porcine a caror piele este cel mai apropiata ca structura cu cea umana, au arata ca dupa tratamentul endermologic continutul tegumentului in fibre de colagen creste cu 27-130%, functie de varsta acestora si de localizarea ariilor tratate.
  • are efecte benefice asupra fenomenelor de lipoliza la nivelul adipocitelor, adica de folosire a grasimii din adipocit ca sursa de energie pentru nevoile curente ale organismului si deci micsorarea depozitelor adipoase per total. Mecanismul principal prin care produce aceste influente este acela de crestere a cantitatii de sange care perfuzeaza structurile tegumentare. Adipocitele au conexiuni cu fibre nervoase neurovegetative care regleaza activitatea lipolitica. Betablocantele inhiba activitatea lipolitica adica favorizeaza cresterea in volum a adipocitului cu acumulare consecutiva de grasime.
  • dupa doar 15 sedinte de endermologie se observa o intinerire a pielii. Din punct de vedere histologic acest lucru se traduce in reorganizarea dermului cu cresterea cantitatii de colagen, epidermul se tonifica si-si creste grosimea devenind mai elastic si mai rezistent.

– actiune asupra circulatiei sanguine si limfatice;

  • circulatia sanguina este accentuata dupa fiecare sedinta de endermologie. Perfuzia sanguina creste de 4-5 ori si dureaza mai mult de 6 ore dupa fiecare sedinta.
  • intoarcerea venoasa este si aceasta accentuata dupa fiecare sedinta de endermologie, de 2-3 ori si dureaza cca 6 ore.
  • circulatia limfatica este accelerata de 3 ori si dureaza 3 ore dupa fiecare sedinta de endermologie.

– actiune neuro-senzoriala.

Miscarile corpului si a fiecarui segment in parte sunt coordonate in functie de informatiile culese dereceptorii senzoriali specifici care se gasesc la nivelul pielii. Stimularea repetata a acestora va determina in timp cresterea gradului de acuratete a informatiilor percepute si transmise centrilor nervosi imbunatatind coordonarea miscarilor si a senzatiilor.

Tratamentul propriu-zis trebuie sa contina 10-20 de sedinte de endermologie. O sedinta dureaza 35-45 de minute iar frecventa acestora, cel putin la inceputul tratamentului, trebuie sa fie de 2-3 pe saptamana.

Fiecare sedinta trebuie sa se compuna din doua parti esentiale si anume:

  • masajul intregului corp sau asa-zisul “masaj de incalzire”,
  • masajul terapeutic propriu-zis, axat pe zonele cu probleme.

Aceste doua secventa ale fiecarei sedinta de endermologie pot fi distincte sau se pot interpatrunde.

Masajul de incalzire se efectueaza pe tot corpul, consta in aplicarea catorva tehnici usoare de endermologie cu rol de stimulare medie a circulatiei sanguine si limfatice. Este incorect sa se aplice masajul endermologic doar pe anumite zone ale corpului. Stimularea circulatorie trebuie sa fie totala astfel incat activarea sanguina cu rol de hranire, oxigenare si depurare sa fie integrala.

Masajul terapeutic propriu-zis cuprinde manevre speciale cu rol de modelare si redistributie. Intr-o sedinta de tratament trebuie tratata doar o zona cu probleme (coapse, fese, abdomen, etc).

Daca avem de-a face cu o celulita mai extinsa atunci avem 2 variante la indemana:

  1. fie crestem durata sedintei de tratament dar nu mai mult de 45 de minute si incercam sa acoperim doua zone cu probleme.
  2. fie indicam clientei noastre 3 sedinte pe saptamana, numarul maxim total de sedinte (20), alternand totodata zonele de tratat, astfel incat sa obtinem maximum de randament.

Programul de tratament de maxim 20 de sedinte trebuie urmat de sedintele lunare de intretinere “a la long”.

Centrele de tratament care au deja experienta va pot pune la dispozitie programe complexe de remodelare. Experienta este importanta si in acest domeniu, la fel ca in oricare altul; tehnica ca atare are limitele ei dar jongland cu frecventa si durata sedintelor de tratament, precum si cu celelalte programe disponibile incorporate de obicei in acelasi aparat cum ar fi programul impotriva pielii cazute, a adipozitatilor localizate, de drenaj limfatic, de masaj de relaxare sau de tonifiere, putem obtine rezultate foarte bune. Endermologia in mainele unui terapeut experimentat are o valoare de necontestat in lupta impotriva celulitei.

Alte utilizari ale endermologiei:

  • este unica metoda de “fitness al pielii”, o metoda foarte eficienta de stimulare a elasticitatii pielii. Exista un protocol special destinat pielii cazute, sedintele de tratament nu sunt la fel de frecvente ca cele pentru celulita iar tratamentul trebuie sa fie sustinut si de lunga durata, de ordinul anilor.
  • drenaj limfatic eficient, practic drenajul limfatic endermologic a inlocuit aproape definitiv vechile metode de drenaj limfatic manual.
  • lifting facial nechirurgical, precum si modelarea zonelor cu adipozitate in exces sau cu piele cazuta de la nivelul fetei si a gatului.
  • modelarea cicatricilor imature. In general cicatricile prezinta in evolutia lor o faza activa, in care procesele de organizare a cicatricii sunt active, dureaza in general 6-12 luni, uneori poate dura chiar mai mult de 2 ani. In acesata faza evolutiva cicatricile sunt de culoare rosiatica si-si modifica consistenta, volumul, dimensiunile si structura permanent. Este momentul ideal de a interveni prin mijloace specifice fizico-chimice si a “modela” cat mai frumos o cicatrice. A doua faza evolutiva este inactiva si debuteaza o data cu inhibarea proceselor de remaniere cicatriceala. Este faza matura a cicatricilor, acestea capata culoarea albicioasa definitiva, dimensiunile, consistenta si celelalte caracteristici se definitiveaza si ele. In aceasta faza nu se mai poate interveni activ asupra cicatricilor.
  • masajul endermologic asociat lipoaspiratiei, este extrem de eficient, endermologia contribuind din plin la obtinerea unor rezultate net superioare. Sedintele de masaj se adreseaza strict zonelor lipoaspirate, tratamentul poate incepe la 2 saptamani post operator, se efectueaza doar de catre personal medical bine antrenat in acest sens. Edemele si echimozele (vanataile) inerente unei astfel de interventii dispar mult mai repede, iar uniformitatea rezulatelor finale este mult imbunatatita.
  • endermologia mai poate fi folosita si pentru a preveni sau trata contractura capsulara care se poate asocia interventiilor de implant mamar. Este util ca orice pacienta care a avut o interventie de marire de sani cu implanturi mamare sa urmeze imediat postoperator, o suita de sedinte de masaj endermologic anti contractura capsulara,  cu rol preventiv.

Rezultatele bune nu sunt date numai de aparatura ci si de corecta lor utilizare, calitatea trainingului personalului fiind de importanta majora. Este cu siguranţa necesar un diagnostic clinic precis pentru cea mai buna abordare terapeutica in orice patologie. Pentru acest lucru este util sa consultati un medic.

Desi tratamentul este foarte eficient, totusi 1% din pacienti nu obtin rezultatele dorite!

Suna Acum
Directie